»

Kitajska v raziskave in razvoj vlaga več kot EU, Slovenija nadpovprečna

Korelacija med dosežki učencev in vlaganjem v izobraževanjem je nizka.

Slo-Tech - Letos se je prvikrat zgodilo, da Kitajska v raziskave in razvoj (R&R) vlaga več denarja kakor Evropska unija, če ga merimo v odstotku bruto družbenega proizvoda (BDP). Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v svojem poročilu ugotovila, da je Kitajska za R&R leta 2012 namenila 1,98 odstotoka BDP, kar je 7,6 odstotka več kot leto pred tem, do leta 2015 pa želijo delež povišati na 2,2 odstotka. EU pa je leta 2012 v R&R vložila 1,97 odstotka BDP. Vrzel se bo odslej še povečevala, saj leta 2013 ni povečevala vlaganj v R&R, letos pa naj bi sredstva zrasla le za 1,4 odstotka, ocenjuje Eurostat.

Najprej se moramo vprašati, ali višja vlaganja v raziskave in razvoj vedno pomenijo boljši življenjski standard in napredovanje gospodarstva. Intuitivno smo...

78 komentarjev

Patentne tožbe letno stanejo več deset milijard dolarjev

Ars Technica - Kdor redno bere naše strani, je gotovo že po malem sit nenehnih zgodb o novih tožbah zaradi patentov, ki jih nikoli ne zmanjka. V vseh tožbah - in v njih se zapletajo tako velikani, kot so Google, Apple in Nokia, kot tudi manjša in povsem neznana podjetja - je rezultat bolj ali manj enak. Sila redko smo priče trajni prepovedi prodaje ali uvoza, saj se stranke naposled vedno poravnavajo za (ne)primerno odškodnino in licenčnino, potem ko so za odvetnike in sodne stroške porabile velike količine denarja. James Bessen in Michael Meuer z bostonske univerze sta raziskala (znanstveni članek), koliko denarja podjetja letno porabijo zaradi patentnih tožb. Letno požrejo dobro desetino denarja, namenjenega za raziskave in razvoj (R&D).

Neposredni stroški, ki so jih...

24 komentarjev

Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil zaključno poročilo za leto 2011, v katerem so podelili največ patentov v zgodovini. S tem se nadaljuje pozitivni trend iz predpreteklega leta, ki je bilo takisto rekordno. EPO sicer v povprečju odobri štiri izmed desetih patentnih prijav.

Lani so odobrili 244.000 patentov, kar je slabe štiri odstotke več kot leto pred tem in največ doslej. Glavnino patentov, ki jih je podelil EPO, so prijavila podjetje iz Evrope, in sicer 38 odstotkov. Daleč največji delež (14 odstotkov) odpade na Nemčijo, ki poskrbi za več kot tretjino vseh evropskih patentov. Sledijo ji Francija (pet odstotkov), Švica (3,2 odstotka) in Velika Britanija. Na drugem mestu v kontinentalni razvrstitvi so podjetja iz Azije, ki so letos zasedla tretjinski delež. Iz ZDA so prijavili 24 odstotkov patentov.

Slovenija med 38 evropskimi državami zaseda solidno...

8 komentarjev

V ZDA znatno povečano povpraševanje po patentnih odvetnikih

Patentni spori so dolgotrajni, dragi in nepredvidljivi po izidu. Vse to omejuje izbiro na trgu in draži ponujene izdelke.

vir: The New York Times
The New York Times - Samo letos smo v nesrečni kategoriji Tožbe spisali več deset novic, veliko večino teh o tožarjenju okoli patentov in drugih pravic intelektualne lastnine. V industriji jasno raste zavedanje, da patenti le še v manjši meri služijo spodbujanju izumiteljstva, vendar se za zdaj odzivajo bolj s kopičenjem patentnih svežnjev kot z resno željo po reformi sistema. ZDA so avgusta sicer sprejele patentno reformo (America Invents Act), vendar v njej ni bilo nič vsebinsko bistvenega, to pa predvsem zato, ker so farmacevtski in odvetniški lobiji dovolj napolnili denarnice kongresnikov (oz. so bili pri tem bolj prepričljivi od lobijev tehnoloških...

18 komentarjev

Kvaliteta patentov strmo pada

Slo-Tech - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pravkar objavila svoje dvoletno redno poročilo o razvoju znanosti, tehnologije in industrije. Notri je mogoče najti precej zanimivih dejstev.

Zlasti, kvaliteta patentov v treh največjih industrijskih državah - ZDA, Nemčiji in na Japonskem naj bi v zadnjih 10 letih upadla za 20%. Statistiko dobijo s pregledom državne pripadnosti najbolj citiranega 1% patentov - še v 90h je 70% teh visokokvalitetnih patentov prihajalo iz omenjenih držav članic, nakar je v 5 letih upadlo na 60% in še pada. Med vzroki se išče medsebojno tekmovanje podjetij z nesmiselnimi in pretirano širokimi patenti, ki čez sito pri patentni pisarni pridejo predvsem zaradi preobremenjenosti z vlogami. Poseben problem so še patentni troli,...

5 komentarjev

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Teksaško podjetje LodSys LLC je eno mnogih, ki so so našle tržno nišo v tožarjenju manjših, a uspešnih razvijalcev posred programskih patentov.

vir: Guardian
Guardian - Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene...

31 komentarjev

Samsung odstopil od ene tožbe zoper Apple

Bloomberg - V zapletenem položaju tožb, ki sta jih Apple in Samsung na različnih koncih sveta vložila drug proti drugem, se je Samsung odločil za poenostavitev in odstopil od ene tožbe. Konec tedna so odstopili od aprila vložene tožbe na kalifornijskem sodišču, v kateri so Applu očitali kršenje patentov in zahtevali vpogled v razvoj Applovih prototipov v izogib nadaljnjega kršenja patentov z Applove strani. Za odstop so se odločili na predlog sodišča, ki je predlagalo razširitev obtožnice v drugem postopku v ZDA in odstop od tega, saj "je to v interesu sodne in administracijske učinkovitosti".

V Samsungu so zato povedali, da so se za odstop odločili z namenom poenostaviti in poenotiti svoje pravne...

4 komentarji

Rekordno število prijavljenih patentov v Evropi

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil poročilo o delovanju v letu 2010, v katerem je brati, da je bilo to rekordno leto. Število vlog za podelitev patenta se je povečalo za 11 odstotkov in doseglo rekordno vrednost 235.000 zahtevkov, medtem ko je prej dve leti upadalo.

Od tega je bilo 92.500 vlog iz Evrope (38 držav članic Evropske patentne organizacije, EPOrg, ki skrbi za EPO). Daleč največ patentov prijavijo Nemci, ki so na prvem mestu z 8,5 odstotka. Sledijo jim Francozi, Švicarji, Britanci in Nizozemci. Med tujimi državami vodita ZDA (26 odstotkov) in Japonska (18 odstotkov), povečuje pa se tudi število patentnih prijav iz Južne Koreje in Kitajske, ki imata po petodstotni delež.

Razrez po kategorijah pokaže, da je največ patentov podeljenih za tehnologijo v medicini, sledijo...

8 komentarjev

Microsoftu vrnjen patent za FAT v Nemčiji

Heise - Microsoftu je bil leta 2006 v ZDA priznan patent št. 5.758.352, ki zajema "skupni imenski prostor za dolga in kratka imena datotek". Poenostavljeno rečeno gre za de facto patent datotečnega sistema FAT z dolgimi imeni, kar je dolgo časa povzročalo preglavice Linuxu. V Nemčiji pa je patentno sodišče leta 2007 razsodilo, da omenjeni patent v Nemčiji ne more biti veljaven, ker da "ne temelji na aktivnosti z iznajdbo". Microsoft se je pritožil in dosegel svoje.

Nemško prizivno sodišče je ta teden razveljavilo prvotno odločitev patentnega sodišča. Šlo je za veljavnost patenta EP 0618540, ki ga je Evropski patentni urad podelil na osnovi izvirnega ameriškega patenta. Leta 2007 je sodišče v obrazložitvi zavrnitve zapisalo, da so patentirano metodo že leta 1991 predlagali v specifikacijah za Rock Ridge za CD-je. Prizivno sodišče je sedaj zapisalo, da ne razume tolmačenja nižjega sodišča, saj je Microsoft patentiral VFAT, ki je dolga imena uvedel premierno v Windows 95. Ta namreč shranjuje...

1 komentar