»

Google Tone omogoča glasno pogovarjanje brskalnikov

Google - Če se lahko pogovarjamo ljudje, zakaj se ne bi mogli tudi računalniki, so se vprašali v Googlu in pripravili vtičnik Tone za Chrome, ki poskrbi prav za to. Gre za eksperimentalni kos kode, ki omogoča prenos podatka o URL-naslovu z zvokom.

Za uporabo potrebujemo zgolj zvočnike in mikrofon ter seveda nameščen Chrome. Po namestitvi vtičnika dobi brskalnik dodaten gumb. Ko kliknemo nanj, računalnik v človek slišnih frekvencah pošlje informacijo o naslovu spletne strani. Če sosednji računalnik z enako opremo tedaj posluša, se bo ponudil, da odpre to isto stran. S tem želi Google poenostaviti deljenje informacij med napravami. Recimo, da na prenosnem telefonu pregledujemo neko stran, pa bi jo raje v večjem formatu pogledali na računalniku -...

11 komentarjev

Izšel Chrome 14

Google - Poldrugi mesec po izidu zadnje večje verzije Googlovega brskalnika Chrome je izšla že naslednja verzija, ki nosi oznako 14. Sprememb je kar nekaj, veliko pa jih je Google vključil že v beta verzijo pretekli mesec.

Za večjo varnost je poskrbljeno s podporo za DNSSEC, prek česar se bodo razreševale domene na HTTPS. Skripte za JavaScript, ki se na strani HTTPS kličejo z nezavarovanih povezav HTTP, so blokirane. Povečana je tudi varnost pri nameščanju aplikacij s spletne trgovine Google Chrome Web Store (glej tudi NaCl).

Uporabniki macov bodo veseli izboljšane podpore za Mac OS X Lion, npr. popolne vizualne...

9 komentarjev

Chrome 14 beta na voljo

Prastaro velikonočno jajce z 'about:internets' ne deluje več.

vir: Heise
Heise - Za brskalnik Chrome, ki ga zdaj uporablja že vsak peti uporabnik interneta, je od sinoči v beta kanalu na voljo že različica 14. Za videti ni veliko novega, so pa zato spremembe pod pokrovom toliko večje.

Predvsem bo brskanje s štirinajstico bolj varno. Pri vzpostavljanju https povezave se bo domena najprej razrešila s protokolom DNSSEC, kar bo preprečilo štose z /etc/hosts oz. lažnivimi DNS strežniki na lokalnem omrežju. Dalje, morebitne javascript skripte, ki so vključene znotraj https strani, vendar izvirajo z nezavarovane http domene, bodo po novem blokirane (razen, če bo brskalnik pognan s stikalom --allow-running-insecure-content, kar bo verjetno pomembno v določenih okoljih). Istočasno so poskrbeli še za dodatno zaščito pri nameščanju aplikacij z Chrome Web...

56 komentarjev

Firefox 7 opušča oznako "http://" v naslovni vrstici

Sprememba je posledica dejstva, da velika večina uporabnikov z brskalnikom odpira zgolj spletne strani (protokola http ali https). Redno so podprti še ftp (prenos datotek), about (interne strani) in mailto (požene privzeti odjemalec za e-pošto). Z namestitvijo dodatkov lahko brskalnik spremenimo v odjemalec za celo skupino protkolov, od fish (webdav), rtmp in rtsp (streaming video, audio) pa vse do git, skype, spotify.

vir: Heise
Heise - Mozilla je v Firefox 7 dodala še eno rešitev, ki jo že pozna konkurenčni Google Chrome - v naslovni vrstici bodo skrili podatek o protokolu ("http://") ter končno poševnico ("/") za domeno. To naj bi vodilo v bolj pregledne in lažje berljive naslove strani.



Poddomena "www" ostaja prikazana, pri povezavah na https:// pa bo še vedno viden poln url, kar je pomemben vizualen indikator za uporabo varne povezave. Pri kopiranju vsebine naslovne vrstice (ctrl-c) se še vedno skopira celoten url, vključno s "http://", kar je pomembno zlasti za vpisovanje linkov (potrjeno).

Popravek je že na voljo v nočni različici (nightly build) Firefoxa 7. Sedemka v bo alfa kanal ("Aurora") na voljo od 5 julija dalje, istočasno pa bodo...

62 komentarjev

Aplikacije za brezplačen dostop do plačljivih dnevnikov

The Register - Nadaljevanje spodnjega razmišljanja o omejitvah dostopa do znanstvenih člankov so dnevniki, ki prav tako v zadnjem času v vedno večji meri vzpostavljajo plačljivi spletni dostop. Pravice do tega jim ne gre oporekati, saj so tiskane izdaje že od nekdaj plačljive, le internet nas je razvadil, da jih brezplačno pričakujemo tudi tod. A ljudje iščejo obvoze vsepovsod.

Najbolj znana ameriška časnika, ki imata vsebine za plačljivim zidom, sta The New York Times in The Wall Street Journal. Prvi je namenoma vzpostavil zelo luknjičasto zaščito, saj so želeli obdržati vidnost svojih člankov in primat med bralci. Vsi bralci imajo 20 člankov mesečno brezplačno, poleg tega pa so brezplačni tudi članki, če nanje pridemo prek povezane na socialnih omrežjih ali prvih pet Googlovih rezultatov na dan. Ni težko...

24 komentarjev

Nokia predstavlja Drop

Nokia - Nekateri uporabniki Androida in brskalnika Chrome verjetno poznate vtičnik in/ali aplikacijo Chrome to Phone, ki omogoča deljenje povezav URL z osebnega računalnika na mobilni telefon. Podobno funkcionalnost je zdaj predstavila tudi Nokia za svoje s Symbianom opremljene mobilne telefone. Aplikacija, ki so jo poimenovali Drop, prav tako omogoča pošiljanje povezav URL na mobilne telefone z namizja, a obenem v isti smeri omogoča še deljenje slikovnih datotek. Te bo očitno mogoče na mobilnem telefonu kar z osebnega računalnika nastaviti tudi za ozadje enega izmed treh namizij mobilnikov s Symbianom.

Sistem je bil razvit s pomočjo Nokiinega Qt-ja ter vsaj na namizni strani zaenkrat podpira brskalnika Chrome in Firefox. Podobno kot pri...

0 komentarjev

Chrome 6 je tu

Chrome 6.0 prikazuje Wikipedijino stran

Ars Technica - Točno dve leti po izidu prve različice Googlovega spletnega brskalnika, ki je pošteno razburkal brskalniški trg, je pred nami že šesta inačica. Google je v novi verziji pospešil izvajanje JavaScripta, izpilil uporabniški vmesnik, možnosti sinhronizacije in funkcijo samodejnega dokončanja vpisanega besedila.

Razvijalci so napovedali, da bodo odslej intenzivneje izdajali nove stabilne različice, ki naj bi izhajale vsakih šest tednov. Še vedno naj bi prednost v razvoja imela hitrost brskalnika; sedaj se bodo osredotočili na vgradnjo strojnega pospeševanja. Kmalu naj bi tudi predstavili razvijalski predogled Chrome Web Stora, da ga bodo lahko pisci aplikacij že začeli preizkušati.

Prenos nove različice je že mogoč...

174 komentarjev

Google I/O se je začel

Slo-Tech - Včeraj se je začela največja letošnja razvijalska konferenca, ki jo gosti San Francisco. Google I/O bo trajal dva dni. V tem času se bo družilo 5000 ljudi iz 66 držav, ki bodo lahko poslušali več kot 200 predavanj in si ogledali 180 demonstracij delovanja izdelkov v razvoju. Lani je bil hit HTML5, ki se je v letu dni že pošteno udomačil na spletu, letos pa so prikazali Google App Engine for Business, ki že dve leti omogoča pisanje aplikacij na Googlovi infrastrukturi, medtem ko za večjo prenosljivost oblakov sodelujejo z VMWarom.

Seveda ni šlo brez omembe Chrome Web Stora, ki po Googlovih beseda ne bo le še ena izmed spletnih trgovin za aplikacije. Zagnali jo bodo še letos. Prvi dan so predstavili še Google Maps API Premier v3, ki je končno zlezel iz...

28 komentarjev