»

Na Windows prihajajo igre iz Google Play Games

Slo-Tech - Google je sporočil, da bo prihodnje leto izdal aplikacijo za Windows, ki bo tudi na tej platformi omogočala poganjanje iger iz Google Play Games. Prinesla bo popolno sinhronizacijo, tako da bo mogoče isto igro začeti igrati na eni napravi in jo potem nadaljevati na drugi: podprte bodo torej Android, Chromebook in Windows. Igranje bo potekalo povsem lokalno, torej ne bomo potrebovali povezave do oblaka. Za zdaj še ni jasno, ali bodo na voljo vse igre ali pa samo najpopularnejše.

Novost razvija Google sam in ne predstavlja sodelovanja z Microsoftom. Spomnimo, da je z Amazonovimi igrami drugače, saj so z Androida na Windows 11 prispele v sodelovanju z Microsoftom.

6 komentarjev

Microsoftova pametna ura neuradno oktobra

Nike Fuelband

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pametne ure, pasovi, zapestnice in ostale naprave, ki si jih nadenemo, nezadržno korakajo v naše življenje, so ugotovili tudi v Microsoftu. Apple in Google sta že napovedala in celo pokazala svoje pametne naprave, sedaj pa jima sledi tudi Microsoft. Uradno je sicer znanega bolj malo, neuradno pa vemo že precej.

Prvi je o tem že pretekli mesec pisal Forbes. Microsoft se pripravlja na izdajo pametne naprave v obliki zapestne ure, ki bo merila cel kup vitalnih znakov, začenši s srčnim utripom. Naprava ne bo povezljiva le z Windows Phone, ampak se bo znala pogovarjati z Androidnimi napravami in iOS. To je precej razumljiva odločitev, saj sta Android (80-odstotni tržni delež) in iOS (15...

10 komentarjev

Microsoft: androidne apikacije na Windows Phone ali ne?

The Verge - Windows Phone s svojim tržnim deležem precej zaostaja za Androidom, česar niti velika poroka med Nokio in Microsoftom ni mogla popraviti. Eden izmed razlogov je tudi manjše število aplikacij za Windows Phone, čeprav gre ta argument v obe smeri, saj je manjši tržni delež prav tako tudi razlog za manjše navdušenje razvijalcev nad pisanjem aplikacij za Windows Phone. Kaj pa če bi aplikacije za Android tekle na Windows Phone? Zamisel ni tako nora. Prav nasprotno, z njo se poigrava tudi Microsoft, poroča The Verge.

V preteklosti smo bili priče živahnim debatam, ali naj Microsoft iz Androida ustvari svojo vejo (fork), Windows Phone pa...

76 komentarjev

Samsung pripravlja telefone s Tizenom, Canonical pa Ubuntu zanje

Bloomberg - Samsung je sicer poznan kot največji ponudnik androidnih telefonov, a podjetje ima tudi širše ambicije. Danes so potrdili govorice, ki so vztrajale zadnje dni; podjetje bo letos izdalo telefone na platformi Tizen.

Tizen je kakor Android v osnovi zgrajen na Linuxovem jedru, vsebuje pa še EFL (Enlightenment Foundation Libraries) in WebKit. Za Tizen skrbi Linux Foundation, upravlja pa ga Technical Steering Group, kjer sta glavna prav Samsung in Intel. Tizen je ostanek neslavno propadle Nokiinega MeeGoja, ki je dobil krušne starše v podobi Intela in Samsunga. Žal je Samsungova najava precej meglena, saj so povedali le, da bodo še letos izdali naprave s Tizenom. Povedali niso niti, koliko bo teh modelov (a zagotovo jih bo...

45 komentarjev

Z MeeGom je uradno konec, naslednik je Tizen

Tizen je novo ime za izdelek, ki se mu je dosedaj reklo MeeGo.

vir: CNet
CNet - Mobilno platformo Meego sta lani februarja s precej pompa skupaj predstavila Intel in Nokia kot odgovor na iOS oz. Android. Šlo je za prost in odprt mobilni operacijski sistem, zgrajen na Linuxu, grafični knjižnici Qt in sistemu za upravljanje paketov RPM, s predvideno rabo v pametnih telefonih, tabletih, avtomobilski industriji (IVI - in-vehicle installation, tudi in-vehicle infotainment) in embedded napravah. Od takrat pa do danes se je marsikaj spremenilo, predvsem je bila Nokia zaladi strmega upada tržnega deleža primorana v sodelovanje z Microsoftom in s tem odpis tako Symbiana kot MeeGota (prvi in edini njihov Meego teleon, N9, naj bi sicer izšel kmalu). Intel je s tem ostal brez partnerja in se je moral odločiti, kako naprej, in pri tem nekaj časa omahoval, npr. s predstavitvijo svojega tabličnega računalnika z Androidom.

Včeraj so se dokončno odločili in...

21 komentarjev

Prihaja Firefox za androidne tablice

CNet - Firefox je že na voljo za osebne računalnike in pametne telefone, medtem ko so tablični računalniki tista niša, za katero Mozilla še ni pripravila prilagojenega brskalnika. Ta je visoko na prioritetni listi, zato so javno predstavili prve testne verzije Firefoxa za Android na tabličnih računalnikih.

Kot je razvijalec Lucas Rocha zapisal na blogu, so dosegli zadosti delujoče stanje, da si upajo izdelek pokazati svetu in zaprositi za odzive. Gre sicer še za zelo zgodnjo preizkusno verzijo, ki jo lahko do končne doleti še precej sprememb. Velik del dizajna so prenesli iz verzije za pametne telefone, ki pa so mu zavoljo večjega zaslona lahko dodali gumbe za navigacijo in vrstico z naslovom.

Mozilla se na Android osredotoča predvsem zato, ker je to...

19 komentarjev

Android uspešno v prvem četrtletju, Windows Phone 7 nekoliko manj

engadget - Pri analitični družbi Gartner so pripravili podatke o prodajnih rezultatih mobilnih platform v prvem letošnjem trimesečju, ki je postregla z nekoliko zanimivimi podatki. Microsoftu naj bi uspelo v prvem letošnjem četrtletju tako prodati le okrog 3,6 milijona naprav z enim izmed mobilnih Windowsev, a naj bi bilo le 1,6 milijona teh naprav opremljenih z Windows Phone 7, preostala dva milijona pa s starejšim Windows Mobile. Boljše čase napovedujejo za prihodnje leto, ko naj bi se prodaja povečala zahvaljujoč prihodu Nokie, a vseeno so te številke v primerjavi s konkurenti slabe.

Daleč v ospredju je bil namreč Android, s katerim naj bi bilo opremljenih prek 36 milijonov novih naprav, prodanih v preteklem četrtletju. Na drugem mestu s 27,6 milijoni sledi hodeči mrtvec Symbian, medtem ko je...

8 komentarjev

Nokia se spogleduje z Microsoftom

Nokiina strojna oprema z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom - nebeška zveza?

vir: engadget
engadget - Pred današnjim finančnim dogodkom, ki ga Nokia pripravlja v Londonu ter kjer bo razkrila nekaj več o svoji bodoči strategiji, se vedno več govori o prihajajoči navezi z Microsoftom. Glede na Bloomberg neimenovani viri poročajo, da naj bi bil Stephen Elop, izvršni direktor Nokie, v pogovorih s svojima vrstnikoma pri Microsoftu in Googlu, Stevom Ballmerjem in Ericom Schmidtom. Pogovori s prvim naj bi bili bolj uspešni, kar nakazuje tudi šaljiv tweet Vica Gudontre, člana Googlove ekipe za Android. Zamenjava platforme z lastnega Symbiana naj bi bila povezana še z večjo prevetritvijo vodilnih mož pri Nokii, saj naj bi kar nekaj...

36 komentarjev

Skype za Android je tu

TechCrunch - Skype je izdal različico svojega programa za videoklice tudi za platformo Android. Tako lahko odslej uporabniki telefonov s sistemom Android uporabljajo vse prednosti Skypa (brezplačno klicanje Skype-Skype, pošiljanje in sprejemanje hipnih sporočil itn.) Novi Skype podpira Wi-Fi, 3G (razen v ZDA), EDGE in GPRS, brezplačen prenos pa je mogoč z domače strani za mobilne platforme in z Android Marketa. Nekaj težav utegnejo imeti le uporabniki telefonov Samsung Galaxy S, ki se z novim Skypom ne razumejo najbolj - napako že preiskujejo.

Skype je tako podprt na mobilnih platformah Android, iOS in Symbian.

24 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev