»

Razbit Canonov sistem za zagotavljanje verodostojnosti posnetkov

ODD pravi, da je slika avtentična.

Heise - Dmitry Sklyarov je na konferenci CONFidence 2.0 v Pragi predstavil razbitje Canonove tehnologije za zagotavljanje verodostojnosti digitalnih fotografij Canon Original Decision Data (ODD). Mnogo Canonvih digitalnih fotoaparatov iz višjega cenovnega razreda namreč podpira ODD, s katero je moč dokazati, da slika ni bila popravljena. Sklyarov je uspel izvleči ključ za podpisovanje, kar mu je omogočilo podpisovanje retuširanih slik s Canonovim paketom OSK-E3. Ta je namenjen prikazu sprememb v fotografijah in zagotavljanju integritete dokazov, kot na primer pri prometnih nesrečah in raznih preiskavah. Zaradi odkrite pomanjkljivost je sedaj moč verificirati prav vsako fotografijo, zato je uporabnost celotnega sistema...

9 komentarjev

Nov članek: Intervju s Philipom Zimmermannom

Slo-Tech - Pred kratkim se je v Sloveniji mudil legendarni Philip Zimmermann. Zimmermann je avtor šifrirnega programa PGP (Pretty Good Privacy). Gre za računalniški program, ki ga je ameriška vlada razglasila za vojaško tehnologijo in proti Zimmermannu leta 1993 uvedla preiskavo zaradi suma, da je omogočil njen nezakonit izvoz (Zimmermann je namreč program objavil na internetu). Januarja 1996 je bila preiskava ustavljena, Philip Zimmermann pa je postal legenda.

Zimmermann je programer in strokovnjak na področjih kriptografije ter informacijske varnosti. Trenutno deluje kot svetovalec številnih podjetij, za svoje delo pa je prejel tudi številne nagrade in priznanja. Ob svojem obisku si je vzel nekaj časa tudi za vprašanja Slo-Techa. Če vas zanima kaj legendarnega pripravlja za v bodoče, pa kar veselo na branje!

Ogledate pa si lahko tudi Zimmermanov televizijski intervju, ki ga je dal za Resnično resničnost.

Dodatek: v času do objave tega intervjuja, je Zimmermann že uresničil svoje...

7 komentarjev

Mono bo zavladal Linuxu!

Slashdot - "C je mrtev!" je kratko in jedrnato sporočilo Miguela de Icaze, ki je zaslovel z namiznim okoljem GNOME, danes pa je glavni razijalec Mona, proste implementacije Microsoftovega .NET-a. Na dvodnevnem srečanju razvijalcev v Bostonu je postalo jasno, da je cilj projekta postati izbira številka 1 pri razvoju programja za Linux. Za oboževalce Linuxa je to precej nenavadno, ker gre vendarle za dobesedno posnemanje Microsofta, po drugi strani pa je tako dejanje lahko samo vzor drugim povezavam konkurenčnih taborov.

15 komentarjev

Intervju s Futuremark

HomeLan Fed - Danes je, kot ste že opazili, večina novic povezana z navijanjem na takšen in drugačen način. Tale je posredno. Torej, na HomeLan Fed so danes objavili eksluzivni intervju, ki so ga naredili z Nicklasom Renqvistom and Patricom Ojalo. Se sprašujete, kdo sta to sploh? Ta dva možakarja sta v intervjuju predstavljala Futuremark, nekdanji Madonion, podjetje, ki je zaslovelo s svojimi benchamark programi, kot sta PC Mark ter 3D Mark. Če vas zanima, kaj sta povedala, intervju le preberite.

0 komentarjev

Sklyarov na prostosti

Slashdot - Vse kaže, da bo ameriško pravosodje opustilo preganjanje programerja Dimitrija Sklyarova v zameno za njegovo pričanje v procesu proti ruskemu podjetju v katerem je bil zaposlen. Kot smo že pisali je Sklyarov napisal program za prenos Adobeovih e-knjig na dlančnike, delanje backupov in branje knjig, neglede na zaščito, ki naj bi to preprečevala. Ko, je odhajal iz hekerske konvencije v ZDA, kjer je razložil kako je to storil, sta ga pričakala FBI in lisice. Podjetje Adobe, ki ga je ovadilo, se je zaradi bojkota uporabnikov umaknilo od tožbe. Dimitriju je grozila do 5 letna zaporna kazen in 500K USD globe. Sicer je Dimitrij prost, a preča vprašanja ostajajo.

0 komentarjev

Dimitrij na prostosti

Electronic Frontier Fundation - Novice o ubogem Dimitriju. Okrožno sodišče v San Joseu (Severna Kalifornija) je pristalo, da bo Dimitrij izpuščen proti varščini v višini 50,000 USD, ki jo bo plačalo rusko podjetje v katerem je zaposlen. Sicer pasoša še ne bo dobil nazaj, a lahko bo vsaj prebival pri svojem ruskem prijatelju.
Na zaslišanju za varščino so se kalifornijski aktivisti (hekerji, kiberpunkerji in ostali) kar precej potrudili, saj so popolnoma napolnili sodno dvorano, pred njo pa je protestiralo še 50 ljudi. Aktivnostim v podporo Dimitrija pa še ni konec. Največja se bo zgodila 30. augusta, ko bodo hkrati z Linux World Expom v San Franciscu priredili protestni shod, ki ga bosta vodila Richard Stallman in Eric S. Raymod. To bo verjetno največji hekerski protest do sedaj. Vzporedno bodo aktivnosti potekale po večih mestih ZDA - hekerji se očitno učijo lekcij od 'anti-globalistov'... celoten koledar aktivnosti lahko preberete tukaj. Za nas je mogoče zanimiv predvsem 'Global IRC Summit'... ...

2 komentarja

DMCA za začetnike

Linux Today - Verjetno nimajo vsi dovolj časa za podrobno spremljanje ameriškega zakona DMCA (Digital Millenium Copyright Act) in razlogov zakaj se je ruski programer Dimitrij Sklyarov ob obisku v ZDA znašel v zaporu. Za vse te je Lawrence Lessing v NY Timesu napisal članek, ki razlaga ozadje DMCAja in njegove krute posledice.
O Dimitrijevem primeru smo že pisali tule in o protestih zoper ravnanje FBIja ter pravosodja tule, seveda pa bomo poročali še naprej. To bo morda eden ključnih precedensov, ki bodo narekovali kakšen in kako svoboden bo računalniški svet prihodnosti.
Prišel je čas za hekerje, cyberpunkerjie in ostale mrežne oblike življenja, da se zbudijo. Freedom is not free.

3 komentarji

Dimitrij Sklyarov še vedno v zaporu

Slashdot - EFF je po pogovoru z državnim tožilstvom v ZDA ugotovila, da le to ne namerava spustiti Dimitrija (o tem, da je v zaporu zaradi DMCA smo že pisali).
Hekerji se očitno hitro učijo političnega aktivizma, saj že planirajo proteste v Bostonu, Minnesoti in San Franciscu. Zaradi prahu, ki ga dvigujejo, se zdi, da bi se lahko proti DMCA utegilo obrniti tudi nekaj senatorjev.
O tem zalostnem dogodku za svobodo programerjev bo govoril tudi Philp Zimmermann, ki je zaslovel s svojim PGPjem.
Več o celem primeru Sklyarov si lahko preberete tule.

2 komentarja