»

AMD ustanovil Radeon Technologies Group

AMD - AMD ima že dlje časa težave s svojimi procesorji, ki so obtičali generacijo za Intelovimi, čemur razumljivo sledi tudi padanje tržnega deleža. Ker so se težave pojavile tudi na trgu grafičnih kartic, so pri AMD-ju reagirali in korenito reorganizirali oddelek za grafične čipe. Ustanovili so Radeon Technologies Group, ki ga bo vodil Raja Koduri.

Koduri je sprva delal pri S3, kasneje pa je prestopil k ATI-ju. Ko je AMD leta 2006 prevzel ATI, je postal tehnični direktor za grafične čipe. Leta 2009 je zapustil AMD in postal direktor oddelka za grafično arhitekturo pri Applu, kjer je gradil linijo Retina, predlani pa se je vrnil k AMD-ju.

Radeon Technologies Group bo še vedno sodil pod AMD, a bo de facto...

88 komentarjev

Okvara podatkov v DDR3 zaradi vpliva sosednjih celic

Slo-Tech - Raziskovalci s Carneige Mellon University (CMU) in iz Intelovih laboratorijev so ugotovili, da je večina pomnilniških modulov DDR3 ranljiva na tako imenovano row hammer napako (Intelov patentirani izraz). Gre za posledico dizajna in miniaturizacije pomnilniških celic na čipih in ne programsko ranljivost. Problem je poznan že nekaj časa, šele nedavno pa se je pokazala njegova razširjenost in možnost zlorabe za napade iz virtualk.

Za varnost računalniških sistemov je nujno potrebna učinkovita izolacija delov pomnilnika, ki so dostopni različnim procesom z različnimi privilegiji. Pri row hammer gre zato, da veliko število dostopov do iste vrstice (problematičen je ukaz activate, ki odpre vrstico) v kratkem času povzroči težave v sosednjih vrsticah (disturbance...

55 komentarjev

AMD bo proizvajal pomnilniške čipe

AnandTech - AMD, ki je znan predvsem po dizajnu procesorjev in grafičnih čipov, pred razdelitvijo podjetja pa tudi po proizvodnji, se podaja tudi na trg pomnilniških modulov. Kot lahko preberemo na njihovih straneh, AMD pripravlja pomnilniške module DDR3, ki se imenujejo Radeon (enako kot grafični čipi).

Radeoni bodo na voljo v treh serijah - Entertainment, ULTRA PRO Gaming in Enterprise. V vseh primerih gre za 2 GB-čipe, ki delujejo pri napetosti 1,5 V. Razlikujejo so po frekvenci delovanja, zakasnitvah, propustnosti in seveda ceni. Podatki o prvih dve serijah so že znani (1333 oziroma 1600 Mb/s in zakasnitve 9-9-9 oziroma 11-11-11), na zadnje pa še čakamo.

Japonske strani poročajo, da so moduli iz serije Entertainment tam že naprodaj, in sicer za 1570 jenov (14 evrov). Preostalih še ni zaslediti....

21 komentarjev

Naslednji Xbox se spogleduje z AMD-jem

Xenos prve generacije

vir: Tweak Town
Tweak Town - Prvi Xbox se je na strojni strani popolnoma zanašal na kombinacijo nVidie in Intela, a je Microsoft za Xbox 360 popolnoma obrnil smer, saj so se odnosi z obema podjetjema po projektu nekoliko poslabšali. Xbox 360 tako uporablja ATI-jev grafični čip Xenos, na čipu R600 osnovano jedro s podporo nekaterim delom standarda DirectX 10 ter zmogljivostjo nekje na ravni kartic iz ATI-jeve serije 1900. Nalogo centralnega procesorja je prevzel IBM-ov Xenon, trojedrni čip z IBM-ovo arhitekturo Power, izdelan pa pri AMD-ju oz. zdaj GlobalFoundries (AMD in IBM sta skupaj razvila proizvodni postopek SOI).

Prvotna izdaja procesorja je bila pred daljnimi...

14 komentarjev

AMD je največji proizvajalec grafičnih čipov

Družini 5800 in 5700, brez 5830

vir: VR - Zone
VR - Zone - Dolgo smo bili vajeni, da je bila s precejšnim naskokom v tržnem deležu ločenih oz. diskretnih grafičnih čipov prva nVidia. Prvi na področju števila grafičnih čipov je pravzaprav Intel, a gre pri slednjem izključno za grafične čipe, vgrajene v vezna čipovja, torej ga tukaj ne upoštevamo. Na drugem oz. tretjem mestu je bil tako dolgo kanadski proizvajalec grafičnih kartic ATI, ki ga je pred časom kupil AMD.

Lani so dosegli prvi preboj, ko so prehiteli nVidio na področju grafičnih čipov v prenosnikih, čemur zdaj sledi še en dosežek. AMD oz. ATI je namreč največji proizvajalec grafičnih čipov, ki ima na diskretnem področju od drugega letošnjega četrtletja 51-odstotni tržni delež, v primerjavi z 49% nVidie....

22 komentarjev

Intel predstavil naslednika Atomov

vir: AnandTech
AnandTech - čeprav bo celotna linija še vedno nosila ime Atom, na površju ostaja enako samo ime. Intel je namreč spremenil zasnovo procesorja in veznega čipovja, saj bosta nekdaj nalogo treh čipov po novem opravljala samo dva. Celotna platforma nosi kodno ime Pine Trail, nov procesor pa Pineview. Slednji je od trenutnih procesorjev Diamondville popolnoma drugačen, saj v istem čipu poleg jedra vsebuje še pomnilniški kontroler (verjetno enokanalni DDR3, Intel še ni izdal vseh podrobnosti) in grafični čip. Prek intelove DMI povezave (ki jo še vedno Intel uporablja za komunikacijo med severnim in južnim mostom že od predstavitve serije 900 veznih čipovij) se bo procesor/grafični čip/pomnilniški kontroler pogovarjal z južnim mostom (kodno ime Tiger Point), ki bo skrbel za PCIe...

7 komentarjev

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev

The Standard - Delničarji AMD-ja so na skupščini podprli predlog razdelitve podjetja na dva dela. Prvi tak predlog pretekli teden ni uspel, ker na skupščini ni bilo kvoruma. V drugo je uspelo in s 94-odstotno podporo (tokrat je bilo prisotnega 50,26 odstotka kapitala) ima uprava sedaj vendarle zeleno luč za ustanovitev podjetja, ki se za zdaj imenuje The Foundry Company (TFC).

Vanj bo AMD prepisal proizvodni del podjetja, s čimer se želijo znebiti visokih stroškov proizvodnje in dolgov. V novoustanovljeni družbi bo AMD obdržal 34,2-odstotni delež (in ne 44,4-odstotnega, kot so napovedovali spočetka), preostanek pa bo v lasti podjetja Advanced Technology Investment Company, katerega lastnik je vlada emirata Abu Dabi. Poleg proizvodnih kapacitet v Dresdnu, Austinu, New Yorku in Silicijevi dolini bo podjetje prevzelo tudi 1,2 milijarde AMD-jevega dolga. AMD se bo odslej ukvarjal le še z načrtovanjem čipov.

51 komentarjev

SiS315 postaja popularen?

X-Bit Labs - Še ena novička, ki se nanaša na SIS, vendar tokrat ne o procesorskih naborih, ampak o grafičnem čipu SiS315, ki je končno postal pošten izdelek, ki lahko z dobrimi gonilniki konkurira celo Nvidiinemu GeForce 2 MX. Da je SiS315 kar zanimiv čip priča zanimanje nekaterih podjetij, kot so Elitegroup in Gainward, ki je znan po svojih kraticah Golden Sample, ki se odlično navijajo. Gainward je napovedal, da bo proizvajal dve grafični kartici, ki bodo bazirali na SIS-ovemu čipu - Gainward SiS315/32MB in Gainward SiS315/64MB. Glavna odlika teh dveh kartic pa ne bo samo konkurenčnost Nvidiinemu GeForce 2 MX, ampak tudi privlačna cena. Ravno zaradi nizke cene SIS načrtuje, da bo na trgu grafičnih pospeševalnikov zavzel 10 % tržni delež.

0 komentarjev