»

Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

Slo-Tech - Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere...

65 komentarjev

Vstavljanje predmetov v fotografije

Dodajanje kipca oz. biljardnih kroglic v obstoječo fotografijo.

vir: kevinkarsch.com
The Atlantic - Kevin Karsch, doktorski študent na Univerzi v Illinoisu je predstavil zanimivo tehniko in program za vstavljanje objektov oz. animacij v obstoječe fotografije, z upoštevanjem perspektive, prekrivanja objektov in osvetlitve.

Fotografija služi kot izhodišče, nakar uporabnik v njej označi meje prostora (npr. sobe na drugi sliki) ter potencialne ovire (fotelja). Vire osvetlitve se najprej samodejno oceni, nato pa jih uporabnik še dodatno označi (okna, svetila), kar lepo deluje tudi pri kompleksnih virih svetlobe, kot so serija stropnih oken (tretja slika), zunanja sončna svetloba in sence, oz. odblesk z ogledala. Vstavljeni objekt se tako na novo osvetli in tudi sam meče sence na fotografijo. Najlepše pri tem je, da naj bi bilo orodje dovolj preprosto, da ga po kratki predstavitvi lahko uporabljajo tudi začetniki, rezultati pa že...

20 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev

Tudi tajne službe uporabljajo hekerske tehnike

Schneier.com - To, da tajne službe uporabljajo različne metode pridobivanja podatkov, tudi hekerske tehnike, ni nič novega, kljub temu pa je vedno zanimivo prebrati kakšno bolj konkretno zgodbico iz tega področja.

Na Haaretz.com tako poročajo o operaciji izraelske tajne službe Mossad, ki je v Londonu na računalnik sirskega uradnika (bival je v hotelu) podtaknila zlonamerni program. S pomočjo tega programa so nato uspeli ukrasti podatke o gradnji jedrskega reaktorja al-Kibar, ki ga je Sirija s pomočjo Severne Koreje gradila v puščavi. Sporne objekte so nato 6. septembra 2007 zbombardirali.

Primer lepo ponazarja pomen fizične varnosti informacijskih sistemov, saj v primeru fizičnega dostopa včasih ne pomaga niti šifriranje.

17 komentarjev

Microsoft Photosynth

Daily Tech - V MS Live Labs se med drugim potijo tudi pri razvoju novega urejevalnika in pregledovalnika bitnih slik, Photosynth. Po njihovih besedah bodo funkcije programa tako napredne in revolucionarne, da bodo postavile naše digitalne albume na povsem novo raven.



Nov urejevalnik foto albumov bi naj predstavljal ogromen korak naprej od klasičnih "slideshow" programov, saj se razvijalci trudijo pod pokrov spraviti celo konjenico zelo naprednih algoritmov računalniškega vida. Photosynth bi naj omogočal naslednje funkcije:
  • sestavljanje več slik v 3D prikaz poslikane okolice;
  • možnost sprehajanja po virtualnem prikazu in ogledovanja slik iz poljubnega kota;
  • nezatikajoče povečevanje...

23 komentarjev

Ena, dve, mnogo, mnogo, mnogo ...

Slashdot - Znanost in tehnika se že nekaj desetletij ukvarjata z zanimivo hipotezo, ki govori o omejevanju naših misli s strani jezika, ki ga govorimo. Kljub temu, da se ideja tim. "lingvističnega determinizma" zdi mnogim strokovnjakom sporna, pa je nedavna raziskava nakazala, da temu morda vendarle ni tako. Brazilsko pleme Pirahã je znano po tem, da v svojem jeziku ne pozna besed za števila, večja od dve. Lovci, ki prebivajo v okolici reke Amazonke, so v študiji morali opisati razliko med štirimi objekti v vrsti in petimi. Pa jim žal ni uspelo!

8 komentarjev

Raytek MiniTemp MT4

Tweak Town - Prebivalci mesta tweakanja so si ogledali Raytekov MiniTemp MT4. Da vam razložim, kaj to sploh je. To je majhna, relativno draga (100 dolarjev), a zelo uporabna napravica za merjenje temperature. Deluje na osnovi infrardeče svetlobe in je opremljena z laserjem, da lažje namerimo objekt, katerega temperaturo želimo izmeriti. Ta objekt je lahko nek trden predmet ali tekočina, kar je zelo pripravno za privržence vodnega hlajenja. MiniTemp MT4 se tudi v praksi izkaže dobro. Rezultate, ki so točni in ne odstopajo od rezultatov dobljenih s termalnim tipalom, nam poda v pičle pol sekunde. Celoten test si lahko ogledate tukaj. Edino, kar si še želim, je, da bi se ta izdelek dalo dobiti v Sloveniji po malo nižji ceni, tam nekje 15 tisočakov.

1 komentar