»

Google migrira Android na OpenJDK

Android Pit - Prihajajoča različica Androida (N — najverjetneje Android Nutella oz. Android Nougat ☺), ki bo nasledila oktobra predstavljeni 6.0 Marshmallow, bo namesto Googlove lastne implementacije Jave (Dalvik) uporabljala kar Oraclovo odprtokodno (GPL 2) različico, OpenJDK. Commit 8902 datotek OpenJDK-jeve izvorne kode v Googlov Android GIT repozitorij je bil opravljen že slaba dva meseca nazaj (pripravljen pa že februarja letos), vendar Google takrat te poteze ni kaj posebej komentiral. Na Hacker News se je takrat precej špekuliralo o razlogih za potezo. Googlovi PR-ovci so te dni premik tudi uradno potrdili, ter dodali, da je bil izveden zato, da bo olajšano delo tako Android razvijalcem (uporabljali bodo isti Java stack za mobilni in siceršnji razvoj) kot tudi njim,...

14 komentarjev

Oraclu več ne kaže tako dobro v patentnem sporu okoli Android Jave

vir: Groklaw
Groklaw - O tem, da ima Oracle pri tožarjenju Googla zaradi kršitve javanske licence v svoji Android platformi kar nekaj težav s starimi stališči Suna, smo že pisali. Javin prejšnji lastnik in izumitelj, Sun, je imel namreč precej bolj odprto stališče do sodelovanja s skupnostjo in vse bolj zgleda, da je te obljube tudi zapisal v pravni jezik, se pravi licenčne pogodbe. To in še nekatera druga dejstva bi lahko omejila možnosti za njihov uspeh na sojenju, ki bo že letos novembra in katerega cilj je ustrezna licenčnina na vsako prodano droid napravo ($5/kos, ki jih MS dobi od HTC-ja, bi znal biti...

12 komentarjev

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Malo nerodno je tožiti podjetje, ki si se mu še malo poprej iskreno zahvalil za zasluge pri razvoju svojega izdelka.

vir: CNet
CNet - Oracle je nedavno s svojih spletnih strani umaknil blog nekdanjega Sunovega izvršnega direktorja Jonnathana Schwarza, v katerem je slednji na veliko pozdravil prizadevanja Googla, RedHata in drugih pri popularizaciji Jave. V zapisu je posebej izpostaljen Googlov doprispevek v okviru Open Headset Alliance in prenosu svojih ključnih storitev - Mail in Maps - na mobilne naprave. Tovrstno stališče škodi Oraclovi trditvi (beri: tožbi), da je Google samovoljno in mimo licenčnih pogojev uporabil Oraclovo Javo v svoji mobilni platformi Android, zato so ga na hitro odstranili, potem ko ga je Google predlagal kot dokaz v svoj prid. Povezava na blog trenutno vrne stran 404, seveda pa zapisano ostaja na voljo na Intranet Archive-u.

Kot je že znano, je...

10 komentarjev

Spori okoli HDMI kablovja

PC Magazine - Konzorcij HDMI Licensing, ki skrbi za licenciranje intelektualne lastnine okoli tehnologije HDMI, je sporočil, da vmesniki med Applovim Mini DisplayPortom in HDMI kršijo specifikacijo HDMI ter jih bo zato treba umakniti. Konkretno imajo v mislih izdelek podjetja Belkin, ki ga Apple prodaja na spletni strani in omogoča priklop njihovih računalnikov na televizorje in monitorje.

Predstavnik konzorcija je povedal, da HDMI specifikacija dovoljuje zgolj izdelavo kablov, ki imajo na obeh straneh moški HDMI konektor. Belkinov izdelek ima na eni strani moški MiniDP konektor, na drugi pa ženski HDMI, zato naj ni ustrezen in ga bo treba umakniti s "polic" Applove spletne trgovine. Belkin se po drugi strani brani, da njihov izdelek sploh ni HDMI kabel, ampak zgolj vmesnik (adapter), na katerega se priključi ločen HDMI kabel, zato naj ne...

44 komentarjev

Sodni spor okoli licence GPL

Popularni modem in brezžični usmerjevalnik AVM Fritz!

vir: Heise
Heise - V Nemčiji trenutno teče civilna pravda, ki bi lahko imela pomembne posledice za usodo copyleft licence GNU GPL. Proizvajalec mrežne opreme AVM je lani vložil tožbo zoper podjetje Cybits, ki je za njihove izdelke samo pripravilo filter za zaščito otrok. Po navedbah AVM omejeni filter pomembno spreminja delovanje usmerjevalnika in s tem krši njihove avtorske pravice, blagovne znamke in obenem še ovira konkurenco. S tem se poleg toženca ne strinjajo še pri organizacijah GPL-violations.com in Free Software Fountadation Europe (FSFE), zato so v pravdo vstopili kot stranski intervenient na strani podjetja Cybits in podali svoje stališče. Na kratko povzemamo argumente vseh udeležencev.



Na AVM-jevih usmerjevalnikih teče...

9 komentarjev

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

vir: Heise
Heise -

Kot vemo, je Oracle kmalu po nakupu Suna začel agresivno tržiti novodobljene izdelke. Z OpenOffice.org jim ni šlo pretirano dobro in so nedavno napovedali konec prodaje in sodelovanje s community različico, z MySQL-om in Javo pa še vztrajajo. Postopek z lani poleti vloženo tožbo proti Googlu posredi kršitev patentov in avtorskih pravic v Googlovi implementacije Jave za Adroid (Dalvik) teče njim v prid, še posebej zdaj, ko se sodišče strinja z večino njihov kvalifikacij glede vsebine patentov.

Sodnik William Alsup, ki je v začetku meseca aprila dal skozi tečaj programskega jezika Java, je Oraclu pritrdil glede vsebine 4 od 5 zadevnih patentov, pri petem pa je sprejel svojo interpretacijo pretežno v skladu z Oraclovimi pogledi. Ti....

9 komentarjev

Java bo letos postala odprtokodna

Slashdot - Kot poročajo pri ZDNet, je Simon Phipps, direktor za odprto kodo pri Sun Microsystems napovedal, da bo v naslednjih mesecih SUN Javo objavil pod GPL licenco.

Načrti za izdajo Jave pod GPL sicer obstajajo že od leta 2006, vendar se je zapletlo pri nekaterih podjetjih, ki svojih delov kode niso želela izdati pod odprto licenco. Sun se je tako s podjetjem, ki je imelo v lasti knjižnice za rastrsko in 2D grafiko izpogajal, da bo podjetje dovolilo izdajo svoje kode pod GPL licenco, pogovori s podjetjem, ki ima v lasti kodo za delo z zvokom pa so padli v vodo, zato bo Sun ta del kode napisal na novo.

Korak k odprtju Jave pa je pred kratkim naredilo tudi podjetje RedHat, ki je pod GPL licenco izdalo OpenJDK. OpenJDK je že postal standardni del distribucij Fedora 9 in Ubuntu 8.04.

Kaj sploh še ostane "velikim"?

25 komentarjev