» »

Nova vesoljska nagrada

Nova vesoljska nagrada

Space - 4. oktobra se je končala prva zasebna vesoljska dirka Ansari X-Prize, kjer je prvo nagrado 10 milijonov dolarjev pobrala ekipa Burta Rutana in Paula Allena z vesoljskim vozilom SpaceShipOne. Sedaj pa se obeta nova, "Ameriška vesoljska nagrada", ki jo razpisuje podjetje Bigelow Aerospace. Nagrada je 50 milijonov dolarjev.

Na kratko nekatera pravila: vesoljsko vozilo mora prevažati vsaj pet oseb na višino 400 km in mora zaključiti vsaj dve orbiti okoli Zemlje na tej višini. To mora ponoviti v 60 dneh. Največ 20% vozila je lahko potrošljivega, vozilo mora pokazati sposobnost priključitve na napihljivi bivalni modul Bigelow Aerospace in pokazati možnost, da lahko tam ostane 6 mesecev. In ne popolnoma zanemarljivo: tekmovalec mora biti iz Združenih držav Amerike. Rok izvedbe je 10. januar 2010.

Namen te dirke je odvzeti primat ruskega vesoljskega vozila Sojuz, ki je trenutno najcenejše orbitalno vozilo za človeško posadko. Več o nagradi na dosegu klika.

21 komentarjev

Phoebus ::

Brez veze- par let nazaj so bli naši fantje najboljši pa niso dobili nagrade ker niso američani [čeprav o tem prej ni pisalo nič]. Tako da naj se kar amerikanosi ubadajo s tem.

Bakunin ::

Prvi clovek v vesolju je bil Rus in to gre jenkijem strasno v nos. :D

MasterMind ::

Pa prvi satelit je bil Ruski... Hja, kaj češ. Rusi so bli bl pametni. In še zmeraj so >:D.
Gentoo, KDE uporabnik.

NoOrdinary ::

mislm to je pa res primitivno, zato ker majo rusi to najcnej bodo oni zdej zagonil komad denarja da bodo razvil cenejšga... OK, saj s tem ni nič narobe, ampak da more bit z USA je pa prov neverjetno glupo in tipično "god greatest country" idiotsko. K se prov vid da se jim ne gre za razvoj ampak samo za tekmovalnost... Ma nej že enkrat odrastejo
brez ideje sem za podpis

Jux ::

Jst ne štekam zakaj to jemljete tko anti-rusija. Men se enostavno zdi, da bi radi američani pač več keša zaslužil in jih čist boli al je sojuz od rusije al od evrope al od japonske al od slovenije. Na živce jim gre da če pošiljajo kej gor na ISS - tega ne počnejo sami. Bigelow so enostavno eni, ki bi radi dost zaslužil. Priznam pa da je cela kmetija, ker nagrado dobijo samo tisti ki so iz zda. I guess, da je vseeno neki resnice v zgornjih postih :D.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

PARTyZAN ::

Če bi mel rusi €€ bi pomojm že mel človeka na marsu :)

Jux ::

V vsakem primeru pa primata pri vesoljski tehnologiji rusom še neki časa ne bodo odvzeli, rusi še vedno delajo za faktor 5 bolj zmogljive motorje od ZDA in ZDA enostavno mora uporabljati rusko tehnologijo v svojih največjih raketah. Gledal sem po discovery, da ruski pogonski agregat (eden) naredi toliko kot 4-5 najmočnejših ameriških. skratka powned!!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

darkolord ::

Rusi so meli v letalih precej močnejše motorje, drugače tista njihova čuda sploh ne bi letela kaj dobro :D.. še banja leti če ji daš dovolj močan motor :D

OwcA ::

darkolord večjo bedarijo bi težko izvalil. Tako aerodinamično čisto letalo kot je recimo Su-27 boš zelo zelo zelo težko našel kje v "zahodnem bloku".
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Jst ::

Jep, Suhoy 27 je tehnološko čudo!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BigWhale ::

Da ne omenjam 'interneta' med letali, ki so ga implementirali ze na Migih 25, tako da piloti niso streljali na iste tarce.

Ma, rusi so v marsicem nesli 'razviti zahod', pac jim je denarja zmanjkalo. Mir je bila _the_ space station. Ljudje jim ocitajo, da je crkovalov se in da je bilo na pol narejeno. Ja hudica, 12 let je bila stvar v vesolju! In nardila je najbrz kr nekaj milijonov kilometrov ;) Ameriski Skylab je bil pa nek tak precej ubog poizkus vesoljske postaje... :)

Shuttli so tudi prizemljeni.. V bistvu amerika sedaj ne more v vesolje... Vsaj s clovekom ne (a se motim?). Rusi se pa lahko veselo na sprehode gor vozijo... :P

PS: O tezi in podobnih traparijh z motorji pa nikarte no... Tudi ameriska letala niso nevem kake lahke zadeve.. :P (F-14, F-22 anyone)

Jux ::

govoril sem izključno o motorjih za rakete, rusi uporabljajo nek enokomorni sistem ki ima veliko večjo moč kot katerakoli primerljiva ameriška tehnologija. I've said it before - ameriške rakete pwned!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Grey ::

Uf kok je lepo slišat oz brat, da hitijo razvija komercialne polete v vesolje. Bom meu v prihodnosti kr tm gor poroko...:D ...mrbit še bajto.

Brane2 ::

In če bo spet počila kaka termična ploščica, boš morebiti v istem šusu zaključil stvar s pogrebom- vse v ceni osnovnega paketa... >:D

Šalo na stran, stvar je zanimiva. Pogoji natečaja so razumljivi. Ameri pač plačujejo za svoj interes. Ni potrebe, da bi plačevali za nekaj, od česar ne bodo imeli nič.

Čeprav malo dvomim, da se bo kdo pognal za nagrado kot edinim virom financiranja. Že sedanjih $10M je Rutanu baje pokrilo samo polovico stroškov razvoja, zato je $50M pljunek v kanto za plovilo, ki bo očitno vsaj 20x dražje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

rfmw ::

a iz vseh filmov, izjav znanih američanov in politikov in zahteve iz zgornje novičke še niste dojeli, da imajo američani svoje (precej glupe) poglede na vse in živijo v svojem "AMERICAN DREAMU":D
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Thomas ::

Kakšno srečo mamo mi, da nas toliko pametnjakovičev opozarja, kako glupi so Ameri. Če to ni sreča, da jih imamo v tako velikem številu!

Pa kako dobro argumentirajo svoje doneske, to je pa še posebna milost!


:D

SavoKovac ::

Tisto o močnem ruskem motorju je pomemben faktor.
Po mojem bi bilo najbolje, če bi kar dotičnega vgradili v plovilo in si prihranili 500.000.000+ USD razvojnih stroškov.

strictom ::

Kake mate
Najbolj zadovoljni bi še bli če bi rusija in ZDA druga druga napovedale vojno...
kakše bi kaj bil izid 8-O
hehe, mi bi strice s 150 postavili po alpah pa bi lahk rekli da smo malo pomagali >:D
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Boeing ::

Thomas, v bistvu so glupi. V svojem bistvu so američani nezaslišano zarukan narod. Samovšečen, zaverovan sam vase...

Dokaz hočeš ? 2.11.2004 je dokaz!

J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

boogie ::

Bil sem tako v ZDA, kot bivši Sovjetski zvezi in zdaj Rusiji in lahko rečem, da med omenjenimi deželami ni primerjave. Toliko kot so ameri zaverovani vase, toliko bolj so bili v bivši SZ iznajdljivi. Američani so jih pač imeli za glupe ker enačijo debelino denarnice s IQ količnikom. Na žalost pa se Rusija vse preveč spreminja in se po miselnosti približuje ZDA.

Thomas ::

Ja kako vas to boli ... prov hecno, res. Pejte rajš mau vase, pa se prašte, zakaj ste polni takih izbruhov.

Ja, ja, sej vem - Bush kriv. Vi seveda nič. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NASA utrpela 700 milijonov USD težko prevaro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135687 (2903) wechta
»

Združeno kraljstevo bo dobilo prvo raketno izstrelišče

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104047 (3094) gozdar1
»

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84753 (4079) Jst
»

Nova vesoljska nagrada

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
212315 (2315) Thomas
»

Najprej X-prize, sedaj pa še NASA

Oddelek: Novice / Ostale najave
92899 (2899) CCfly

Več podobnih tem