»

ATi R800 šele konec leta

4870 X2, morda tudi 5870 X2?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Čeprav je bil po prvih govoricah izid načrtovan že za poletje, bo serija Radeon HD 5000 začela izhajati šele proti koncu leta, kjer naj bi se pokrila z izidiom nVidiine nove arhitekture, GT300. Kot prve bodo izšle tri kartice, katerih osnova bo najhitrejši čip, 40 nm RV870, ki bo počival, glede na dosedanje izkušnje s poimenovanjem modelov, na Radeon HD 5850, HD 5870 ter kot čip R800 (sestavljen iz dveh RV870) na Radeon HD 5870 X2. V družini bosta izšla še vsaj 2 čipa, RV840 za srednji razred (HD 5600) in RV810 za najšibkejše modele (HD 5300). Detajli RV840 (ki prav tako izide še letos) in RV810 še niso znani, a se ve, da bo RV870 sestavljen iz 1200 stream procesorjev, na HD 5870 X2 pa bosta...

24 komentarjev

Radeon HD 4890 prihaja aprila

VR - Zone - O novih Radeonih na RV790 jedru smo že govorili in pred kratkim tudi povedali, da bodo izšli marca, kar pa se je izkazalo za rahlo zgrešeno napoved. Luč sveta naj bi tako AMDjev Radeon HD 4890 ugledal v sredini aprila, konec aprila pa bo sledila še navita, HD 4890 OC različica.

V primerjavi z Radeoni HD 4870 se bo novinec, poleg novega, RV790XT jedra (na HD 4870 počiva RV770 jedro), ponašal še z višjimi frekvencami. Glede na format izvorne novice je moč predvidevati, da sledeči podatki veljajo za standardno različico, na kateri bo jedro teklo pri 850 MHz, kar je 100 MHz več od RD770, napajalo pa se bo z 1,3 V. Pomnilnik ostaja podoben, GDDR5, a ima prav tako dvignjeno frekvenco, z 900 na 975 MHz. S to novico je tudi potrjeno, da novinec ostaja član HD 4800 družine, kot nepravilne pa so se izkazale napovedi, da bo poimenovan HD 4970. Omenjeno je še, da bo OC različica imela en gigabajt pomnilnika, od HD 4870 Radeona pa naj bi bila hitrejša 25-30 %. Ob izidu naj bi bila cena čez...

53 komentarjev

ATi osvaja nižji cenovni razred z RV351 in RV381

X-Bit Labs - V nižjem cenovnem razredu poteka dokaj hud boj med nVidio in ATi-jem, še zlasti med Geforcem FX 5200 in Radeonom 9200 (SE). Bistvena prednost nVidie v tem primeru je definitivno podpora DirectX-u 9, ki pa je zaenkrat še bolj marketinška poteza. Prav zaradi tega so Kanadčani napovedali dva nova grafična procesorja, omenjena v naslovu.

Oba bosta seveda imela podporo večini naprednih funkcij, kot so AGP 8X, DirectX 9, 0,13-mikronska tehnologija izdelave, in ostale novosti. Prvega lahko na tržišču pričakujemo konec tega oziroma začetek naslednjega leta, medtem ko bomo na RV381 prisiljeni čakati do prve polovice naslednjega leta, malo po izidu RV380. Klik!

5 komentarjev

Osnove pomnilnika

Corsair Micro - Vas zanima kako deluje pomnilnik? Če vas, potem si le poglejte predstavitev na spletni strani Corsair Micro, kjer vam zelo nazorno prikažejo tako zgradbo in delovanje pomnilnika, kot tudi vlogo pomnilnika v celotnem sistemu. Predstavitev vsebuje 35 poglavij, v katerih vam glas prijazne gospe s pomočjo animacije razloži vse o Corsair pomnilnikih in osnovnem delovanju pomnilnika na sploh. Priporočam vam, da čimprej odklikate na to učno uro.

8 komentarjev

Razplet zgodbe

3dcenter - Se spomnite včerajšnje novice o ATI Radeon-u 7000 in Radeon-u 7200? No, danes so na Internetu neuradne, vendar 99,9999% resnične govorice, da gre v resnici za prejšnje Radeone. Torej ne nove R200, ampak stare Radeon 1-ke. Torej je Radeon 700 v resnici Radeon VE in Radeon 7200 Radeon SDR/DDR. Tako, zdaj veste.

1 komentar

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo...

5 komentarjev

RV200 -> Radeon 2 VE?

X-Bit Labs - Čudna so pota ATI-jeva, še bolj čudna pa so pota njegovih kodnih imen. Za R300, katerega predstavitev je še kar precej oddaljena, so vsi mislili, da bi utegnil biti Radeon 3. Po krajšem raziskovanju strani, ki se ukvarjajo s 3D grafiko, pa se je izkazalo, da bo šlo za nekakšen Radeon 2 Ultra. Po skoraj enakih stopinjah se odpravlja RV200 (POZOR! To ni R200 ali Radeon 2), za katerega so vsi predvidevali, da bo šlo za nekakšno okleščeno verzijo Radeona 2 (nekako v stilu Nvidiine družine MX). Po krajših raziskovanjih se je izkazalo, da bi RV200 utegnil biti Radeon 2 VE. Radeon 2 VE bo naslednik Radeona VE in bo namenjen "poslovni grafiki". Izdelan bo v 0.15 mikronski tehnologiji, odlikoval pa se bo z asinhronim delovanjem pomnilnika in procesorja (drugače povedano: procesor in pomnilnik bosta lahko delovala z različno hitrostjo in ne bosta frekvenčno odvisna drug od drugega). Ker bo Radeon 2 VE "posloven" čip, se bomo morali odpovedati DirectX 8.1 Pixel in Vertex shaderjem. Pojavljajo...

0 komentarjev

Uporaba Trueforma v igrah

The inquirer - Problem današnjih iger je še vedno precejšnja oglatost (če ne veste kaj mislim, se spomnite na oglata kolesa pri avtomobilih, oglate obraze, ...), ki malce poslabša uživanje v grafiki. Trueform je tehnologija, ki naj bi to popravila, vgrajena pa bo v bodoče Radeone 2. S pomočjo Trueforma bi Radeon 2 ponazoril poligone kot skupek ploskev (in ne trikotnikov), kar bi omogočalo boljše definiranje krivulj. Tukaj pa nastane prvi problem, saj podobno metodo kot Trueform uporablja že Nvidia, vendar ti dve tehnologiji nista združljivi med sabo. Precej problematično je, ker se bodo morali programerji odločiti, katero tehnologijo bodo podprli. Za uživanje v Trueformu je potreben majhen poseg v kodo programa/igre. ATI...

0 komentarjev

R300 = R200 Ultra?

več strani - slycer je dva dni nazaj poročal o The Inquirerjevih ugotovitvah, da je ATIjev čip s kodnim imenom R300 po vsej verjetnosti Radeon3. No, na nekaj tujih straneh, na katerih se ukvarjajo izključno s 3D grafiko (Rage3D, Puces3D) pa so ob primerjanju specifikacij R300 in R200 ugotovili, da bi bolj primerno ime za čip bilo R200 Ultra (Radeon2 Ultra). R300 je namreč v skoraj vsem le navita različica Radeona2. Tako R200, kot R300 bosta imela le 4 renderirne cevovode (po prvih špekulacijah naj bi imela 6 oz. 8) s po dvema teksturirnima enotama, oba bosta izdelana v 0.15 mikronski tehnologiji, podprte tehnologije (HyperZ, TRUFORM, Pixel&Vertex Shaders) pa so popolnoma enake. Zaenkrat je edina opazna razlika višja frekvenca jedra pri R300 ter podpora DirectX 9 namesto DirectX 8 (karkoli že to pomeni)...

4 komentarji

ATI R300 -> Radeon 3?

The inquirer - Čeprav o Radeonu 2 ni ne duha ne sluha, ATI pospešeno dela na t.i. R300 čipu. R300 čip bi utegnil biti Radeon 3. Čeprav je do Radeona 3 še daleč, so na The Inquirer že dobili specifikacije tega precej skrivnostnega čipa. Radeon 3 naj bo deloval pri frekvenci 350 Mhz, narejen pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Izdelovali ga bodo v TSMC ali UMC. Podpiral bo podpiral do 256 MB pomnilnika, do njega pa bo dostopal po 128 bitnem vodilu. Podprt bo tako DDR RAM, kot tudi počasnejši SDRAM. Čip bo tudi DirectX kompatibilen, zmogel pa bo obdelati do 75 milijonov trikotnikov na sekundo, tako da se za prihodnost ne gre bati. Razvoj Radeona 3 bo končan nekje konec leta, v proizvodnjo pa ga bodo poslali spomladi/poleti leta 2002. Več podatkov o R300 (Redeonu 3) najdete tukaj.

3 komentarji

Nove ATI-jeve tehnologije

X-Bit Labs - ATI bo, če so govorice resnične, v torek predstavil novo tehnologijo. Stvari bo ime TRUFORM in bo vgrajena v prihajajoči Radeon 2 čip. Za kaj sploh gre? Tehnologija omogoča strojni opremi, da modele obrazov v igrah modelira bolj natančno kot prej. To pa tako, da strojna oprema modelira sliko, ki je ravna, tako, da nastane okrogla. Vem, da nič ne razumete, ampak je res zapleteno. Vse pa bo jasno v torek...
Tehnologija je bila razvita ravno ob pravem času. ATI bo namreč začel razpošiljati testne primerke Radeona 2 konec pomladi. V začetku (pri nas v sredini in koncu) poletja pa bo Radeon 2 že na policah naših prodajalcev.

2 komentarja

ATIjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Po šokantni novici, da je Nvidia kupila 3DFX, je za nas toliko bolj pomembno, kaj planira ATI, saj je v bistvu edini resen konkurent Nvidii. Moram priznati, da kanadski velikan vsekakor ne počiva in načrtuje resen naskok na igričarski trg:
  • RV100 (Radeon VE):Gre za ne toliko zanimivo ceneno različico Radeona. Čip je zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji, deluje pri 183MHz, ima samo en renderirni cevovod in je oskubljen T&L podpore. Kartice bodo na voljo februarja 2001.
  • R200:Naslednja generacija Radeonov. Čip bo zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji, deloval bo pri 300MHz, imel pa bo 4 renderirne cevovode. Seveda bo podpiral tudi T&L ter Dual Display. Prvi primerki bodo na voljo februarja prihodnje leto, masovna proizvodnja pa naj bi se začela junija 2001.
  • RV200:Podobno kot pri RV100, gre tukaj za cenejšo različico Radeona2. Imela bo 2 renderirna cevovoda, zgrajena pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Podpora T&L ne bo vključena. Proizvodnja naj bi se začela julija 2001.
  • R300: Tretja...

0 komentarjev