»

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Umrl je Steve Jobs

vir: Apple
Apple - Danes ponoči je v 57. letu starosti umrl nekdanji Applov izvršni direktor in najzaslužnejši za Applov feniksovski preporod in meteorski vzpon v zadnjih letih, Steve Jobs. S položaja izvršnega direktorja je precej nenadno, a ne nepričakovano zaradi zdravstvenih razlogov odstopil 25. avgusta letos. Kljub temu je obdržal mesto v upravnem odboru podjetja. Jobs je imel že prej obilico zdravstvenih težav, saj se je prvikrat uspešno z rakom spopadel že leta 2004. Tudi leta 2009 je za nekaj mesecev predal krmilo podjetja zaradi presaditve jeter, letos januarja pa je vzel bolniški dopust, ki je trajal...

138 komentarjev

Steve Jobs odstopil z mesta generalnega direktorja Appla

Steve Jobs odhaja

Slo-Tech - Po tem ko je bil Steve Jobs na bolniškem dopustu od 17. januarja, je danes (in veljavno takoj) odstopil z mesta generalnega direktorja Appla. Njegovo mesto je prevzel Tim Cook, ki je že vodil Apple, medtem ko je bil Jobs na prejšnjem bolniškem dopustu med zdravljenjem raka. V svojem pismu direktorskega odboru je Apple prosil, da bi ostal kot predsednik direktorskega odbora, kar so mu tudi že odobrili.

Nazadnje ko je odšel na bolniški dopust, je Applova delnica kratkoročno strmoglavila. Kaj se bo dogajalo tokrat, bomo videli ob treh popoldan po našem času, ko se odpre newyorška borza.

119 komentarjev

Steve Jobs v bolniški stalež

Applova delnica je ob objavi informacije strmoglavila

TechCrunch - Applov izvršni direktor Steve Jobs je napovedal, da bo vzel bolniški dopust za nedoločen čas. V elektronski okrožnici je zaposlenim povedal, da bo še vedno izvršni direktor podjetja in da bo še vedno sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah, le sedaj bo za nekaj časa dal prednost lastnemu zdravju. V vmesnem času bo vršilec dolžnosti Tim Cook. Zakaj si bo vzel predah, ni pojasnil.

Spomnimo, da je že leta 2009 Steve Jobs za pol leta zapustil podjetje, ker je odšel na presaditev jeter. Tudi takrat je bil njegov namestnik Tim Cook. Že leta 2004 pa je premagal raka na trebušni slinavki.

Investitorji v Frankfurtu so na tokratno bolniško odsotnost reagirali panično, saj je Applova delnica izgubila skoraj osem odstotkov. Na Wall Streetu včeraj niso trgovali, saj so v ZDA...

73 komentarjev

Financial Times za osebo leta izbral Steva Jobsa

Karikatura Steva Jobsa v Financial Timesu

vir: Financial Times
Financial Times - Ameriška revija Time je za osebo leto razglasila ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, Britanci pa niso tega mnenja. Ugledni Financial Times je za osebo leta 2010 razglasil izvršnega direktorja Appla Steva Jobsa. V članku The Geeks Shall Inherit the Earth so nanizali njegove dosežke, s katerimi si je pridobil prestižni naziv oseba leta.

O Jobsu je skoraj nemogoče imeti ravnodušno mnenje. Za nekatere je genij in polbog, druge ne morejo zanj niti slišati. Marsikdo mu zameri njegova perfekcionizem in ambicioznost, ki mejita že na mejo mogočega, a ne glede na vse mu ne moremo oporekati poslovnih dosežkov. Apple po njegovi vrnitvi v sedlo zadnja leta naravnost sije.

Lani ga je za šest mesecev

31 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Steve Jobs se vrača

Steve Jobs

Ars Technica - Na začetku tega leta smo pisali, da Applov šef Steve Jobs zaradi zdravstvenih težav za pol leta zapušča krmilo podjetja, kar smo mnogi razumeli kot namig, da se utegne Jobs posloviti za stalno. Kot kaže, so se zmotili, saj se Jobs vrača. Prihodnji teden namreč v Kaliforniji pričakujemo Applovo razvijalsko konferenco (WWDC) in Jobs bi utegnil presenetiti z nastopom kar tam. The Wall Street Journal piše, da je njegovo zdravstveno stanje dobro in da okreva po načrtih, tako da se lahko vrne junija, kot...

15 komentarjev

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev