»

Firefox in Chrome ne bosta več podpirala FTP

ZDNet - Nekoč je bil glavni protokol za prenos večjih datotek z interneta, sedaj pa ga vsaj v brskalnikih kmalu ne bo več. Mozilla je sporočila, da bo v eni izmed prihodnjih verzij brskalnika Firefox odstranila podporo za protokol FTP. To pomeni, da uporabniki ne bodo mogli več dostopati do strežnikov FTP in prenašati datotek neposredno iz brskalnika. Razlog je varnostne narave, pojasnjujejo v podjetju. Namesto zastarelega FTP, katerega del kode je star, nevaren in pomanjkljivo vzdrževan, svetujejo uporabo HTTPS.

V verziji Firefox 77, ki bo bržkone izšla junija letos, bo FTP onemogočen. Še vedno ga bodo uporabniki lahko izrecno aktiviral, torej podobno kot so storili za Flash. V začetku leta 2021 pa bo podpora popolnoma odstranjena in je ne bo možno omogočiti.

Podobno načrtuje tudi Google, ki je že avgust lani naznanil, da se iz Chroma podpora za FTP poslavlja. Prvi korak, torej deaktivacija, je bil predviden za Chrome 81, ki je v beta fazi, a se je zaradi pandemije odmaknil. V še...

52 komentarjev

Firefox Quantum je kvantni skok naprej

Slo-Tech - Danes je izšla nova verzija Firefoxa, ki nosi že zaporedno številko 57. Čeprav Firefox izhaja v hitrem ciklu in si verzije sledijo kot po tekočem traku, je tokratna verzija nekaj posebnega. Mozilla je označuje kot največjo prelomnico v 13 letih, spremembe pa so tako velike, da so ji dali tudi posebno ime Firefox Quantum. Poglejmo, kaj je novega.

Novi Firefox je hitrejši, modernejši in vitkejši. Quantum je že nekaj časa ime za projekt predelave Firefoxovega pogona z namenom izboljšati hitrost in odzivnost. V Mozilli se pohvalijo, da je novi Firefox dvakrat hitrejši od Firefoxa izpred pol leta, ki porabi tudi precej manj pomnilnika. Po nekaterih testih naj bi pri enaki obremenitvi porabil 30 odstotkov manj pomnilnika od...

235 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Petnajsti Firefox

Firefox 15 na tablici

Slo-Tech - Izšla je nova, odzivnejša in hitrejša različica Firefoxa, ki zmanjšuje porabo pomnilnika pri uporabi nekaterih dodatkov in se posodablja bolj neopazno. Razvijalcem je na voljo nov razhroščevalnik, ki ga lahko uporabljajo tako za razvoj spletnih aplikacij kot tudi na daljavo za razvoj aplikacij, ki tečejo na Firefoxu za Android. Firefox odslej podpira stisnjene teksture, ki bodo razvijalcem iger omogočile popoln dostop do video pomnilnika in razvoj zmogljivejših iger, animacije tečejo bolj gladko, natančnost pa je odslej moč odmeriti v tisočinkah milisekund.

V Googlovem Playu je že na voljo tudi nova mobilna različica Firefoxa, ki na tablice prinaša nov uporabniški vmesnik po vzoru različice za mobilne telefone.



56 komentarjev

Izšel Firefox 11

Launch party ene prihodnjih različic v tokijski tehnološki četrti Akhihabara.

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Firefox 11 je nared. Med približno tremi omembe vrednimi novostmi najdemo možnost uplena zaznamkov iz Google Chrome, sinzronizacijo add-onov med več računalniki (Web Sync), in nov, lepši HTML5 video predvajalnik. Ostale spremembe so predvsem razvijalce in na voljo že od vstopa 11ke v aurora kanal lani tik pred božičem: prenovljen Style Editor za živo urejanje CSS kode (firefoxov odgovor na Chrome Inspector in hkrati zamenjava za priljubljeni Firebug), 3D inspector za ogled komponent spletne strani (na sliki), lastnost outerHtml na DOM elementih (prikladno za dinamično zamenjavo elementov) ter izboljšano procesiranje asinhronih (AJAX) zahtevkov oz web socketov.

Popravek je sicer na voljo na napovedani datum, vendar...

64 komentarjev

Firefox z novimi orodji za razvijalce

Mozilla.org - Novi Firefox za Windows, Mac in Linux prinaša tihe nadgradnje in odnaša gumb Naprej (Forward), ko ga ni mogoče klikniti. Razširitve so odslej privzeto združljive in ne delujejo samo v primeru, če je tako navedel razvijalec v specifikaciji.

Različica 10 prinaša prve konkretnejše rezultate med razvojnimi orodji. Pregledovalnik HTML omogoča ogled strukture in postavitve strani, pregledovalnik sloga pa ogled in tudi urejanje CSS. Beležnica zdaj uporablja kodo urejevalnika Orion Eclipse, ki omogoča lažje sestavljanje programov v JavaScriptu. Več v videu, še več pa v Beti, Aurori in Nightlyju.


Novi Firefox uvaja tudi Mozillin celozaslonski API za spletne strani, aplikacije in igre, ki ga na srečo že prevzemajo tudi drugi brskalniki....

19 komentarjev

8. novembra izide 8. Firefox

ZDNet - Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je...

43 komentarjev

Izšel Firefox 5

Slo-Tech v novem brskalniku

Mozilla.org - Četrt leta po izidu četrte različice odprtokodnega brskalnika Firefox je pred nami že povsem sveža peta verzija. Tako kratek razmik med dvema velikima različicama je posledica novega režima izdajanja verzij, ki velja od marca in sledi Chromovemu zgledu hitrega izdajanja novih verzij, da lahko uporabniki čim prej dobijo nove funkcionalnosti.

Videz petice se od štirice ne razlikuje, so pa izboljšave skrite pod pokrovom. Odpravljenih je kopica hroščev, bolj ali manj resnih naj bi bilo kar tisoč manj, od tega 10 resnih varnostnih ranljivosti (med drugim v podpori za video standard WebM). Največji spremembi sta izboljšana podpora za HTML5 in animacije v CSS. Odpadla je podpora izbiri razvojnega...

178 komentarjev

Izšla nova beta Firefoxa

Firefox 4 beta 9 nekoliko premakne (zgoraj) položaj zavihkov v primerjavi z beto 8 (spodaj).

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej...

52 komentarjev

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Mozilla Jetpack za enostavno izdelavo dodatkov

CNet - Za brskalnik po spletu Mozilla Firefox že obstaja kopica dodatkov (add-ons), s katerimi je moč osnovni program skoraj v celoti prilagoditi in dopolniti. Več kot 8000 razvijalcev je doslej napisalo približno 12000 dodatkov, ocenjujejo avtorji programa. Da bi še razširili bazo piscev in uporabnikom omogočili lažje rokovanje z dodatki, so pri Mozilli izdali prvo eksperimentalno verzijo programa Jetpack, ki postavlja nove standarde.

Najbolj opazna novost je odstranjena potreba po ponovnem zagonu brskalnika po namestitvi nekega dodatka. V tem smislu se Jetpack približa funkcionalnosti Greasemonkeyja, ki uporabnikom omogoča sprotno izbiranje, katere skripte so aktivne. Poleg tega Jetpack uvaja standardizirane API-je, tako da naj razvijalcem ne bi bilo več treba popravljati dodatkov vsakokrat, ko...

9 komentarjev

Internet Explorer 8 šele prihodnje leto

Microsoft - Dean Hachamovitch, ki pri Microsoftu skrbi za razvoj Internet Explorerja, je v svojem blogu zapisal, da osme verzije IE ne kaže pričakovati tako kmalu. Še julija je Microsoft zatrjeval, da bo IE8 nared do konca leta, sedaj pa se izid utegne zavleči do sredine prihodnjega leta.

V prvem četrtletju prihodnjega leta nameravajo najprej izdati še verzijo RC (relase candidate), s katero bodo zaključili beta stadij in se približali končnemu produktu, ki bo sledil kmalu. Natančnega razloga za zamudo Hachamovitch ni dal, pravi pa, da se morajo prebiti skozi milijone IE-jevih sej, stotine ur laboratorijskih preizkusov in tisoče različnih tem po forumih na spletu, da bi izboljšali brskalnik. Trenutno aktualna verzija je druga beta, ki je izšla avgusta.

Posebna previdnost pri Microsoftu je razumljiva, saj bi si polom težko privoščil. Poleg hiperaktivnega Firefoxa, ki dnevno pridobiva uporabnike in odžira kos za kosom pogače, tako da je njegov tržni delež že 40-odstotni, je udaril še Google....

12 komentarjev