»

Android Master Key luknja

Bluebox - Ameriško varnostno podjetje Bluebox je nedavno objavilo podrobnosti o posebej zoprni varnostni pomanjkljivosti v Androidu - Master Key Vulnerability - ki omogoča spreminjanje vsebine podpisanih aplikacij (.apk paketov), brez da bi se Android nad tem pritožil. Skratka, napadalec lahko vzame obstoječo aplikacijo, jo spremeni (zamenja s trojancem) in ponudi uporabniku, ki ne bo opozorjen na to, da se je nekdo poigral z vsebino. Še huje: napaka obstaja že vse od Androida 1.6 Donut (september 2009), tako se lahko potencialno okužijo (ali pa so že okuženi) skoraj vsi Android telefoni.

Popravek za luknjo je sicer trivialen - bojda vsega dve vrstici - in Google ga je že vključil v zadnjo verzijo Androida (AOSP). Obenem so poskrbeli, da v uradni Play trgovini več ni...

31 komentarjev

HTC pripravlja popravek za varnostno luknjo

Problematičen vmesnik Sense

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ponedeljkova objava varnostne ranljivosti v HTC-jevih mobilnih telefonih z Androidom je bila posledica HTC-jevega nesodelovanja z njenimi najditelji. Ko so ranljivost našli, so namreč nanjo opozorili HTC, nato pa luknjo objavili, ker niso prejeli nobenega odgovora. To je bilo očitno vse, kar so pri HTC-ju potrebovali za zresnitev. Včeraj so objavili, da že pripravljajo popravek, ki bo varnostno luknjo zakrpal.

Kljub obljubljenemu popravku pri HTC-ju še vedno trdijo, da povprečni uporabnik ni v nevarnosti, sploh če se izogiba aplikacijam dvomljive narave. Te lahko namreč zgolj z dovoljenjem za dostop do interneta (tega imajo praktično vse, če ne drugače pa za prikaz oglasov v brezplačnih različicah) preberejo osebne podatke, kot so GPS lokacije, naslov elektronske...

0 komentarjev

Zelo resna varnostna ranljivost v HTC-jevih telefonih

Android Police - Artem Russakovskii, Justin Case in Trevor Eckhart so odkrili, da je nova posodobitev, ki jo je HTC pretekli mesec izdal za svoje telefone, v njih odprla veliko varnostno luknjo, ki omogoča nepooblaščeno zbiranje osebnih podatkov v telefonu. O ranljivosti so HTC obvestili 24. septembra, a ker se v podjetju niso odzvali, so jo sedaj javno razkrili.

Problem je v vrsti orodij za zbiranje dnevniških podatkov (logging tools), ki jih je HTC z novo posodobitvijo namestil na telefone. Namenjeni so zbiranju kopice informacij in podatkov s telefona, ki bi v primeru težav omogočili lažjo identifikacijo in odpravo. Problem je, da zbranih podatkov niso primerno zaščitili.

Izkazalo se je, da lahko vsaka aplikacija, nameščena na HTC-jevem telefonu, z enostavnim zahtevkom...

10 komentarjev

Sense 3.0 na voljo le za peščico naprav

Nastavljiv zaklepni zaslon - samo za izbrane naprave

vir: engadget
engadget - S predstavitvijo HTC Sensation je HTC predstavil še novo različico svojega vmesnika Sense, ki tako nosi že oznako 3.0. Ta ima kar nekaj znatnih izboljšav v primerjavi s predhodniki, npr. mnogo bolj fleksibilen zaklepni zaslon, s katerega je mobilni telefon mogoče odkleniti neposredno v eno izmed naprej izbranih aplikacij, poleg možnosti nastavljanja widgetov. A Sense 3.0, katerega prednosti so bolj obširne od zaklepnega zaslona, bodo prejeli le redki uporabniki, vsaj po uradni poti. Pri HTC-ju objavili so namreč seznam naprav z uradno podporo, na katerem je zaenkrat je poleg Sensationa še EVO 3D s skoraj enakimi specifikacijami ter 7-palčni tablični računalnik Flyer. Omeniti velja, da imata mobilan telefona vgrajen dvojedrni procesor, medtem ko eno samo Flyerjevo jedro teče pri visokih 1,5 GHz.

Ta podatka sta pomembna...

32 komentarjev

HTC pripravlja svoj tablični računalnik

Ars Technica - Sago govoric in neuradnih napovedi HTC-jevega tabličnega računalnika lahko prekaša le Applov iPad. A tudi HTC-jev tablični računalnik bo očitno končno ugledal luč sveta, kar naj bi se zgodilo to pomlad, marca v ZDA in aprila v Evropi. Slednje je sicer bolj ugibanje portala DigiTimes, norveška stran Amobil pa je objavila še nekatere lastnosti strojnega dela HTC-jevega Flyerja, kakor naj bi se tablica imenovala. Zaslon naj bi bil 7-palčni z ločljivostjo 1024 x 600 pik, uporabljen procesor pa bo le enojedrni Qualcomm Snapdragon MSM8255. Slednjega že poznamo iz HTC Desire HD, jasno pa je, da teče z 1 GHz.

Delovnega pomnilnika naj bi bilo okrogel gigabajt, medtem ko naj bi za zajem slik okolice skrbeli dve kameri - sprednja...

9 komentarjev

HTC pripravlja svojo trgovino z aplikacijami

Sense na HTC Desire

vir: Financial Times
Financial Times - HTC je najbolje poznan po svojih mobilnih telefonih, ki so bili popularni že med uporabniki Windows Mobile, a so v luč slave stopili šele s prihodom Androida. S pomočjo slednjega se je močno razširila baza uporabnikov, ki pa se ni seznanila le z znanjem, potrebnim za razvoj strojne opreme, torej telefona samega, temveč tudi s programerskim znanjem tajvanskega mobilnega podjetja. V preteklosti smo na to področje lahko usmerili le TouchFLO 3D, najbolj popolno predelavo vmesnika Windows Mobile, ki je slednjega obenem naredil mnogo bolj uporabnega in prijaznega uporabi s prstom. TouchFLO 3D so nato preimenovali v Sense ter ga s telefonom Hero...

9 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev