»

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

vir: BBC
ComputerWorld - Eno najvišjih odškodnin zaradi kršitev patenta v zgodovini ni dobilo podjetje, temveč ameriška univerza, je pred časom razsodilo prizivno sodišče v Pensilvaniji. Podjetje Marvell Technology mora sloviti Carneige Mellon University (CMU) plačati 1,54 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršitve dveh patentov, ki pokrivata tehnologije v računalniških diskih in ki jih je Marvell kršil s prodajo svojih čipov za diske.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je CMU vložila tožbo zoper Marvell zaradi kršitve dveh patentov, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. CMU je patenta prijavil že leta 1997 in ju dobil leta 2001 in 2002, a sta bila po Marvellovem mnenju neveljavna, ker naj bi bil nekaj...

7 komentarjev

Microsoft dobil patentno tožbo proti Motoroli/Googlu

Reuters - Porota na sodišču v Seattlu je sodnem postopku med Microsoftom in Googlom kot lastnikom Motorole odločila, da je Google kriv oviranja konkurence, saj Microsoftu ni omogočil licenciranja patentov pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi (FRAND) pogoji. Google mora plačati 14 milijonov dolarjev odškodnine.

Začeteka spora sega v leto 2010 in se nanaša na patente, ki pokrivajo standardne načine implementacije ogledovanja videa prek spleta (kompresija H.264) in povezovanja prek Wi-Fi (802.11), ki jih Microsofto uporablja v Xboxu in Windows. Motorola je zahtevala 2,25 odstotka od vsakega prodanega izvoda, Microsoft pa je ponudil 0,02 za vsak prodan izvod. Logični rezultat je bil sodni spor, Microsoft pa je vmes preventivno prestavil nemški distribucijski center na Nizozemsko.

...

3 komentarji

Patentne tožbe letno stanejo več deset milijard dolarjev

Ars Technica - Kdor redno bere naše strani, je gotovo že po malem sit nenehnih zgodb o novih tožbah zaradi patentov, ki jih nikoli ne zmanjka. V vseh tožbah - in v njih se zapletajo tako velikani, kot so Google, Apple in Nokia, kot tudi manjša in povsem neznana podjetja - je rezultat bolj ali manj enak. Sila redko smo priče trajni prepovedi prodaje ali uvoza, saj se stranke naposled vedno poravnavajo za (ne)primerno odškodnino in licenčnino, potem ko so za odvetnike in sodne stroške porabile velike količine denarja. James Bessen in Michael Meuer z bostonske univerze sta raziskala (znanstveni članek), koliko denarja podjetja letno porabijo zaradi patentnih tožb. Letno požrejo dobro desetino denarja, namenjenega za raziskave in razvoj (R&D).

Neposredni stroški, ki so jih...

24 komentarjev

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

The Wall Street Journal - Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bo Microsoft svoj evropski distribucijski center preselil iz Nemčije na Nizozemsko. Doslej je namreč Microsoft za logistiko po Evropi skrbel iz centra v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je te storitve zanje opravljal podizvajalec Arvato. A pomenljiva je Microsoftova utemeljitev, zakaj zapuščajo evropsko industrijsko velesilo - zaradi strahu pred razpletom patentnih tožb. Poudarjajo, da je to edini razlog za selitev.

Trenutno v Nemčiji poteka odmevna tožba, ki jo je proti Microsoftu vložila Motorola Mobility. V njej Microsoftu očita kršenje patentov, ki pokrivajo video standard H.264. Odločitev bo mannheimsko sodišče izreklo 17. aprila in v...

15 komentarjev

Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Bloomberg - Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70...

7 komentarjev

Boj med Microsoftom in i4i roma na vrhovno sodišče

Loudon Owen (levo) in Michel Vulpe iz i4i

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Zgodbo o patentih, ki jih domnevno krši Microsoft Word, bo prihodnje leto obravnavalo Vrhovno sodišče ZDA, so včeraj objavili v Washingtonu. Spomnimo, da je podjetje i4i avgusta lani dobilo tožbo zoper Microsoft iz leta 2007, v kateri so mu očitali kršitev patentov XML. Sodišče je takrat razsodilo, da mora Microsoft plačati 290 milijonov dolarjev odškodnine in prenehati kršite patente, to je prodajati Word. V Redmondu so seveda takoj vložili zelo pompozno pritožbo.

Microsoft je kmalu dočakal prvo malo zmago, saj je sodišče začasno do znanega izida tožbe umaknilo zahtevo po prenehanju prodaje Worda, a to je bilo tudi vse. Pritožbo je Microsoft izgubil, zato od letos prodajajo kopije...

9 komentarjev

Microsoft plačal 200 milijonov zaradi kršitve patentov

Delnice VirnetX so sprva močno poskočile

vir: CNet
CNet - Microsoft je dosegel izvensodno poravnavo s podjetjem VirnetX Holding, ki ga je tožilo leta 2007, da naj bi Microsoft v Windows XP in Visti kršil njihova patenta št. 6.502.135 in 7.188.180 za VPN. Sodišče je marca razsodilo, da je redmonski velikan resnično kršil patente in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 106 milijonov dolarjev. Le nekaj dni pozneje je VirnetX vložil še eno tožbo, saj naj bi bili isti patenti kršeni tudi v Windows 7 in Server 2008 R2.

Skladno s pogoji poravnave bodo obe tožbi zavrgli, Microsoft pa bo podjetju izplačal 200 milijonov dolarjev odškodnine. To bo izdatna injekcija za malo znano podjetje VirnetX, ki je od ustanovitve avgusta 2005 do danes nabralo 40 milijonov dolarjev izgube.

2 komentarja

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Microsoft izgubil milijonsko tožbo

BuisnessWeek Online - Kot poroča Business Week, je Microsoft ta teden izgubil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji, tako da bo moral podjetju Uniloc plačati 388 milijonov dolarjev odškodnine. Tožnik se ukvarja z izdelavo programske opreme, ki preprečuje ilegalno nameščanje programov na več računalnikih; iz tega področja jim je bilo podeljenih tudi nekaj patentov. V tožbi, ki se je vlekla šest let, so Microsoftu očitali, da z Windows XP in paketom Office krši enega izmed patentov. V Unilocu so nad razsodbo navdušeni, medtem ko se je redmondski velikan odzval s kratko izjavo, da se bodo pritožili, ker patenta na noben način ne kršijo, ker je tako ali tako neveljaven, višina odškodnine pa naj bi bila določena brez podlage.

96 komentarjev