»

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Slo-Tech - Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne...

88 komentarjev

Ljudje ustvarijo zgolj polovico prometa na spletnih straneh

vir: ZDNet
ZDNet - Sodeč po informacijah raziskave, ki so jo objavili v podjetju Incapsula, ljudje na spletnih straneh ustvarimo slabo polovico prometa, medtem ko 51 odstotkov odpade na avtomatični, računalniško generirani promet. Večina od slednjega je zlonamernega, kar je še dodaten problem.

V Incapsuli so analizirali tisoč spletnih strani, ki uporabljajo njihove storitve za zaščito oblaka in spletnih strani. Pri tem so ugotovili, da ljudje z brskanjem po spletnih straneh ustvarijo 49 odstotkov prometa. Preostanek odpade na avtomatičnega; pet odstotkov je zlonamernih poizkusov najti nezakrpane ali neznane...

7 komentarjev

Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

X-Bit Labs - Znani so podatki o prodaji mikroprocesorjev v tretjem letošnjem četrtletju, ki kažejo na znatno okrevanje trga. V teh treh mesecih so proizvajalci prodali za 10,7 milijarde dolarjev procesorjev, kar je za 12,2 odstotka več kot četrtletje pred tem in 16,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so ocenili tržni analitiki v podjetju IDC. Merjeno v prodanih enotah je rast znašala 6,7 odstotkov (v primerjavi z drugim kvartalom) oziroma 5,2 odstotka glede na lani, kar kaže, da se je poleg števila prodanih enot povišala tudi njihova povprečna cena. Zvišanje je znašalo okrog pet odstotkov.

Zanimiv je prehod na kombinirane procesorje (APU), ki vključujejo tako funkcionalnost centralnega procesorja kot tudi grafični del....

9 komentarjev

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

Nvidia kljub padcu dobička presegla pričakovanja

Delnica Nvidie je izgubila 10 odstotkov po objavi rezultatov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je objavila poslovne rezultate za preteklo četrtletje, s katerimi so kljub slabšim rezultatom kot lani pozitivno presenetili analitike. Prihodki podjetja so znašali 962 milijonov dolarjev, kar je za štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani in poldrugi odstotek več od pričakovanj. Dobiček v tem kvartalu je dosegel 135 milijonov dolarjev, kar je za odstotek manj kot leto poprej. Bruto marža znaša 50,4 odstotka, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot lani.

Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang pripisuje dobre rezultate odlični prodaji Tegre. V naslednjem četrtletju računa še na pravkar prevzeto Icero, tako da naj bi se prihodki podjetja povzpeli na okroglo milijardo dolarjev. Nvidia vseeno pravi, da funkcionalnosti Icere še ne bodo...

0 komentarjev

AMD izgublja tržni delež pri grafiki

X-Bit Labs - Podatki podjetja Jon Peddie Research o prodaji grafičnih procesorjev v tretjem letošnjem četrtletju kažejo, da se je prodaja nekoliko skrčila, največ pa je izgubil AMD, medtem ko sta Intel in Nvidia napredovala. Skupno se je prodaja grafike v primerjavi četrtletjem poprej znižala za eno odstotno točko. V tem času se je trg namiznih računalnikov povečal za 8,4 odstotka, prenosnikov pa skrčil za enak procent.

Največji tržni delež ima še vedno Intel, ki obvladuje 55,6 odstotkov trga, kar je za tri odstotke več kot lani. Drugi AMD je izgubil enajst odstotkov v primerjavi s četrtletjem poprej in pristal pri 22,3 odstotkih, medtem ko je Nvidia rahlo povečala svoj delež na 21,2 odstotka. Vsi ostali proizvajalci ne zberejo niti odstotka skupaj.

AMD znižanje pripisuje zmanjšanemu povpraševanju, saj sestavljavci računalnikov porabljajo...

17 komentarjev

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Trg procesorjev okreva, Intel pridobiva

X-Bit Labs - Podatki o trgu procesorjev za prvo četrtletje tega leta, ki so jih zbrali analitiki pri International Data Corporation, kažejo, da trg še vedno okreva. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo prodanih 39 odstotkov več procesorjev, medtem ko je bila prodaja v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tudi zavoljo božične nakupovalne sezone, za dobrih pet odstotkov nižja. Običajno je prvo četrtletje v primerjavi z božičnim skromnejše. Pridobival je Intel, AMD-jev je izgubljal.

Povprečna cena prodanega procesorja se je zvišala za 4,1 odstotka v primerjavi s kvartalom poprej, kar pripisujejo slabši prodaji Atomov in boljši prodaji dražjih enot. Tržni delež AMD-ja je za spoznanje upadel na 18,8 odstotka, medtem ko je Intel dobil pol odstotne točke in pristal pri 81 odstotkih.

IDC napoveduje, da bo letos trg procesorjev za računalnike zrasel za 15 odstotkov. Če se bodo zelo ugodni tokovi iz preteklega četrtletja nadaljevali, je pričakovati še nekoliko višjo rast.

20 komentarjev