»

Yahoo zapustil Kitajsko

Slo-Tech - Yahoo je s tem mesecem popolnoma zapustil Kitajsko. V uradni izjavi je podjetje za odločitev okrivilo čedalje težje poslovno in pravno okolje, zaradi česar ne morejo več poslovati na Kitajskem. Poleg iskalnika Yahoo odhajajo tudi ostale storitve, ki so jih nudili, vse od spletne strani TechCrunch do AOL-ove elektronske pošte. Yahoo je že drugo veliko ameriško podjetje, ki je v mesecu dni zapustilo Kitajsko. Minuli mesec se je enako odločil Microsoft, ki je za ukinitev LinkedIna na Kitajskem navedel zelo podobne razloge. Epic Games pa bo na Kitajskem strežnike ugasnil 15. novembra.

Na Kitajskem trgu je bil Yahoo prisoten od leta 1999. Leta 2003 so kupili kitajski iskalnik 3721, leta 2005 pa še 40-odstotni delež v Alibabi. A medtem ko je Alibaba rasla, je Yahoo postajal čedalje manjše podjetje in sčasoma ga je Alibaba prerasla, kar je povzročalo trenja. Leta 2012 so sklenili nadaljnji dogovor z Alibabo, ki je kupila del podjetja in štiri leta upravljala Yahoo China. Kasneje so...

82 komentarjev

Kitajska dela red med domačimi tehnološkimi podjetji

Sedež Alibabe v mestu Hangzhou.

vir: Wikipedia
Reuters - Kitajska uprava za nadzor trga je objavila nov sveženj predpisov, s katerimi naj bi zagotovili več konkurenčnosti na domačem trgu. Novosti bodo zadevale predvsem portale za spletno prodajo, pa tudi nekatere plačilne storitve. Bodo pa med drugim urejale tudi nekatera, doslej na kitajskem precej uveljavljena poslovna ravnanja, kot je siljenje partnerjev v ekskluzivne pogodbe, omejevanje tržnega dostopa določnim tehnologijam, usklajevanje cen in uporaba podatkov in algoritmov za tržne manipulacije.

Analitiki že nekaj časa sklepajo, da se na Kitajskem zadnje mesece izvaja načrtno omejevanje velikih tehnoloških podjetij; ta so si skupaj z gmotno, namreč pridobila tudi spoštovanja vredno družbeno moč. Novi predpisi naj bi bili v tej luči le še dodaten pritisk nanje in njihove storitve.

Ena glavnih tarč je brez dvoma skupina Alibaba, ustanovitelja Jacka Maja, ki se je v zadnjih mesecih pošteno zameril oblastem v Pekingu. Minulega oktobra je tako državne regulatorje primerjal z...

33 komentarjev

Yahoo išče snubce

The Wall Street Journal - Yahoo je resno začel iskati kupce za svojo osnovno dejavnost in za naložbe v Aziji (Alibaba in Yahoo Japan), kot so napovedovali že lani. Po poročanju Wall Street Journala so potencialnim prevzemnikom poslali pismo, v katerem jih pozivajo, da do 11. aprila posredujejo pisne ponudbe za prevzem posameznih delov podjetja. Kupijo lahko bodisi osnovno dejavnost bodisi azijski del, lahko pa seveda tudi oboje skupaj.

Od potencialnih prevzemnikov želijo dobiti tudi informacije, koliko bi za posamezen del odšteli in kako bi prevzem financirali ter morebitne dodatne pogoje, ki jih bi postavili. Vse to je pomembno tudi, da Yahoo oceni, kakšne bodo davčne posledice razcepa podjetja (reverse spin-off). Yahoo uradno tega ne...

6 komentarjev

Google je mrtev, naj živi Alphabet

Google - Google je iz garažnega podjetja, ki je reševalo problem indeksacije spletnih strani za namen lažjega iskanja, postal še vse kaj drugega. Dvajset let pozneje je Google multinacionalka, ki ne obvladuje le večinskega tržnega deleža na področju spletnega iskanja in s tem drži v rokah ključe do informacij, temveč je tudi eden največjih oglaševalcev, v zadnjem času pa počne še marsikaj drugega. Razvoj avtonomnih vozil, optičnih povezav, interneta z baloni, analiza medicinskih podatkov in podobno so pomembni projekti, ki pa nimajo neposredne povezave z osnovno dejavnostjo (core business), kamor sodijo iskanje, zemljevidi, brskalnik, Android ipd. Da vse Googlove dejavnosti in povezave med njimi ne bi...

27 komentarjev

V boj za Yahoo neuradno še Google

The Wall Street Journal - Dogajanje v Yahooju po razrešitvi Carol Bartz se vedno bolj nagiba k prodaji podjetja, kar seveda spremljata živahno špekuliranje in ugibanje o gotovih, potencialnih in skrivnih snubcih. Prvi so interes za prevzem Yahooja zelo jasno izrazili pri Alibaba Group. Yahoo ima v lasti 40 odstotkov tega kitajskega podjetja, ki ima na Kitajskem velik tržni delež pri spletnih nakupih, saj prekaša celo Ebay. Sedaj želi Alibaba - njen izvršni direktor je v preteklosti večkrat neuspešno poizkusil odkupiti Yahoojeve delež - prevzeti celoten Yahoo.

Drugi interesent je Microsoft, ki se po neuspelem prevzemu leta 2008 vnovič, to pot po mnogo ugodnejši ceni zanima za Yahoo. Analitiki opozarjajo, da kljub rastočim Yahoojevim maržam in...

5 komentarjev

Japonski Yahoo se povezuje z Googlom

Vstopna stran Yahoo Japan

vir: BBC
BBC - Čeprav Yahoo sodeluje z Microsoftom, ki bo Yahooju omogočil uporabo Bingovega iskalnega algoritma, to ni ustavilo japonske podružnice Yahooja, da ne bi sodeloval z največjim konkurentom Microsofta, Googlom. Prav danes so Japonci namreč potrdili, da bo za iskanje po spletu na njihovi strani skrbel Google.

To je mogoče zaradi majhnega lastniškega deleža Yahooja v Yahoo Japan, ki znaša le 35% v primerjavi s 40%, kolikor znaša večinski delež podjetja Softbank, ki je japonski internetni ponudnik in mobilni operater. Yahoojev ustanovitelj, Jerry Yang, sicer je član upravnega sveta (podobno kot ustanovitelj Softbanka,...

1 komentar

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Microsoft se spet zanima za Yahoo

Microsoft - Težko bi prešteli, kolikokrat si je Microsoft premislil, ali je ali ni zainteresiran za nakup Yahooja, a najnovejše uradno stališče pravi, da je. V petkovi izdaji The Wall Street Journala je Steve Ballmer, Microsoftov izvršni direktor, v skupnem intervjuju z dr. Lujem dejal, da bi bilo bolje posel z Yahoojem skleniti čim prej. Dr. Qi Lu, prej zaposlen v Yahooju, je postal novi šef za spletne izdelke in oglaševanje ter hkrati vodja Microsoftove skupine, ki se ukvarja z izvedbo kupčije.

Oba še vedno trdita, da trenutno z Yahoojem ne potekajo nobeni pogovori, a v isti sapi dodajata, da bi bil prevzem smiselna odločitev za Microsoft. Glavna prednost povezovanja z Yahoojem ni tehnična superiornost, ampak Yahoojevi kontakti in pogodbe v svetu oglaševanja. Poleg tega bi Google s tem dobil resnega in močnega konkurenta. Dodajata še, da se Microsoftu pri tem nikamor ne mudi. Jasno, Microsoft lahko še malo počaka, da se Yahoo znajde v še večji godlji, in izsili boljši dogovor.

6 komentarjev

Google dal košarico Yahooju?

Reuters - Poročali smo že, da je Googlov posel z Yahoojem zaradi negodovanja ameriškega pravosodja začasno preložen, sedaj pa se utegne zgoditi, da bo preprosto odpadel, poroča The Wall Street Journal. Pogodbo o prikazu Googlovih oglasov na Yahoojevih iskalnih straneh, ki bi Yahooju navrgla preportebnih 800 milijonov dolarjev letno, sta podjetji sklenili že junija, a sta se odločili z implementacijo počakati do oktobra, da bi pravosodno ministrstvo pregledalo skladnost postopka z zakonodajo o varstvu konkurence. Ker odgovora z ministrstva še ni, so vse glasnejše špekulacije, da bo Google enostavno odnehal.

Nad dogajanjem niso navdušeni niti delničarji, tako da je Yahoo potonil na 13 dolarjev na delnico, kar je 60 % manj od cene 33 dolarjev, po kateri je Microsoft pred nekaj meseci poskušal prevzeti Yahoo. Prevzem je takrat splaval po vodi, ker se je cena Yahooju zdela prenizka. Prav tako so takrat ocenili prevzem kot manj zaželeno možnost v primerjavi s sodelovanjem z Googlom.

Yahoo je...

8 komentarjev