»

Fundacija Wikimedia močno kritizirana zavoljo novih orodij za urejanje wikipedije

Klasika.

wikipediocracy.com - V zadnjih tednih/mesecih je v ozadju angleške in še posebej nemške wikipedije moč videti strašno veliko nezadovoljstva z matično organizacijo Wikimedia Foundation (WMF).

WMF je namreč v začetku poletja zaključila razvoj prenovljenega orodja za dodajanje slik na wikipedijine članke (Media Viewer), ki naj bi bil še posebej primerno za nove, na mobilce navajene uporabnike. Tako naj bi namreč Wikipedija dobila bistveno več avtorskih slik in z njimi obogatila sicer tekstovno bogate članke. A uveljavljeni in izkušeni uredniki pa z orodjem niso bili najbolj zadovoljni, češ da briše nekatere ključne funkcije, da ni bil najbolje premišljen in predvsem, da so ga razvijali ljudje, ki imajo s...

2 komentarja

V Kiberpipi ta teden: Firefoxovih prvih 10, #195: Medijski portal iz uredniškega in tehnološkega vidika

Utrinek iz legendarne zabave ob izidu Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 21.2. ob 19h, nas za okroglo deseto izdajo Firefoxa čaka tradicionalno druženje v Kiberpipi, s pivom v roki in novo Firefoxovo nalepko na prenosniku. Na kratko se bomo sprehodili skozi Firefoxovih prvih deset izdaj in si pogledali, kaj vse lahko pričakujemo v naslednjih desetih različicah.

Na rednem torkovem Pipinem odprtem terminu bomo predstavili tudi Pontoon, prihajajoče Mozillino orodje za lokalizacijo spletnih strani. Namesto puljenja izvirnega besedlia iz spletnih strani in zlivanja prevodov nazaj vanje, se Pontoon integrira v spletno stran, tako da ima prevajalka kontekst in prostorske omejitve stalno pred sabo.

Brian King bo spregovoril o WebFWD (Web Forward), Mozillinem odprtem programu za spodbujanje...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

Sedem ključev interneta

Norm Ritchie

Slo-Tech - Nov sistem DNSSEC (angl. domain name system security extensions), ki za razliko od DURZ-a (angl. deliberately unvalidatable root zone) onemogoča ponarejanje domenskih zapisov in omogoča bolj varno brskanje po spletu (v smislu, da smo prepričani, da je DNS zapis strani res pravi), je poleg varnosti prinesel tudi povsem realno, a malo verjetno nevarnost, da se vse skupaj razsuje, če bi izgubili korenski ključ (angl. root key). Ta je shranjen na dveh lokacijah - v Kaliforniji in v Virginiji. Če bi se zgodila katastrofa in bi bili obe visoko zaščiteni in zastraženi kopiji izgubljeni, bi izgubili DNSSEC. Da se to nikakor ne more zgoditi, skrbi sedem posameznikov, ki imajo dele ključa na različnih lokacijah po svetu, s katerimi je tudi ob...

27 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Slo-Tech - V kolikor ste zaradi prazničnega vzdušja zamudili najavo današnjega zanimivega predavanja, je tule še enkrat:

Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za...

15 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Kiberpipa - Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P3!

14 komentarjev

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

V Kiberpipi v novem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bodo z raziskovalnega oddelka podjetja XLAB d.o.o. predstavili XtreemOS, raziskovalni evropski projekt, katerega cilj je izgraditi in promovirati porazdeljene sisteme. Pri tem želi izkoristiti povezljivost računalnikov znotraj organizacij in na globalnem nivoju ter omogočiti nadzorovano izrabo računskih virov, ki jih takšni računalniki nudijo. Dobljeni sistem mora biti fleksibilen, dovoliti povezljivost preko administracijskih domen ter dinamično dodajanje ali odvzemanje tako uporabnikov kot delovnih vozlišč v sistemu. na POT bo predstavljena razvojna različico sistema, ki je prosto dostopna za preskus vsakomur.

Na Spletnih uricah bo naš gost Mario Briana z Microsoft Germany, ki nam bo predstavil spletni brskalnik Internet Explorer 8 ter novosti v novi različici Microsoftovega brskalnika. Predavanje bo v angleščini.

Kot vsak tretji četrtek se ponovno dobijo ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega. Na tokratnem Cafe Babe bodo s področja...

6 komentarjev

Firefox 3: Download Day 2008!

Download Day 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Gotovo ste se večkrat potiho ali naglas vprašali, kdaj bo izšla nova različica brskalnika Firefox - 3? Mozillin razvojni center je pred kratkim objavil uradni datum - torek, 17. junij 2008 (torej danes), ki se po lokalnem času pri nas prične ob 19. uri. Pridružite se nam in skupaj postavimo svetovni rekord za največkrat naloženo programsko opremo v 24 urah! Več na spletni strani http://www.spreadfirefox.com/worldrecord

Čez teden dni, 24. junija, pa vas ponovno vabimo, da se nam pridružite v Kiberpipi na Firefox 3 Release Event 2008, celodnevnem dogodku ob splavitvi spletnega brskalnika Firefox 3 s predavanji, druženjem in nepozabno zabavo. Število mest je omejeno, zato se čimprej prijavite tukaj. Več informacij dobite na http://www.kiberpipa.org/firefox

283 komentarjev

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Kiberpipa odpira vrata spletnim razvijalcem

Slo-Tech - Kiberpipa se oktobra zbudi iz poletnega spanca. V ponedeljek 3. oktobra bo odprla svoja vrata.

Vendar pa je internet direktno v žilo le ena od bolezni, ki se jih lahko dobi v pipi. Še bolj zanesljivo lahko namreč v pipinem podzemlju staknete predavanja, delavnice, predstavitve in še kaj!

Letošnjo sezono pripravljamo kar nekaj novosti, s prvimi bomo udarili že naslednji teden. Po izjemnem uspehu tedenskih srečanj odprtokodnikov, dodajamo še Spletne urice!

Spletne urice se bodo odvijale vsako sredo ob 19.00. Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme tega področja. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

Na prvih Spletnih uricah 5. oktobra bo Jure Koren, spletni programer in glavni administrator omrežja Kiss, predaval o PHPju v času terorizma - kako pisati kodo, da bo varna. Več o tem pa tule.

4 komentarji