»

Določanje uporabniških navad s pomočjo števca električne energije

vir: The H
The H - Raziskovalci pri Univerzi za uporabne znanosti v Münstru poročajo, da je iz visokofrekvenčnih podatkov pametnega števca za električno energijo mogoče enoznačno določiti, kateri TV program ali DVD gledajo člani družine na domačem TV zaslonu.

Ključ leži v določanju prehodov med temnimi in svetlimi scenami na televiziji, ki porabijo opazno različno količino energije. Dobi se jih iz standardnih pametnih števcev, ki podatek o porabi pošiljajo naprej z frekvenco 1x na dve sekundi. Podatki so praviloma na voljo za več ur na dan, ostali električni porabniki (računalniki, svetila,...

37 komentarjev

Zloraba pametnih števcev električne energije na Škotskem

Pametni števec

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na Škotskem se je razširila nova vrsta prevare, ki izkorišča naivnost in pohlep odjemalcev električne energije ter pametne števce za elektriko, piše na svojem blogu Bruce Schneier. Del gospodinjstev v Veliki Britaniji namreč že uporablja pametne števce električne energije, kjer morajo, zlasti uporabniki s slabšo boniteto, elektriko plačati pred uporabo. Predplačilni sistem temelji na pametnih karticah, na katere v trgovini naložijo dobroimetje, in jih nato vstavijo v števce, ki registrirajo kredit.

Nepridipravi se pojavijo na vratih in ponujajo različne ugodnosti, kot je na primer nakup dobroimetja po polovični ceni. To lahko storijo, ker so uspeli razbiti sistem ključev za zapis dobroimetja, tako da lahko generirajo...

24 komentarjev

Prihajajo pametni števci električne energije in nove možnosti napadov

Pametni števec

Slo-Tech - V naših krajih večinoma še uporabljamo klasične števce električne energije, ki podpirajo delovanje v bodisi dvotarifnem bodisi enotarifnem režimu. V ZDA in drugih državah EU pa medtem že intenzivno uvajajo pametne števce, ki bodo do leta 2022 vsled Direktive 2009/72/EC obvezni tudi pri nas. Pametni števci so krmiljeni na daljavo in omogočajo vrsto nastavitev: fino razdelitev dneva na 48 polurnih intervalu, ki...

71 komentarjev

Osmotska elektrarna

vir: TG Daily
TG Daily - Prva elektrarna, ki elektriko ustvarja s pomočjo v naravi dobro poznanega procesa osmoze, je pravkar odprla svoja vrata na Norveškem. Elektrarno je postavilo norveško energetsko podjetje Statkraft, ki je idejo raziskovalo že od leta 1997. Pri tem tipu elektrarne je potrebno mešanje sladke in slane vode, ki se na primer dogaja pri izlivih rek v morje. Namesto da bi vodo pustili, da se premeša sama, sladko vodo speljejo v tanke, ki so s polprepustnimi membranami ločeni od tankov, v katerih se nahaja slana voda. Sladka voda ima bistveno manj delcev topljenca (različnih soli), zaradi česar je njen kemijski potencial višji od slane vode z veliko topljenci. Ker skozi membrano sol ne...

93 komentarjev

Opravičilo

Slo-Tech - Opravičujemo se za današnji daljši izpad delovanja Slo-Techa. Izpad je posledica daljše prekinitve dobave električne energije (tudi UPS-i imajo končno zmogljivost). V naslednjih nekaj urah boste morda opazili bistveno okrnjeno hitrost delovanja strani, saj se v ozadju izvajata sinhronizacija in pregled integritete podatkov na precej lokacijah.

46 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev