»

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

PSC z lastnim pomnilnikom

X-Bit Labs - Powerchip Semiconductor Corporation, skrajšano PSC, so se odločili, da bodo kmalu začeli prodajati svoje lastne DRAM-čipe, ki naj bi predstavljali do 40 odstotkov vseh njihovih izdelkov. PSC upa, da bodo izdelke prodajali na evropskem, tajvanskem in kitajskem tržišču, dočim na ZDA še ne računajo. Dokončnih odločitev še ni, zatorej se lahko načrti še spremenijo. Klik!

0 komentarjev

Infineon in SMIC sodelujeta

X-Bit Labs -

Infineon Technology AG in Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) so danes uradno objavili, da so podpisali pogodbo, ki bo njihovo sodelovanje še poglobila in razširila.

V pogodbi so se namreč dogovorili, da bo Infineon svojo proizvodnjo DRAM čipov v 0,11-mikronski tehnologiji nekako predal SMIC, medtem ko so se le-ti zavezali, da bodo odslej proizvajali DRAM čipe te tehnologije eksluzivno le še za Infineon. To je že drugi dogovor med tema podjetjema, po dogovoru v lanskem decembru, ko se je SMIC zavezal, da bo v svoji pekinški tovarni proizvajal le še 0,14-mikronske čipe Infineona. Več o tem.

0 komentarjev

Hynix je kriv

X-Bit Labs -

Hynix je kriv, pravijo pri Evropski komisiji. Po osmih mesecih preiskovanja so prišli do teh zaključkov, so sporočili ta konec tedna. S temeljito preiskavo so namreč ugotovili, da je podjetje Hynix Semiconductor neupravičeno pridobivalo korejsko vladno pomoč prek nakazil v bankah, ki jih je nadzorovala država.

Da bi omejili morebitno nelojalno konkurenco na evropskih tleh s Hynixove strani, so tako pri Evropski komisiji določili dodatnih 30-35 % davka na Hynixove pošiljke DRAM-čipov v države Evropske unije. Kdaj natančno bodo omejitve stopile v veljavo, še ni znano, a predvidevamo lahko, da bo do tega prišlo 25. aprila, ko bo dozdaj preliminarna odločitev bodisi stopila v polno veljavo bodisi bo preklicana. Več o tem.

3 komentarji

Hynix v težavah

100si - DRAM trg še vedno ostaja eden izmed najbolj kritičnih področij, saj nič ne kaže, da bi cene DRAM čipov pričele rasti. Pred kratkim smo bili priča dogodku, ko je Hynix, upajoč na izboljšanje razmer, enostavno ugasnil proizvodnjo. Isto podjetje pa se je znašlo v težavah, saj se pritok denarja kar noče in noče povečati. Kljub izključitvi proizvodnje pa je le-ta poseg imel zelo malo učinka na celoten trg. Po nekaterih poročilih, bo moral Hynix prodati svoj LCD oddelek, da bo rešil finančne probleme. Proizvajalcev DRAM čipov se res ne obetajo dobri časi. Mimogrede: čeprav naj bi bilo po vseh pravilih povpraševanje po DRAM čipih zelo slabo, se po nekaterih podatkih Micron oz. njegova veja Cruical trenutno ubadata z blaznim pomanjkanjem DDR SDRAM čipov. Res čuden tale DRAM trg: nekje se ubadajo s slabo prodajo, medtem ko se nekje spopadajo s pomanjkanjem modulov. Mogoče pa nam le Digitimes s svojo godljo govoric na krožnik servira zavajajoče podatke. Kdo ve... ...

0 komentarjev

NEC odpušča delavce

The inquirer - The Inquirer poroča, da NEC namerava v svoji škotski tovarni polprevodnikov odpustiti kar lepo število delavcev. Po zadnjih podatkih naj bi šlo za polovico od 1600-ih delavcev (torej 800 delavcev). NEC dogodka noče komentirati, vendar lahko sami sklepamo kaj je temu vzrok. Ker tovarna večinoma dela DRAM čipe in druge proizvode, lahko vidimo, da NEC z odpuščanjem delavcev poizkuša zmanjšati stroške proizvodnje.

0 komentarjev

Novi DDR SDRAM iz Hynixa

Slo-Tech - Podjetje Hynix, prej bolj znano kot Hyundai, je pričelo s proizvodnjo novih DDR SDRAM čipov, ki bodo izdelani v 0.18 mikronski tehnologiji in bodo delovali pri napetosti 2.5V. Podpirali bodo frekvence vse od 200MHz pa do vključno 275MHz. V podjetju ciljajo predvsem na uporabo teh čipov v kombinaciji s trenutno najhitrejšima grafičnima procesorjema Nvidia GeForce 3 in ATI Radeon. Del proizvodnje bodo usmerili tudi na trg zahtevne mrežne opreme, kjer naj bi se njihov pomnilnik uporabljal v gigabitnih optičnih stikalih in usmerjevalnikih. Še cena: za kos 4Mb x 16 čipa bo potrebno odšteti 10 dolarjev, v večjih količinah pa 5 dolarjev. Thnx, mlevar!

2 komentarja