»

Objavljanje posnetkov aretacije na Floridi dobičkonosen posel

Wired News - Na Floridi imajo zanimiv zakon, ki določa, da so posnetki oseb po aretaciji (mug shot) javno dostopni. Sicer niso zbrani na enem samem mestu, ampak so raztreseni po spletnih straneh posameznih uradov in policijskih postaj, a z malo truda in iznajdljivosti se jih da poiskati. In ker so informacije moč, se je 32-letni Rob Wiggen po prihodu iz zapora leta 2007 domislil ideje, kako to dobičkonosno izkoristiti. Postavil je stran florida.arrests.org, kjer so vsi zbrani posnetki javno objavljeni. Stran je rangirana precej visoko tudi v Googlovih algoritmih, tako da se osebe na strani...

12 komentarjev

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Slashdot - Prenosi športnih dogodkov so velik posel, saj pritegnejo številčno občinstvo in s tem denar od oglaševanja oz. naročnine (pay per view, flat rate). Ker za vse to ne pride v poštev, bodisi zaradi cene bodisi zaradi geografskih omejitev, se je seveda ustvaril živahen sekundarni trg. Tako na spletu ne manjka navodil o tem, kako gledati televizijo na internetu brezplačno, pri čemer so glavne opcije storitev Hulu ter P2P TV omrežja (npr. PPLive), v zadnjem času pa tudi številne spletne strani, ki objavljajo neposredne povezave do živih prenosov posameznih dogodkov.

Lastniki licenc so seveda besni, ker jim to prinaša izgube. Turški ponudnik nogometnih prenosov DigiTurk je nedavno dosegel odklop celotne Blogger platforme, ker so se tam...

35 komentarjev

Vlagatelji razgrabili za milijardo novih Facebookovih delnic

Bloomberg - Goldman Sachs je končal zbiranje ponudb za vplačilo milijarde dolarjev v Facebook, ki so ga začeli 2. januarja. Skupaj z ruskim podjetjem Digital Sky Technologies so sami vanj vložili pol milijarde dolarjev, še dvakrat toliko pa so zbrali od zunanjih investitorjev. Vse dokapitalizacije so bile izvedene pri valuaciji podjetja na 50 milijard dolarjev.

Pri tem so imeli nekaj težav, saj so se morali omejiti na investitorje izven ZDA, ker ameriška zakonodaja prepoveduje oglaševanje in nagovarjanje k vlaganju v zasebna podjetja, ki ne objavljajo javno svojih poslovnih izkazov. Facebook do letos še ni presegel meje 500 družbenikov, zato jih ni objavljal.

So pa napovedali, da bodo 30. aprila 2012 začeli objavljati popolna...

10 komentarjev

Intervju z nigerijskim prevarantom

Slashdot - Nenehno opozarjamo pred prevaro 419, po kateri slovijo zlasti Nigerijci. Z njo poizkušajo od naivnih in pohlepnih ljudi izvleči čim več denarja pod takšno ali drugačno pretvezo, ki v prvem koraku vedno vključuje nakazilo določene vsote v Nigerijo za neke stroške. Vse o prevari si lahko preberete na spletni strani 419eater.com, mi pa si poglejmo intervju z enim obsojenim prevarantom.

Triindvajsetletni Nigerijec se predstavi s psevdonimom John in opisuje, kako je vodil prevare iz Lagosa. Kot pravi, najverjetneje že pokvarjeni učitelji mafijskim kolovodjem priporočijo učence z nadpovprečnim znanjem in talentom za angleščino. Johna so rekrutirali pri petnajstih letih. Najnižji člani bratovščine iščejo elektronske naslove po spletu in nanje pošiljajo uvodna sporočila. Približno odstotek sporočil dobi odgovor in z njimi se potem ukvarjajo višje postavljeni v verigi. Približno ena izmed dvajsetih komunikacij po elektronski pošti pa se konča z nakazilom denarja.

Delo je precej donosno,...

28 komentarjev

Skrbnik Oinka oproščen

Alan Ellis

BBC - Angleško sodišče je oprostilo Alana Ellisa, ki je skrbel za stran Oink.com, prek katere je bilo moč z interneta sneti na tone glasbenih datotek. Stran je združevala 200.000 članov, njena glavna funkcija pa je bila omogočiti ljudem, da najdejo drugega člana, ki ima želeno datoteko in jim jo bo ponudil v prenos. Svoj čas naj bi Oink poskrbel za 21 milijonov prenosov datotek.

Denar je Ellis služil z donacijami uporabnikov, tako da je imel v času aretacije na svojem PayPal računu 300.000 dolarjev, mesečno pa je zbral približno 18 tisoč dolarjev. Kot je dejal, ni želel nikogar ogoljufati, kot so mu očitali založniki, marveč je zbrani denar porabljal za obratovalne stroške in nakup večjega...

33 komentarjev

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev