»

Sony (skoraj) prepovedal udeležbo v skupinskih tožbah

Pirate PS3

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skupinske tožbe niso nič kaj dobrega za podjetje in tega se je zavedajo tudi Sony. Zadnje čase so si nakopali kar nekaj težav z razjarjenimi uporabniki, ki so jih tožili, zato so sprejeli odločitev, da bodo tovrstno početje kar prepovedali.

Z najnovejšim popravkom za Playstation 3 je prišla tudi nova licenčna pogodba (License Agreement) in s slednjo se uporabnik zaveže, da ne bo udeležen pri skupinskih tožbah. V primeru tožarjenja tako uporabniku ostane le individualna tožba, ki pa je precej bolj neprijetna in dražja zadeva za posameznika.

Vse pa le ni tako črno, kot se zdi! Ce vam ta del licenčne pogodbe ni všeč lahko na Sony naslovite priporočeno pošto s svojimi podatki, številko PSN računa in z jasno izraženo željo, da boste...

30 komentarjev

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Slashdot - Spomnimo, da je leta 2007 ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast blokiral promet prek protokola torrent, kar je takrat Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) obsodila in zahtevala prenehanje blokiranja. Comcast je najprej zanikal dejanje, nato priznal rezanje pasovne širine za nekatere aplikacije ob največji obremenitvi omrežja. Šele Inštitut Maxa Plancka za programske sisteme v Nemčiji je dokazal, da je bilo blokiranje v veljavi neprekinjeno. Čeprav je prizivno sodišče aprila letos odločilo, da FCC nima pristojnosti od Comcasta terjati nevtralnosti interneta, proti Comcastu še vedno teče skupinska tožba, ki jo je vložil Jon Hart iz Kalifornije. Comcast sedaj ponuja poravnavo, kjer bi vsakemu prizadetemu uporabniku, ki bi pod kaznijo krivega pričanja izjavil, da je bila njegova internetna aktivnost v skladu z zakoni, vrnili 16 dolarjev. Comcast dodaja, da ponujeni znesek ne pomeni priznanja kakršnega koli napačnega ravnanja podjetja.

Robb Topolski uporabnikom svetuje,...

1 komentar

Sony tožen zaradi PS3

Ars Technica - Sonyju se obeta skupinska tožba, v kateri mu uporabniki konzole Play Station 3 očitajo, da je zadnja revizija strojne programske kode (firmware), katere namestitev je bila obvezna, napravila iz PS3 kup neuporabnega železja. Sony za popravilo konzol, ki so utrpele poškodbe zaradi nadgradnje, zahteva 150 dolarjev. Na številne pritožbe so se odzvali z dodatno, neobvezno nadgradnjo, ki naj bi izboljšala stabilnost sistema, a je bila blažev žegen. Sedaj v skupinski tožbi oškodovani lastniki zahtevajo (PDF tožbe), da jim Sony izplača v postopku dokazane odškodnine.

12 komentarjev

Microsoft noče skupinske tožbe v primeru WGA

ComputerWorld - Pred mesecem dni se je na sodišču začela skupinska tožba proti Microsoftu, v kateri mu očitajo zavajanje uporabnikov in nezakonito zbiranje osebnih podatkov s storitvijo WGA, ki jo premierno predstavil Windows XP junija 2006 in je bila namenjena ugotavljanju legalnosti namestitve.

Microsoft je 22. septembra na sodišče naslovil zahtevo, da se tožba ne spremeni v skupinsko tožbo. Kot pravijo, gre za pravljico, kako naj bi Microsoft vsilil WGA na več kot 350 milijonov računalnikov, ki z resničnostjo nima veliko skupnega. Slikovito so se izrazili, da tožniki živijo v vzporednem vesolju, saj da Microsoft ni nikoli preprečeval namestitve kritičnih popravkov niti uporabnikom nelegalnih kopij.

Po njihovem mnenju je skupinska tožba nesmiselna, ker bi morali za to pregledati na desetine milijone računalnikov, kar bi stalo več od zahtevanih pet dolarjev po računalniku. Jasno pa je, da se Microsoft na vse kriplje želi ogniti skupinske tožbi, ker bi v primeru poraza odškodnine porasle v...

4 komentarji

Apple dosegel poravnavo za opraskane iPode

The Register - Prva serije Applovih iPodov Nano, ki je izšla leta 2005, je bila občutljivejša, kot bi si to Apple in kupci želeli. Izkazalo se je, da je plastika tako občutljiva, da se lahko opraska že z brisanjem s papirnato brisačo in običajno uporabo. Naslednje izdaje je Apple opremil z zaščito, toda za prve kupce je bilo to bolj malo koristno. V skupinski tožbi, ki se je vlekla več kot tri leta, so dosegli poravnavo.

Izplen je za kupce sicer bolj klavrn, saj bodo lastniki prvih modelov brez zaščite dobili 25 dolarjev, lastniki tistih, ki so dobili še ovitke, pa 15 dolarjev. Javijo se lahko na tej strani, kjer tudi izpolnijo odškodninski zahtevek na podlagi serijske številke. Mimogrede, Apple pravi, da ne priznava nikakršne odgovornosti in da so se za poravnavo, ki jih bo stala 22,5 milijona dolarjev, odločili le v izogib dolgotrajnemu in dragemu pravdanju. S to potezo ne priznavajo, da bi ravnali kakorkoli napak ali da bi prekršili kakršenkoli zakon. Pravi samaritani torej. Klik!

22 komentarjev