»

Kitajska: lažne novice in deepfakes po novem kazniva dejanja

vir: Flickr

Reuters - Kitajska uprava za informacijsko družbo je objavila nov sveženj pravil, ki urejajo objavo zvočnega in video materiala na spletu. Med drugim govori tudi objavljanju in razširjanju lažnih novic ter drugega materiala, ustvarjenega s pomočjo umetne inteligence in navidezne resničnosti. Vsaka taka objava mora biti poslej jasno označena na poudarjen način, v nasprotnem primeru pa bo storilec odgovarjal za kaznivo dejanje. V določenih primerih bo odgovornost nosil tudi upravljavec platforme, ki je material objavila.

Po mnenju kitajski oblasti lahko tehnologije, kot je deepfakes ogrozijo nacionalno varnost, škodujejo družbeni stabilnosti in družbenemu redu ter posežejo v zakonite pravice tretjih oseb. Zavedanje o tovrstnih grožnjah se je tam okrepilo v začetku septembra, ko je v uporabo prišla kitajska aplikacija Zao, ki zna precej prepričljivo ponarejati in animirati obrazne poteze.

Pravilo bo začelo veljati s 1. 1. prihodnjega leta.

Pred tedni je Kalifornija kot prva zvezna država v...

27 komentarjev

München preizkuša sistem za napovedovanje vlomov

Heute - V Münchnu so začeli preizkušati sistem za preprečevanje vlomov, ki spominja na Posebno poročilo in Številke. Na podlagi preteklih dogodkov predvidevajo, kje se bodo v bližnji prihodnosti zgodili vlomi, in jih z okrepljeno policijsko prisotnostjo preprečilo.

Realnost je seveda še daleč od filmov. Sistem Precobs, ki ga razvija nemški IfmPt (Institut für musterbasierte Prognosetechnik), ne povedal, kdo in kam bo vlomil, ampak bo dal približno informacijo, v katerem okolišu lahko v naslednjih dneh pričakujemo vlom. Sistem se napaja iz podatkovne baze o vlomih, ki obsega podatke za obdobje zadnjih sedem let. Vodja kriminalistične policije v Nürnbergu Karl Geyer pojasnjuje, da si številni vlomi sledijo po znanem zaporedju. Storilci se v naslednjih dneh po vlomu vrnejo v...

14 komentarjev

Mehiška vlada zaplenila prikrito mobilno omrežje kartela Zetas

Bazne postaje so skrili na oddaljenih in maloposeljenih območjih, jih posprejali s kamuflažno barvo in zagotovili napadajanje na sončne celice.

vir: El Universal
El Universal - Mehiška vojska je vknjižila pomembno zmago v boju z narkokarteli: zasegli so več tisoč kosov telekomunikacijske opreme, od baznih postaj pa do telefonov, ki jo je uporabljal dobro znani kartel Zetas.

Na severu države so namreč na oddaljenih in redko poseljenih območjih zgradili lastno tajno mobilno omrežje. Ves promet preko omrežja je potekal šifrirano, bazne postaje pa so bile prebarvane s kamuflažnimi vzorci, da bi jih oblasti iz zraka težje našle. Sistem je napajanje dobival iz sončnih celic, tako da je bila celotna bazna postaja avtonomen sistem. Uporaba sofisticirane opreme je sicer poleg izrednega nasilja eden od ključnih prijemov kartela, ki je znan tudi po lastni...

37 komentarjev

Ameriška policija testira program za predvidevanje lokacije kaznivih dejanj

Uspešna aretacija na eni od predvidenih 'vročih točk'.

vir: The New York Times
The New York Times - Policijske službe v Santa Cruzu, mestecu v osrednji Kaliforniji, so začele uporabljati posebno računalniško simulacijo za predvidevanje, v katerih delih mesta naj bi se na tekoči dan zgodilo največ kaznivih dejanj. V program, ki osnuje na modelih za predvidevanje lokacij popotresnih sunkov, vsako jutro vnesejo tekoče podatke o kriminaliteti, nakar izračuna 10 najbolj verjetnih žarišč kriminala za tekoči dan. Eno žarišče ustreza kocki s stranico 150 metrov (500 čevljev) in je lahko celo tako natančno kot "ta in ta parkirna hiša". Na najbolj vroče točke nato razpošljejo dodatne patrulje kot sredstvo za odkrivanje in preprečevanje kriminala. Prvi rezultati so vzpodbudni - število vlomov v stanovanja je julija upadel za 27% glede na isti...

38 komentarjev

Orwell se je motil oz. Slovenija 2011

Slo-Tech - Slovenska vlada je bila ta teden precej aktivna na področju kazenske zakonodaje. Ker je lovljenje kriminalcev in kriminalcev precej kompleksna zadeva, pa je v paketu potrebno rahlo popraviti (beri: 124 strani popravkov skupaj z utemeljitvijo) tudi Zakon o kazenskem postopku. Ena izmed bolj norih sprememb uvaja možnost množičnih poizvedb o posameznikih, ki so se skupaj s svojim mobilnim telefonom v nekem času nahajali na nekem območju.

Tako se med drugim spreminja člen o prikritih preiskovalnih ukrepih (149.b):

V prvem odstavku 149.b člena se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja", beseda "mu" pa nadomesti z besedama "pristojnemu organu".
V drugem odstavku, se za besedo "sredstva" dodata besedi "ali opreme".
V tretjem odstavku se za besedo "operaterja" se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja".
V četrtem odstavku se črtajo besede "elektronskih komunikacij", besedi "preiskovalnemu sodniku" se nadomestita z besedama "pristojnemu organu".


...

76 komentarjev

Hramba prometnih podatkov na Cipru neustavna, v Nemčiji neučinkovita

EDRI - Kot poročajo na EDRI, je Ciprsko vrhovno sodišče 1. februarja letos ugotovilo, da so nekatere določbe ciprskega zakona o obvezni hrambi prometnih podatkov protiustavne.

Sodišče je odločalo na podlagi pritožbe štirih državljanov, ki so trdili, da je imela policija v več primerih do prometnih podatkov nezakonit dostop. Sodišče je ugotovilo, da je policija prometne podatke sicer pridobila na podlagi sodnih odredb, vendar so bile le-te v primeru treh pritožnikov nezakonite in jih je vrhovno sodišče zato razveljavilo.

26. januarja 2011 pa je nemška zvezna agencija za boj proti kriminalu (BundesKriminalAmt) pripravila analizo policijskih statistik, ki kaže, da je hramba prometnih podatkov v primeru pregona hujših kaznivih dejanj neučinkovita.

Kljub hrambi prometnih podatkov je policija zabeležila več hujših kaznivih dejanj. Leta 2009 so tako zabeležili 1.422.968 hujših kaznivih dejanj, leta 2007 pa le 1.359.102. Prav tako je policija po uvedbi hrambe prometnih podatkov razrešila manj...

14 komentarjev

Prijeti še kolovodje botneta Zeus

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
The Register - Po usklajeni akciji britanske in ameriške policije, ki sta pretekli torek na obeh straneh Atlantika aretirali več deset vpletenih v spletno kriminaliteto prek botneta Zeus, a za celotno operacijo nepomembnih oseb, je ukrajinska policija konec tedna na prste stopila vodjem. V policijski operaciji Trident Beach sta namreč sodelovali tudi nizozemska in ukrajinska policija, in slednja je aretirala pet oseb, ki so po predvidevanjih odigrali glavne vloge pri širjenju, upravljanju in izkoriščanju botneta Zeus. S tem so si pridobili protipravno korist v višini 70 milijonov dolarjev, medtem ko so neuspešno poizkušali ukrasti trikrat toliko.

Operacija se je začel maja lani, ko so agentje FBI v Nebraski izvedeli za avtomatsko...

6 komentarjev

Caldera International, Inc.

Caldera International, Inc. - Novica niti ni tako sveža, tako naj samo kot zanimivost objavim, da se je podjetje Caldera Systems združilo s podjetjem The Santa Cruz Operation ali krajše SCO. Do združitve je prišlo 4. maja 2001. Pred časom je Caldera izdala neverjetno dobre distribucije Linuxa za poslovno rabo, toda zadnje čase pa ni bilo o njih slišati skoraj ničesar. Upajmo, da bo nov izdelek, ki bo prišel iz teh dveh podjetij, kaj dobrega.

3 komentarji