»

Kamnik dobil turistične table s kodo QR

Slo-Tech - Koda QR (quick response) je dvodimenzionalna črtna koda, ki podobno kot običajne kodira podatke, ki jih lahko ustrezni bralniki odčitajo. Medtem ko črtne kode zapisujejo številke, lahko v dvodimenzionalni kodi zapišemo tudi besedilo, na primer spletni naslov. Kamnik je postal prvo slovensko mesto, ki je tovrstne kode uporabilo v turizmu.

Informativne table v mestu in okolici so opremili s kodami QR, tako da jih lahko turisti s telefoni posnamejo in odčitajo. Pametni telefoni kodo avtomatsko odšifrirajo in poiščejo spletni naslov, od koder prenesejo podatke o znamenitosti in dogajanju v mestu. Postaviti nameravajo deset tabel, za kar bodo skupaj z vzdrževanjem elektronskega sistema...

64 komentarjev

Google prevzel ITA Software

CNet - Google je objavil vest, da bodo prevzeli podjetje ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem. Za podjetje bodo v Mountain Viewu odšteli 700 milijonov dolarjev, pridobitev pa bodo uporabili za prikaz podatkov o letalskih letih in rezervacijah kart iz Googlovega iskalnika.

ITA, ki ima 500 zaposlenih, uporablja posebne algoritme in tehnologijo, s katerimi so spremenili način rezervacij vozovnic in iskanja ugodnih letih. Z njimi sodelujejo skoraj vse večje letalske družbe, storitve pa ponujajo tudi turističnim agencijam in spletnim iskalnikom. ITA vsrka vse informacije o letalskih voznih redih, cenah, zasedenosti, jih prežveči in posreduje partnerjem. Vsi ti se lahko znajdejo v težavah, če bo Google po prevzemu sodelovanje prekinil.

Google, ki želi ponuditi nakup vozovnic neposredno s svojih strani, se bo najverjetneje znašel pod drobnogledom protimonopolnih inštitucij. Zvezna trgovinska komisija je podobno dolgo preiskovala...

9 komentarjev

ARNES širi hrbtenično omrežje

vir: Arnes
Arnes - ARNES, slovensko akademsko in raziskovalno omrežje, je v hrbtenično optično slovensko omrežje povezal Mursko Soboto, kar odpira možnosti, da se v omrežje povežejo tudi raziskovalne in izobraževalne organizacije ne le iz murske Sobote, temveč tudi iz Ljutomera in Ormoža. Nova povezava poteka med Mursko Soboto in Mariborom, obstaja pa tudi možnost, da se v prihodnosti priklopi tudi Gornjo Radgono ter Radence. Hrbtenico so pri ARNESu potegnili tudi do Kamnika, vsi ti kraji pa so, poleg slovenskega, povezani v Evropsko raziskovalno omrežje GEANT2.

32 komentarjev

XP = eXtra Proprietary

Linux Today - Zanimiva primerjava. XPji naj bi bili zelo podobni 'turistični pasti'. Gre za to, da ti v tujem mestu neznanec ponudi pomoč in pravi, da te bo peljal do vseh najboljših trgovin in turističnih točk. Kmalu pa turist ugotovi, da ga neznanec vodi le do lokalov, ki so v lasti njegovih sorodnikov, ali pa od njih dobiva povratne usluge. Skratka, da je bil grdo prevaran.
Za razliko od turistične pasti, ki jo lahko kadarkoli zapustite, pa se uporabniki MSjevega Passporta ne bodo mogli tako hitro odvaditi...
RedHat ob tem poziva k bojkotu MSja dokler se ne spametuje in neha z 'priklepanjem' uporabnikov na svoje storitve. Gre tudi za to, ali naj o tem kaj je dobro za uporabnike odloča kapital (ki mu dejansko ni mar za ljudi) ali uporabniki sami.

0 komentarjev