»

FIC A97P Radeon 9700 Pro

TechSpot - Internet je v zadnjem mesecu ali dveh postal poln GeForce FXov, ki so obnoreli svet. A Radeoni kljub močnemu udarcu še živijo in se uspešno tržijo. Primerek ne tako dolgo nazaj najboljšega Radeona je izdelalo podjetje FIC, proizvodu pa so dali ime FIC A97P Radeon 9700 Pro . Sposobnosti so vam gotovo poznane, zato o tem nima smisla razglabljati, velja pa omeniti zlat hladilnik, ki pokriva GPU in pomnilnik.

3 komentarji

Umor zaradi e-poštne prevare

Wired News - So vam znane vabljive finančne ponudbe iz Nigerije? Takšne igrice so se Nigerijci šli že v preteklosti, v časih pred elektronskim poslovanjem. Na naslove različnih podjetij so pošiljali različne prošnje za pomoč pri prenosu denarja iz njihove države v tujino z obrazložitvijo, da v njihovi državi vlada diktatura in bi radi denar spravili na varno. Prevarantje so bili precej spretni, saj so od (seveda podkupljenih) uradnikov na voljo dobili uraden papir in državne žige. Žrtev je odprla bančni račun in nanj nakazala neko manjšo vsoto ter Nigerijcem poslala dva prazna, a podpisana lista. Od pričakovanih milijonov, ki naj bi si jih razdelili kasneje, ni bilo seveda nič.

No, prišel je internet, prišla je elektronska pošta in e-poslovanje in Nigerijci so začeli pošiljati elektronska pisma. Prevara je znana kot 419 scam in marsikdo je tej prevari nasedel.
Tudi neznan 72-letni Čeh, ki je svoj denar -- tako kot mnogi drugi -- zaman skušal dobiti nazaj. Po poročanju Wired News je večkrat...

10 komentarjev

Vantecov silak

Overclockers Australia - Poleg Swiftecha, Alphe, Globalwina in še kakšnega težkokategornika, se med overclockersko srenjo že dalj časa pojavlja ime Vantec. Po kar številnih podatkih je to eno izmed podjetij, ki prav tako presenečajo s svojimi hladilniki, ki se lahko pohvalijo z dobrim hlajenjem. Enega izmed številnih hladilnikov, ki jih ponuja Vantec so stestirali tukaj. Hladilnik se imenuje CCK-6035 in se lahko pohvali s popolnoma bakrenim podnožjem, ki je spolirano do potankosti, z dokaj nizko ceno, odličnim pritrdilnim mehanizmom in glasnim Deltinim ventilatorjem, kar bo gotovo motilo prenekaterega uporabnika, ki je navajen tišine. Članek v katerem je ventilator opisan je kratek, zato je primeren tudi za malce bolj "umirjene bralce". Edino kar boste pogrešali je primerjava z drugimi hladilniki.

0 komentarjev

Test 10k obratnih diskov

Digit Life - Po dolgem času spet ena novica iz Digit Lifea, kjer slovijo po svojih dolgih in strokovnih člankih. No, tokrat so se odločili, da članek spišejo malce bolj na poljudnoznanstven način. Opisali so nekaj diskov, ki se vrtijo s hitrostjo 10000 ali več obratov na minuto. Ker so v članku večinoma grafi in bolj malo spremnega besedila, testa ne bom povzemal, ampak vas samo napotil na mesto, kjer se test nahaja.

0 komentarjev

HDD hladilnika

več strani - Poletje se počasi bliža vrhuncu, ko bodo nastopili najbolj vroči dnevi v letu. Zaradi toplejše okolice se bodo tudi računalniki bolj greli - overclockani primerki še toliko bolj. Vendar silikon preživi (skoraj) vse, disk pa ne. Nekateri diski se že tako ali tako precej grejejo, če pa je sistem povrhu vsega še navit, je situacija še slabša. Prevelika temperatura diska lahko privede do izgube podatkov (pozabite na 5400 rpm diske, štejejo samo diski, ki imajo 7200 ali več obratov na minuto). Da bi se zavarovali pred tem, si bo treba omisliti posebno ležišče, ki bo disk hladilo. Vendar katerega? Izbira je precej pestra: če vam podjetje Globalwin kaj pomeni, potem kliknite sem in si oglejte njihov hladilnik, če pa vam znana podjetja ne pomenijo kaj dosti, pa si lahko ogledate test HDD hladilnika, ki ga izdeluje meni precej neznano podjetje. Še prijateljski nasvet: ležišča za disk (razne npr. Globalwinovega modela) se vam gotovo ne splača naročali iz tujine. Raje malo pobrskajte po...

2 komentarja

Hladilnik za diske

SystemLogic - Disk je komponenta, ki jo včasih kar malce zanemarimo. Pri overclockanju je pozornost vedno usmerjena bolj v silicijske dele računalnika, disk pa potegne kratko. Zanemarjanje so nadaljuje do takrat, ko se disk zaradi prevelike temperature sesuje. Še najmanjša škoda se naredi, če izgubimo vse podatke, če pa nimamo sreče, se lahko zgodi, da diska ne bomo več spravili k življenju. Nekateri uporabniki so že dovolj osveščeni, da na disk pritrdijo ventilator, vendar to še vedno ni tisto pravo. Disk se najbolje ohladi, če ga damo v posebno ležišče. Enega izmed množice različnih diskovnih ležišč so stestirali tukaj in bili kar navdušeni nad njim, saj je pri polni obremenitvi disk ohladil skoraj za 15 stopinj C. Če se vam disk pogosto prgreva, potem je nakup ležišča kar dobra naložba. Nakup ležišča se obnese tudi v nenavitih sistemih, v katerih so nastanjeni diski z 10 ali več tisoč obrati. ...

0 komentarjev

BIOS Savior

več strani - Azijci me včasih kar presenečajo z dobrimi in inovativnimi idejami. Med te zagotovo spada tudi BIOS Savior, priročna napravica, ki vaše računalo instantno spremeni v Dual BIOS mašino. Zadeva je v bistvu še eden Flash EPROM čip na posebnem ležišču, ki ga priklopite na matično ploščo, potem pa preko posebnih stikalc preklapljate med originalnim in dodatnim BIOSom. Pomen in uporabnost take zadeve je takoj jasna vsem, ki so kdaj imeli težave po flashanju BIOSa ali jih je prizadel kakšen virus, ki uničuje BIOS (naprimer CIH).
BIOS Saviora so "testirali" na Burning Issues strani, tako da si lahko ogledate tudi nepristransko mnenje. Vsekakor je zadevica zelo, zelo uporabna. ...

1 komentar