»

Tudi letos Avstralijo na sončni pogon najhitreje prepeljali Nizozemci

ABC News - Včeraj zjutraj po slovenskem času je nizozemska ekipa Univerze v Delftu zmagala na letošnjem World Solar Challenge, s čimer so ponovili uspeh izpred dveh let. To je že sedma zmaga ekipe te univerze na tem tekmovanju in njihovo tretje zaporedno zmagoslavje. Pot med Darwinom in Adelajdo, ki meri 3000 kilometrov, so prevozili v štirih dneh in šestih urah. Najvišja dosežena hitrost je znašala 110 kilometrov na uro, povprečno pa so se vozili s hitrostjo 81 kilometrov na uro. To je precej manj kot na zadnji dirki, ko so zmagali s povprečno hitrostjo 92 kilometrov na uro, a jim jo je letos zagodlo vreme, saj je bilo sončnih trenutkov manj. Prve tri dni jih je neumorno bičal dež, zato jih je bolj kot sončna energija gnal veter, je povedal član ekipe Jasper Hemmes....

2 komentarja

V Avstraliji se je začela bienalna sončna dirka

Predlanski zmagovalci Nuon

Slo-Tech - V Darwinu se je pričela dirka World Solar Challenge, ki jo že trideset let (do leta 1999 na tri leta, kasneje bienalno) prirejajo v Avstraliji. Gre za 3000 kilometrov dolgo pot od severne obale kontinenta do Adelajde na jugu, ki jo morajo ekipe premagati z vozili na sončni pogon. Na tej prestižni dirki sta svoj čas tekmovala tudi Larry Page iz Google in JB Straubel iz Tesle.

Pravila so enostavna, izvedba pa precej manj. Po normalnih cestah ob prometu, kolikor ga pač je, vozijo vsak dan od 8.00 do 17.00, potem pa počivajo. Vozila startajo z napolnjenimi akumulatorji s kapaciteto 5 kWh, potem pa so prepuščena sončnim žarkom, ki prek sončnih celic poganjajo vozilo in polnijo akumulatorje, kar pride prav ob kasnejši oblačnosti.

Tekmovanje, ki poteka v več...

3 komentarji

Letošnji World Solar Challenge pripadel Nizozemcem

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, ki se je začel v nedeljo zjutraj. Prvo mesto na tri tisoč kilometrov dolgem potovanju prek Avstralije, od severnega Darwina do južne Adelajde, je osvojila nizozemska ekipa Nuon z vozilom Nuna7. Gre za ekipo Tehniške univerze v Delftu, ki je na tekmovanju suvereno zmagovala med leti 2001-2007, potem pa so jih prehiteli Japonci. Na cilj so prispeli v četrtek ob 10.03 po lokalnem času. Dobre tri ure pozneje so na cilj prispeli zmagovalci zadnjih treh dirk z japonske univerze Tokai, še uro pozneje pa druga nizozemska skupina Twente. To velja za najprestižnejši razred Challenger, kjer sodelujejo enosedežna vozila z največjo dolžino 4,5 metra, širino 1,8 metra in...

6 komentarjev

Začenja se World Solar Challenge 2013

Slo-Tech - V nedeljo zjutraj po lokalnem času se v Avstraliji začenja World Solar Challenge, kjer se vsako drugo leto med seboj pomerijo ekipe z vsega sveta z vozili na sončni pogon. Pravila so precej enostavna - čim hitreje je treba prevoziti dobrih tri tisoč kilometrov dolgo razdaljo med Darwinom na severni obali in Adelaido na južni obali. Vsak dan lahko vozila vozijo od 8.00 do 17.00 ure, potem pa se ustavijo za prenočitev. Pogon je izključno na sončne celice, pri čemer ima vsako vozilo tudi vgrajene akumulatorje s kapaciteto približno 5 kWh, ki so na začetku napolnjeni, potem pa jih morajo med vožnjo polniti. Pri tem je zelo pomembna taktično pravilna vožnja, poznavanje vremenske napovedi itn. Letošnje...

2 komentarja

Japonci dobili World Solar Challenge

Zmagovalna ekipa

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, na katerem je prvo mesto osvojila ekipa iz Japonske. Dobrih 3000 kilometrov dolgo pot od Darwina na severni obali do južne Adelajde je prva prevozila ekipa Univerze Tokai, ki je na cilj prispela v četrtek ob 13.07 po lokalnem času in ki je zmagala že tudi predlani. Drugo mesto je osvojila nizozemska ekipa Nuon z zaostankom +1.05, tretja pa je bila ameriška ekipa iz Michigana, ki je na cilj prispela ob 15.55 z zaostankom +2.48. Ostale ekipe na cilju pričakujejo v petek.

Pravila izziva, ki poteka bienalno, so preprosta. Ekipe izdelajo vozila, ki delujejo na električni pogon. Elektromotorje poganja tok iz baterij, ki jih polnijo le sončne celice. Kapaciteta baterij je omejena na približno 5 kWh in so na...

6 komentarjev

Začel se je World Solar Challenge 2011

Ekipa Twente je predlani po nezgodi končala ob cesti. Letos se jim je že v prvih urah zgodilo podobno, a so nadaljevali.

Slashdot - Danes zjutraj se je v avstralskem Darwinu na severni obali kontinenta začel letošnji World Solar Challenge, ki sicer poteka že od leta 1987, sprva na tri leta, v zadnjem času pa bienalno. Ekipe morajo z avtomobili na sončni pogon čim hitreje pripeljati do Adelajde, ki je na južni obali od Darwina oddaljena 3000 kilometrov. Najhitrejše ekipe tam pričakujemo v sredo popoldne ali v četrtek zjutraj.

Kot je očitno iz imena tekmovanja, sodelujejo ekipe z vozili na sončni pogon. Ekipe sestavljajo vozilo na sončni pogon in spremljevalna vozila, saj morajo biti ekipe celotno pot samozadostne. Vsak dan smejo voziti od 8.00 do 17.00 ure, nato pa se morajo utaboriti, kjerkoli se tisti trenutek nahajajo (na voljo imajo 10 minut...

10 komentarjev

World Solar Challenge 2011

Slashdot - Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že...

25 komentarjev

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest

Vozniki bi v avtomobile dobile take merilnike

vir: The New York Times
The New York Times - V Evropi veliko večino uporabe cest plačujemo pavšalno, le majhen del pa se zaračunava po dejanskem številu prevoženih kilometrov. Tak primer so poleg cestnin za avtoceste v nekaterih državah, tunelnin in mostnin še londonska notranja cona, Stockholm in nekaj norveških mest. V Sloveniji je plačilo v celoti pavšalno, deloma kot prispevek za cestni sklad ob registraciji vozila in deloma z nakupom vinjete za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah. Ker takšen način plačila voznikov ne vzpodbuja k uporabi alternativnih prevoznih sredstev, na Nizozemskem razmišljajo o uvedbi celovitega sistema satelitskega cestninjenja vseh cest v državi, pri katerem bi se cestnina obračunala po dejanski porabi.

Tehnološko rešitev za to že...

231 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Slušalke na sončno energijo

vir: Gizmodo
Gizmodo - Se v prihodnosti odpravljate na samoten, neobljuden otok? Potem ima Gizmodo pravo stvar za vas -- med njihovim običajnim lovom na inovativne izdelke so namreč našli čuden izum. Gre za set slušalk, ki si jih enostavno namestite na glavo, na zadnjem delu pa imajo majhne sončne celice, s pomočjo katerih se proizvaja električna energija za delovanje napravice. Na razočaranje vseh stvar ne podpira predvajanja MP3 datotek, zmožna je zgolj predvajati FM radijske postaje, tako da če bo na vašem samotnem otoku dovolj radijskih signalov in če vas slušalke ne bodo ovirale pri nošenju v kape vgrajenega ventilatorja na solarni pogon, kar izvolite odklikati na izvorno novico.

8 komentarjev

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Wired News - DARPA Challenge je tekmovanje, kjer morajo avtonomna vozila, brez posredovanja človeka prevoziti 131 milj dolgo pot čez vojaški poligon v puščavi Mojave. Zmagovalec domov odnese ček za 2 miljona dolarjev.

Po lanskem polomu, ko nobena ekipa ni zvozila niti prvega kilometra proge, so letos poleti do cilja prišla 3 vozila od 23-ih. Zmagala je ekipa stanfordske univerze, s časom 6 ur in 53 minut. Na spodnji sliki je zmagovalec Stanley, modificiran Tuareg, z vso elektronsko kramo, ki je poskrbela, da ni zašel s poti.



Pri Wired so spisali odličen članek o zmagoviti ekipi. Vsekakor zanimivo branje, ter dober vpogled na avtomobilsko prihodnost.

20 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev

Nova vesoljska nagrada

Space - 4. oktobra se je končala prva zasebna vesoljska dirka Ansari X-Prize, kjer je prvo nagrado 10 milijonov dolarjev pobrala ekipa Burta Rutana in Paula Allena z vesoljskim vozilom SpaceShipOne. Sedaj pa se obeta nova, "Ameriška vesoljska nagrada", ki jo razpisuje podjetje Bigelow Aerospace. Nagrada je 50 milijonov dolarjev.

Na kratko nekatera pravila: vesoljsko vozilo mora prevažati vsaj pet oseb na višino 400 km in mora zaključiti vsaj dve orbiti okoli Zemlje na tej višini. To mora ponoviti v 60 dneh. Največ 20% vozila je lahko potrošljivega, vozilo mora pokazati sposobnost priključitve na napihljivi bivalni modul Bigelow Aerospace in pokazati možnost, da lahko tam ostane 6 mesecev. In ne popolnoma zanemarljivo: tekmovalec mora biti iz Združenih držav Amerike. Rok izvedbe je 10. januar 2010.

Namen te dirke je odvzeti primat ruskega vesoljskega vozila Sojuz, ki je trenutno najcenejše orbitalno vozilo za človeško posadko. Več o nagradi na dosegu klika.

21 komentarjev