»

Pomanjkanje Intelovih procesorjev se stopnjuje

Slo-Tech - Kdor je v zadnjih mesecih naročal kakšen Intelov procesor, ga je lahko negativno presenetil dolg dobavni rok. V drugi polovici minulega leta je začelo zmanjkovati procesorjev. Veliki proizvajalci računalnikov, HP, Dell in Lenovo, so v posameznih trenutkih beležili celo 5-odstotno pomanjkanje procesorjev glede na potrebe. Posamezni tajvanskih proizvajalci so bili nepripravljeni, tako da jih je udarila kar 10-odstotna vrzel pri dobavi Intelovi procesorjev. Pomanjkanje pa se lani ni iznihalo, temveč se nadaljuje tudi v tem letu, kar smo občutili tudi v Sloveniji. Dobavni roki posameznih računalnikov znašajo tudi 90 dni.

Kot kaže, se situacija še ne bo izboljšala. Pri Digitimes Research ocenjujejo, da se bo vrzel sicer...

66 komentarjev

AMD povišal tržni delež na Intelov račun

PC World - V drugem letošnjem četrtletju je na trgu mikroprocesorjev AMD povišal svoj tržni delež, ugotavljajo v podjetju Mercury Research v svoji raziskavi trga. Med procesorji x86 se je AMD-jev delež povečal s 17,8 odstotka na 19,4 odstotka, medtem ko je Intel prav toliko izgubil in pristal pri 79,9-odstotnem.

Gonilo AMD-jeve rasti je bilo povečano povpraševanje po cenejših računalnikih, v katerih često najdemo njegove čipe Fusion, ki združujejo funkcije centralnega in grafičnega procesorja. V teh treh mesecih so prodali 12 milijonov fusionov, kar je okoli 70 odstotkov vseh AMD-jevi mobilnih procesorjev. To se je odrazilo pri Intelu, kjer so beležili zmanjšano povpraševanje po Core i3, i5 in i7, tudi zaradi manjše prodaje...

12 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji

AMD-jev cilj: 30 % tržni delež

X-Bit Labs - AMD-jev izvršni direktor, Hector Ruiz, je na Morgan Stanley Technology Conference v San Franciscu izjavil, da je dolgoročni cilj AMD-ja doseči 30 odstotni tržni delež med prodanimi x86 procesorji. Kot je znano ,je v zadnjem četrtletju lanskega leta AMD-jev tržni delež znašal 25.3 odstotke, tekom celega leta pa se je povečal za 3,9 odstotkov. Poleg tega naj bi delež prodanih AMD-jevih dvojedrnikov znašal med 30 in 33 odstotki. Kot smo poročali, je Intel prodal več dvojedrnikov od enojedrnikov.

Več o tem na X-bit labs.

21 komentarjev