»

Toulouse s prehodom na LibreOffice privarčeval milijon evrov

Slo-Tech - Oblasti v četrtem največjem francoskem mestu Toulouse so s prehodom na odprtokodno programsko opremo v zadnjih treh letih privarčevale milijon evrov, pišejo na straneh Evropske komisije.

Pod tedanjim županom Pierrom Cohenom so leta 2011 sprejeli odločitev, da začno prehod na odprto kodo in se pridružijo organizaciji April za promocijo in zaščito odprte kode. Cohen pojasnjuje, da Toulouse leta 2008, ko je zasedel župansko mesto, ni imel izdelane javne digitalne politike. Kot informatik po izobrazbi se je odločil to spremeniti. Takrat so vsi računalniki v lokalni javni upravi, teh je bilo deset tisoč, poganjali Windows in Office.

Erwane Monthubert, ki je bila v tem mandatu (2008-2014) odgovorna za IT, pojasnjuje, da niso bili a priori proti...

76 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

Bolnišnice v Københavnu migrirajo na LibreOffice

Slo-Tech - Na Danskem bo trinajst bolnišnic z območja Københavna pri posodabljanju računalniškega sistema z zaprtokodnega in plačljivega pisarniškega paketa prešlo na LibreOffice, so sporočili. Skoraj vsi izmed 25.000 zaposlenih v bolnišnicah bodo v naslednjem letu uporabljali odprtokodni paket, s čimer bodo privarčevali 5,3 milijona evrov, ki bi v nasprotnem primeru šli za licence.

Vivian Thomsen, ki skrbi za IT v tej skupini bolnišnic, pojasnjuje, da sedaj uvajajo sistem virtualnih namizij. Centralizirali bodo računalniški sistem, tako da se bo mogoče s svojim uporabniškim imenom prijaviti s kateregakoli računalnika v stavbi, pri čemer bo uporabnik vsakokrat dobil svoje namizje. Nadaljevanje uporabe plačljivih pisarniških paketov bi v tem primeru prineslo nesorazmerno visoke stroške, zato bodo izvedli migracijo. Ta ne bo trenutna, ampak bo...

163 komentarjev

Brazilska vlada namerava zaposliti več razvijalcev za LibreOffice

vir: Twitter
Twitter - V mestu Porto Alegre na jugu Brazilije se je sinoči zaključil Mednarodni forum o prostem programju (FISL 12), južnoameriški ekvivalent februarske konference FOSDEM (Bruselj). Skoraj 7000 udeležencev je lahko izbiralo med več kot 300 predavanji tekom štirih dni; za konec pa sta brazilska vlada in predstavniki brazilske BrOffice podpisala pismo o nameri, s katerim je vlada obljubila sponzoriranje več razvijalcev za delo na projektih LibreOffice in OpenOffice.org.

Brazilci sicer sodijo med večje navdušence nad odprto pisarno. Že več let imajo ustanovljeno posebno fundacijo BrOffice, ki je najprej skrbela za prevod in lokalizacijo pisarne, potem pa še organizirala razvijalsko skupnost in začela aktivno prispevati popravke in izboljšave. Po razdelitvi skupnosti na Oraclov OpenOffice in LibreOffice so bili eni od prvih donatorjev in podpornikov fundacije Document Foundation, ki skrbi...

29 komentarjev

Odprta koda za slepe in slabovidne

Source Forge - Znano spletišče SourceForge, ki gostuje mnoge odprtokodne projekte vsak mesec izpostavi enega izmed posebej zanimivih ali obetavnih projektov.

Ta mesec so izbrali Odt2braille. Gre za odprtokodno razširitev za OpenOffice.org Writer in LibreOffice Writer, ki omogoča tiskanje dokumentov na Brailovem tiskalniku ter izvoz dokumentov v različne Braillove formate. Kot je znano, je Braillova pisava posebna pisava, ki omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo.

Praviloma slepi in slabovidni uporabljajo posebne Braillove urejevalnike (ki omogočajo izpis na Braillov tiskalnik), pristop Odt2braille pa je drugačen, saj slepim in slabovidnim omogoča uporabo splošnega (in dokaj razširjenega) urejevalnika besedil. Pomembno je tudi vedeti, da obstaja več oblik Braillove pisave, zlasti to velja za matematično braillovo pisavo. Odt2braille jih podpira več, cilj je seveda podpreti vse oblike.

Projekt je skupina razvijalcev začela decembra 2009, financiranje pa so pridobili v okviru EU...

1 komentar

Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Delo na prosti različici LibreOffice poteka pod okriljem fundacije 'The Document Foundation', katere vodilni podporniki so Novell, Google, Canonical in RedHat, zdaj pa naj bi se uradno pridružil še Oracle. Ubuntu je sicer že začel distribuirati LibreOffice namesto OpenOffice.

Slo-Tech - Oracle je s prevzemom podjetja Sun Microsystems pred dobrim letom dodobra razburkal odprtokodno skupnost, ki jo je (upravičeno) skrbelo, ali bo tudi novi lastnik tako radodaren do odprtokodnih projektov - npr. Java, MySQL, OpenOffice.org - kot je bil dobri stari Sun. Strahovi pred komercializacijo so se izkazali za upravičene in tako Java (z Apachejevim Project Harmony) kot tudi OpenOffice.org (s projektom LibreOffice) sta hitro dobili svoj community-based klon.

Vzporedno delo na tako velikem projektu, kot je pisarniški produkt OpenOffice, je vodilo do številnih manjših, a pomembnih razlik med uradno izdajo OpenOffice in odprtokodno kopijo LibreOffice. Vsaka je imela nekaj zmogljivosti, ki si jih je uporabnik želel , in ga s tem postavila pred nepotrebno odločitev. No,...

6 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev