»

Microsoft bo dobival licenčnino tudi za vsak Samsungov Android telefon

Microsoft si od Samsunga obeta večjo prodajo in promocijo telefonov z Windows Phone. Na slike je nedavno predstavljeni mid-range Samsung Omnia W.

vir: CNet
CNet - Microsoft in Samsung sta danes sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo Samsungu. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino, podobno kot so si že lani izborili od HTC-ja.

Microsoftova mobilna divizija si tako lahko obeta lep dobiček iz prodaje Androidov (pa tudi sicer imajo blizu tisoč licenčnih pogodb s firmami širom tehnične branže, odkar so decembra 2003 zaštartali svoj IP program). Obenem naj bi Samsung izdelal še več novih in potencialno popularnih Windows Phone telefonov, ter prispeval k stroškom marketinga. Microsoftovce namreč...

13 komentarjev

Motorola resno razmišlja o Windows Phone

ZDNet - Še februarja je Motorola trdila, da uporaba Windows Phone na njihovih telefonih ne pride v poštev. Čeprav so edini proizvajalec pametnih telefonov, ki uporablja izključno Android, so uporabo Microsoftovega sistema izključili. Kot glavno oviro so navedli zaprtokodnost, ki da jim onemogoča polno sodelovanje pri razvoju programske opreme. Pol leta pozneje se je njihovo stališče preokrenilo.

Izvršni direktor Motorole Mobility Sanjay Jha je sedaj povedal, da so popolnoma odprti tudi za Windows Phone 7. Mar si je kdo v vodstvu kupil novo nokio in ugotovil, da Windows Phone sploh ni slab? Ne, marveč so ugotovili, da na trgu androidov vlada izjemno...

49 komentarjev

Prodaja Office in Windows odlično, Windows Phone niti ne

vir: ZDNet
ZDNet - Prvi dan Worldwide Partner Conference v Los Angelesu je bil bolj kot predstavitvam novosti namenjen statistikam in Microsoft je tako razkril nekaj številk o prodaji svojih izdelkov.

Od 22. oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno postavljen na prodaj v trgovine, pa do danes so prodali 400 milijonov licenc za Windows 7 ali več kot sedem vsako sekundo. S tem je Microsoft tudi presegel uspeh Windows Viste, ki so je v prvih dveh letih prodali v 330 milijonih izvodov. Office 2010 je naprodaj od 15. junija 2010 in od takrat so prodali 100 milijonov licenc - ali skoraj tri na sekundo.

Za spletno verzijo pisarniškega paketa Office 365 se je odločilo 50.000 podjetij, ki so jo preizkušala v zadnjih dveh tednih od izida 28....

36 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev

Microsoft Nokii plačal milijardo dolarjev za odločitev za Windows Phone

BuisnessWeek Online - Dogovor med Nokio in Microsoftom o uporabi Windows Phone na Nokiinih telefonih naj bi bil podprt z več kot milijardo dolarjev, ki jih bo Microsoft plačal Nokii. Slednja naj bi nato Microsoftu plačala licenčnino za vsak prodan telefon z Windows Phone, medtem ko bo sredstva za lasten razvoj in raziskave krčila. Dogovor naj bi bil sklenjen za pet let, pravijo viri blizu podjetij.

S sodelovanjem pridobivata obe podjetji. Microsoft si je hitro kupil tržni delež, medtem ko Nokia krči svoje stroške. Za...

56 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev