»

Požar v Hynixovi tovarni začasno prekinil proizvodnjo pomnilnika

Slo-Tech - V sredo okrog 15. ure po lokalnem času je Hynixovi tovarni v kitajskem mestu Wuxi izbruhnil požar, ki so ga uspeli pogasiti šele po slabih dveh urah. Prizadeta tovarna proizvede približno polovico vseh Hynixovih čipov DRAM, ki Hynixu prinesejo okrog 70 odstotkov vseh prihodkov. Ker omenjena tovarna proizvede dobrih 10 odstotkov vseh tovrstnih čipov na svetu, se je na borzah kmalu pojavila panika, da bodo cene pomnilnika poletele v nebo. Kmalu so namreč narasle za 20 odstotkov.

Olje na ogenj so prilivala začetna poročila, ki so precej površno opisala dejansko stanje v tovarni. Prva poročila so omenjala poškodbo čiste sobe v tovarni in uničenje drage opreme, kar bi pomenilo, da bo zagon mogoč šele čez kakšnega pol leta. To bi imelo na trg DRAM-a velike vplive. Izkazalo pa se je, da...

47 komentarjev

Memristorji bodo zamudili

The Register - Lani smo pisali, da bomo prve memristorje v komercialnih izdelkih ugledali leta 2013. Tako sta obljubljala Hewlett-Packard in Hynix, ki družno razvijata nove elektrotehniške elemente. Memristor namreč obeta veliko. Četrti osnovni element elektrotenhike, ki je bil odkrit šele leta 2006, čeprav so njegov obstoj predpostavili že leta 1971, obljublja revolucijo na področju hranjenja podatkov. A to bo še malo počakala, saj sta Hynix in Hewlett-Packard memristorje pomaknila za leto dni v prihodnost - in to ne zaradi tehničnih razlogov.

Karakteristike memristorjev so zelo zanimive, saj izkazujejo podobno...

39 komentarjev

Prvi pomnilniki z memristorji leta 2013

Osnovni elektrotehnični elementi

X-Bit Labs - Lani smo pisali o memristorjih, ki si jih je Leon Chua kot četrti osnovni element v elektrotehniki (poleg kondenzatorja, tuljave in upornika) zamislil leta 1971. Šele v zadnjih letih so postali resničnost (prvi delujoč primerek je iz leta 2006), zato HP in Hynix od leta 2008 pospešeno razvijata tehnologijo, ki bo prinesla nevolatilni pomnilnik ReRAM. Prve komercialne primerke pričakujemo poleti 2013, sta podjetji dejali v teh dneh.

Prednosti memristorjev so večja hitrost, manjša poraba energije za obratovanje, nevolatilnost (podatke obdržijo po izgubi napajanja). Z izkoriščanjem teh prednosti...

37 komentarjev

HP napreduje pri razvoju memristorjev

Osnovni elektrotehnični elementi

ComputerWorld - Hewlett-Packard je objavil, da so dosegli napredek pri razvoju memristorjev, ki so bili še pred leti znanstvena fantastika, sedaj pa postajajo resničnost. Kot pravijo, so uspeli raziskati in popisati kemijo in strukturo memristorja in sprememb v njem med delovanjem. Že prej so uspeli izdelati delujoče primerke, a niso točno vedeli, kaj se dogaja pod pokrovom. Z novim znanjem bodo lahko izboljšali lastnosti in zmogljivosti prihajajočih memristorjev.

HP ocenjuje, da bodo memristorji pripravljeni na komercialno rabo v letu 2013. Iz njih bo moč izdelati pomnilnik ReRAM, ki za razliko od DRAM-a ob...

15 komentarjev

Prihajajo memristorji

Osnovni elektrotehnični elementi

BBC - Memristorji so bili dolga leta poleg upornika, kondenzatorja in tuljave četrti osnovni element v elektrotehniki. Prvi si jih je zamislil Leon Chua leta 1971, ki jih je videl kot analogijo upornikom. Memristor bi izkazoval podobno odvisnost med magnetnim pretokom in nabojem kot jo upornik med napetostjo in tokom. Težava je bila, da so bili zgolj teoretični in jih nihče ni znal proizvesti. Po slabih štirih desetletjih so bili memristorji končno realnost in šele danes se začenja njihova masovna proizvodnja.



Pionir na področju memristorjev je Hewlett-Packard, ki je združil moči s Hynixom, in bo...

21 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Dodatni davki na Hynixove proizvode

The Register - Če se še spomnite, smo pred natanko mesecem dni poročali o nedovoljenem sodelovanju med južnokorejsko vlado in Hynixom, s katerim je Hynix pridobil ustrezna sredstva, da je lahko v Evropi prodajal pomnilnik pod proizvodno ceno. Takšno ravnanje je po pravilih Svetovne trgovinske organizacije prepovedano, zato je Evropska komisija takrat zavoljo teh pripetljajev naložila dodatnih 33 % davščin na Hynixove izdelke v Evropi. Odločitev je sedaj tudi uradno stopila v veljavo, poroča Dow Jones. Več o tem.

0 komentarjev