»

Facebook dobil možnost brisanja poslanih sporočil

Slo-Tech - Aprila lani je uporabnike Facebooka razburila novica, da nekaterim Facebook omogoča retroaktivno brisanje poslanih sporočil, ki izginejo it poštnega predala prejemnika, medtem ko večina te možnosti nima. Tedaj smo ugotavljali, da je to že od vsaj od leta 2010 lahko počel ustanovitelj Mark Zuckerberg. Facebook se je tedaj odzval z zagotovilom, da bodo kmalu lahko to počeli vsi.

Sedaj smo temu bliže. Facebook je dobil možnost brisanja poslanih sporočil (unsend), tako da izginejo vsem prejemnikom. Možnost je na voljo 10 minut po pošiljanju, saj Facebook trdi, da je namenjena popravljanju tiskarskih napak ali preklicu ravno poslanih sporočil, kadar so bila poslana po pomoti ali nepremišljeno, ne pa potvarjanju...

16 komentarjev

Skupinske tožbe zoper Facebook v EU ne bo

ECJ - Avstrijski aktivist Maximilian Schrems, ki je leta 2014 na avstrijskem sodišču vložil skupinsko tožbo zoper Facebook zaradi kršitev zakonodaje na področju varovanja osebnih podatkov, lahko Facebook toži le v svojem imenu, je odločilo Sodišče EU (ECJ). Schrems je leta 2014 od Facebooka zahteval 500 evrov odškodnine na oškodovanca in k tožbi pritegnil še 25.000 ljudi, ki so mu s podpisom dovolili, da jih zastopa. Facebooku je očital neprimerno ravnanje z osebnimi podatki, med drugim izročanje ameriškim obveščevalnim službam, sledenje uporabnikom pri brskanju po spletu izven Facebooka, odtekanje podatkov tretjim podjetjem itd., za kar Facebook nikoli ni pridobil poučenega soglasja uporabnikov.

Facebook je seveda trdil, da deluje povsem v skladu z zakonodajo in...

11 komentarjev

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

ECJ - Ko smo pred štirinajstimi dnevi poročali o odločitvi generalnega pravobranilca sodišča EU, ki je v svojem mnenju predlagal, da sodišče sporazum med Komisijo in ZDA razveljavi, si nihče ni predstavljal, da bo sodišče reagiralo tako bliskovito.

Danes je sodišče objavilo mnenje, v katerem v celoti sledi mnenju pravobranilca in tako razveljavlja sporazum med Komisijo in ZDA na podlagi ugotovitve, da je Komisija s sklenitvijo prekoračila svoja pooblastila. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno skoraj poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi štirimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA...

15 komentarjev

Začetek sojenja proti Facebooku

Slo-Tech - Na Dunaju se je danes začel zelo odmeven proces Schrems proti Facebooku. Tožbo je vložila skupina Europe versus Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems. V tožbi zaradi nezakonitega sledenja in sodelovanja pri vohunjenju NSA terjajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega uporabnika Facebooka, ki se je pridružil tožbi. To številko so omejili na 25.000 ljudi, torej skupno 12,5 milijona evrov, prijavilo pa se je še 55.000 ljudi, ki bodo tožbo vložili po odločitvi v trenutnem primeru. Pravno-formalno ne gre za klasično skupinsko tožbo (class action), temveč ena oseba toži po pooblastilu tudi v imenu drugih.

Tožena stranka je Facebookova podružnica na Irskem, ki skrbi za 80 odstotkov...

9 komentarjev

Skupinska tožba zoper Facebook gre naprej

Heise - Največja skupinska tožba zoper irsko podružnico Facebooka, ki jo je v začetku meseca na dunajskem gospodarskem sodišču vložil avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems, je na sodišču dobila zeleno luč. Sodišče sodbe ne bo zavrglo, temveč jo bo obravnavalo, sporoča Schrems.

Sodišče je Facebooku Irska namreč naložilo, da na tožbo pisno odgovori v štirih tednih, možno pa je podaljšanje roka na pisno zahtevo še za štiri tedne. Če Facebook v tem času ne bi odgovoril, bi sodišče izdalo zamudno sodbo in pritrdilo navedbam v tožbi. To je sicer rutinski postopek pri vsaki tožbi, a je v konkretnem primeru pomemben zato, ker pomeni, da bo sodišče o tožbi sploh razsojalo.

To pomeni, da gre sedaj za res. Schrems...

6 komentarjev

Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Slo-Tech - Avstrijski aktivist Max Schrems, ki ga poznamo tudi kot ustanovitelja skupine europe-v-facebook.org in ostrega kritika Facebookove politike glede uporabe osebnih podatkov, je na Gospodarskem sodišču na Dunaju vložil skupinsko tožbo zoper Facebook. V tožbi (izjava za javnost), ki se ji je do sedaj pridružilo že več kot 10.000 uporabnikov Facebooka, terja odškodnino 500 evrov na vsakega sodelujočega v tožbi.

Hkrati vabi k tožbi čim več uporabnikov Facebooka, ki se ji lahko pridružijo z izpolnitvijo spletnega obrazca. Tožba je uperjena zoper irsko podružnico, zato lahko k njej pristopijo vsi, ki ne prebivajo v ZDA ali Kanadi, in so torej ob registraciji pogodbo sklenili s Facebookom Ireland. To predstavlja...

23 komentarjev

Na Facebooku še vedno dostopne pred štirimi leti izbrisane fotografije

Ars Technica - Ponovno se dokazuje, da je potrebno biti pri objavljanju podatkov na internetu sila pazljiv, saj internet ne pozablja. Prav tako pa ne pozablja niti Facebook, četudi to od njega izrecno zahtevamo. Leta 2009 smo pisali o slikah, ki jih uporabnik izbriše s Facebooka, a so po poldrugem letu s poznavanjem neposrednega naslova še vedno dostopne. Leta 2012 se ni spremenilo nič, ugotavlja Ars Technica. Facebook se že tri leta ukvarja s problemom sprotnega in pravočasnega brisanja slik, a rešitve še vedno ni.

Facebookov predstavnik za stike z javnostmi Frederic Wolens je v petek v...

29 komentarjev

Facebook zmanjšal količino podatkov, ki jih posredujejo uporabnikom

ITworld.com - Facebook mora v skladu z evropsko zakonodajo uporabnikom omogočiti vpogled v osebne podatke, ki jih hrani o njih, kar mu nalaga direktiva 95/46/EC oziroma lokalne zakonodaje, v katere je bila prenesena. To zahtevo je Facebook izpolnjeval na dva načina - zgoščene podatke o svoji aktivnosti je mogoče prenesti s spleta (navodila), lahko pa naročite tudi detajlni pregled na zgoščenki, ki vam jo Facebookov center na Irskem pošlje po pošti (navodila). Slednjo možnost je Facebook sedaj ukinil, saj jim povzroča preveč stroškov.

Boj s Facebookom bije predvsem avstrijski študent prava Max Screms, ki je irskemu informacijskemu pooblaščencu prvi posredoval 22 pritožb zoper Facebook. Kasneje so prejeli še 150 pritožb zoper Facebookov odziv na zahtevo po posredovanju osebnih podatkov in deset pritožb zoper način upravljanja s podatkovnimi zbirkami, zaradi česar Facebook preiskuje irski urad informacijskega pooblaščenca....

46 komentarjev

Facebooku se v Nemčiji obeta globa

ZDNet - Facebook je lani decembra (globalno pa letos junija) uvedel funkcijo samodejnega prepoznavanja obrazov na naloženih fotografijah. V praksi je namen tega pomagati uporabnikom pri označevanju prijateljev na fotografijah (tagging), saj Facebookov algoritem samodejno odkrije osebe na fotografijah in jih identificira, tako da lahko ponudi enostavno označitev. Problem je, da mora imeti Facebook za to početje obsežno zbirko biometričnih podatkov in da to počne brez...

30 komentarjev

Irska preiskuje Facebook

Guardian - Irski komisar za zaščito osebnih podatkov, ki opravlja podobno funkcijo kot naša informacijska pooblaščenka, bo prihodnji teden izvedel svojo prvo preiskavo Facebooka. Podlaga zanjo je pritožba avstrijskega študenta prava Maxa Schremsa, ki je na Irsko posredoval 22 ločenih pritožb zoper Facebook. Na Irsko jih je poslal, ker je v Facebooku irska podružnica zadolžena za evropski trg.

Schrems se je letos udeležil programa študentske izmenjave na Univerzi Santa Clara v Kaliforniji,...

11 komentarjev

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Slo-Tech - Informacijski poverjenik (ustreznik naše informacijske pooblaščenke) nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein je včeraj lokalne upravljavce spletnih strani pozval k odstranitvi vtičnikov za povezovanje s sistemom facebook, kakršna stra npr. gumb like in strani za oboževanje podjetij in blagovnih znamk (fan pages) - pod pretnjo globe do 50.000 EUR.

Poverjenik po poglobljeni pravni in tehnični analizi meni, da sporne storitve kršijo nemško zvezno in deželno zakonodajo o elektronskem poslovanju in varstvu osebnih podatkov. Za delovanje spornih storitev spletna stran posreduje dostopne podatke o obiskovalcu na ozemlje ZDA, od koder povratno pridobi statistiko uporabe spletne strani. Kdorkoli uporablja storitev Facebooka neposredno preko spletišča (facebook.com) ali z uporabo vtičnikov na drugih straneh, lahko pričakuje, da bo Facebook njegove podatke hranil dve leti. Facebook tako gradi obsežno kartoteko obiskovalcev spleta, pri svojih uporabnikih pa celo personaliziran profil....

22 komentarjev

Nezaželeno odtekanje podatkov s Facebooka tretjim stranem

Symantec - Raziskovalci iz Symanteca so ugotovili, da so imele tretje osebe, še zlasti oglaševalci, ne glede na nastavitve zasebnosti dostop do osebnih podatkov na profilih uporabnikov Facebooka, vključivši fotografije, profilne podatke in zgodovino pomenkov. Facebook so o ranljivosti obvestili in ta jo je hitro zakrpal, a to ne spremeni dejstva, da je bila aktivna od leta 2007. K sreči zanjo oglaševalci večinoma niso vedeli.

Problem so zakuhale aplikacije za Facebook, ki se jih vsak dan namesti v 20 milijonih kopij. Aplikacije IFRAME do profila dostopijo s pomočjo žetonov (access token), ki delujejo kot 'rezervni ključi' z omejenimi privilegiji. Obstoji več vrst žetonov, uporabnik pa aplikaciji s klikom na gumb Dovoli omogoči njihovo pridobitev. Ko ima aplikacije žeton, lahko v imenu uporabnika brska po Facebooku, odgovarja na vabila, piše na...

14 komentarjev

Facebook prehitel Yahoo, sedaj tretja najpopularnejša stran

TechCrunch - Znani so podatki o obisku strani za november in ti razkrivajo, da je Facebook prehitel Yahoo po številu obiskovalcev in postal tretja najbolj obiskana spletna stran na svetu. V podjetju Comscore, ki meri obiskanost strani, so namerili 648 milijonov različnih obiskovalcev (unique visitors) za Facebook in 630 milijonov za Yahoo. Oktobra sta bili podjetji poravnavi znotraj statistične negotovosti, sedaj pa je prednost Facebooka očitna in statistično pomembna. Prvi ostaja Google z 970 milijoni, drugi pa Microsoft z 869 milijoni obiskovalcev.

Facebook se tako vse od svojega nastanka po lestvici le vzpenja. Pred poldrugim letom se je prebil na četrto mesto, od koder je izrinil Wikipedijo. Po številu prikazanih oglasov je Yahoo prehitel že zdavnaj, saj jih Facebook...

0 komentarjev

Nemčija začela pravni postopek zoper Facebook

Slashdot - Nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v Hamburgu, ki mu načeluje Johannes Caspar, je začel pravni postopek zoper Facebook, katerega obtožuje ilegalni dostop do osebnih podatkov ljudi, ki ne uporabljajo Facebooka, in shranjevanje taistih podatkov. Caspar je dejal, da je po njegovi oceni shranjevanje podatkov od tretjih strank v tem primeru kršitev zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Facebook ima do 11. avgusta časa, da se formalno odzove, nakar bo Caspar odločil, ali bo postopek nadaljeval. Nemški zakoni s tega področja so eni najstrožjih na svetu.

Facebook je letos aprila uporabnikom omogočil, da onemogočijo dostop do svojih stikov v e-pošti, a predhodno zbrani podatki naj ne bi bili izbrisani, marveč še vedno aktivno v rabi za namene trženja. Caspar pravi, da so dobili vrsto pritožb ljudi, ki jim je Facebook samodejno poslal sporočila, ko jih je našel med stiki svojih uporabnikov.

18 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev