»

AMD napada grafični prestol z Radeonom VII

AnandTech - AMD je na CESu predstavil zanimive novosti iz obeh svojih glavnih oddelkov. Firma z Radeonom VII znova hodi v zelje Nvidii na dražjem koncu trga, sredi leta pa uzremo tudi tretjo generacijo procesorjev Ryzen z arhitekturo Zen 2.

AMD se je na CESu prejšnja leta posluževal manjših novinarskih dogodkov, letos pa je imel prvič bleščečo tiskovno konferenco na glavnem odru, osredotočeno okrog čipov na 7-nanometrski tehnologiji. Priložnost je šefica Lisa Su izrabila konkretno in po Nvidii ter Intelu užgala z vsemi topovi.

O prihajajoči grafični arhitekturi Navi ni bilo dosti govora, zato pa je Sujeva presenetljivo oznanila Radeon VII, igričarsko kartico na osnovi Vege druge generacije, s katero AMD neposredno tekmuje z Geforcem RTX 2080. Čip je za...

151 komentarjev

Znane specifikacije PCIe 4.0

Slo-Tech - Konzorcij PCI-SIG, ki ga sestavlja skoraj 800 članov in skrbi za standardizacijo vodil PCIe, je sprejel končne specifikacije prihajajoče verzije standarda PCIe 4.0. Zadnji osnutek (0.9) smo dobili junija in od tedaj dosti sprememb ni bilo. Čeprav smo na PCIe 4.0 čakali precej dlje od obljubljenih štirih let, to ne pomeni, da se celotna časovnica zamika. PCIe 1.0 smo videli leta 2003, tri leta pozneje je prispel PCIe 2.0, leta 2010 pa PCIe 3.0. Štirica je tu šele sedaj, končna verzija specifikacij za PCIe 5.0 pa je obljubljena že za sredino leta 2019. S tem želi PCI-SIG poskrbeti, da PCIe ne bo več ozko grlo za razvijalce. PCIe 3.0 je to že postal, zato je Nvidia začela razvijati lasten NVLink.

Bistveno je, da bo PCIe 4.0 omogočal dvakrat večjo prepustnost kot...

11 komentarjev

Novi Radeoni so še daleč

Diapozitiv, ki je povzročil precej razburjenja

vir: AnandTech
AnandTech - Že v začetku tedna je po spletu odjeknila novica (oz. takrat še govorica), da skoraj celo letošnje leto ne bomo videli novih grafičnih kartic iz zeleno-rdečega tabora. Govora je seveda o AMD-jevi seriji Radeonov HD 8000, ki bi jih glede na pretekle razvojne cikle in napovedi morali ugledati že jeseni, kasneje se jih je pričakovalo za tekoče prvo četrtletje letošnjega leta oz. najkasneje za začetek drugega četrtletja. S tem očitno ne bo nič, saj bomo nove Radeone videli šele proti koncu letošnjega leta, najverjetneje za novo nakupovalno sezono. S tem bo trenutna aktualna serija HD 7000 na trgu kot najboljše, kar ponuja AMD, skoraj celi dve leti (Radeon 7970 je izšel 7. januarja lani).

Nekaj čipov iz serije 8000 je bilo že predstavljenih, a predvsem za prenosne...

44 komentarjev

Nvidia z velikimi težavami v proizvodnji

GTX 690

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred dobrim mesecem dni smo pisali o težavah pri proizvodnji grafičnih procesorjev, ki so zgrajeni v 28 nm-tehnologiji, ki so najbolj prizadele Nvidio. Minil je dober mesec, težav pa še niso odpravili.

Nvidia še vedno trdi, da so težave posledica slabega proizvodnega postopka v TSMC-ju, kjer procesorje izdelujejo. Izkoristek (yield) je še vedno tako slab, da imajo velike težave z zagotavljanjem dobavljivosti svojega paradnega konja med keplerji, kartice GTX 680. Izkoristki in marže naj bi se počasi dvigali, a še vedno veliko prepočasi. To se pozna tudi poslovnih rezultatih, saj je Nvidia...

46 komentarjev

PS Vita in Kepler šele prihodnje leto

PlayStation Vita

vir: engadget
X-Bit Labs - Danes imamo kar dve slabi novici za vse neučakane. Za prvo je poskrbel Sony, saj smo po letaku britanske trgovine Blockbuster špekulirali, da bo PlayStation Vita v Evropi naprodaj že letos. Zapisali so datum 28. oktober, ko naj bi postala dosegljiva pri njih. Sony nas je postavil na realna tla, rekoč, da bo Vita letos na voljo le na Japonskem. Ti jo bodo lahko kupili na začetku decembra, medtem ko bosta ZDA in nato še Evropa kot je v navadi sledili kasneje.

Podrobneje pa je svoje besede o dobavljivosti Keplerja pojasnila tudi Nvidia, ki je včeraj vzbudila upe, da utegnemo Keplerja končni uporabniki dobiti še pred koncem leta. To se ne bo zgodilo. Proizvodnja se bo resda začela proti koncu letošnjega leta in prvi primerki bodo nared še pred koncem leta, a jih bodo dobili šele proizvajalci grafičnih...

1 komentar

Kepler prihaja še letos

Kot kaže bodo s Keplerjem pri nVidii ujeli zadnji vlak za leto 2011. S Fermijem so ga zamudili.

Slo-Tech - Da ima TSMC težave pri prehodu na 28 nm ter da ta prehod zamuja, ni velika skrivnost. Posledično smo pred nekaj tedni videli neuradne napovedi, da bo nVidiina zamenjava za Fermi, na TSMC-jevem 28 nm-proizvodnem procesu izdelana arhitektura Kepler, na tržišče prispela šele v letu 2012. V nVidiinem primeru naj razlog za zamudo sicer ne bi bil popolnoma na TSMC-jevi strani (govorilo se je o izidu spomladi), a so se podobne napovedi pojavile tudi za AMD-jev Southern Islands, ki je prav tako nova arhitektura na 28 nm ter zamenjava za Northern Islands iz serije Radeonov HD 6000. Od takrat so AMD-jevi predstavniki zatrdili, da bodo novi Radeoni izšli še letos.

Podobno so zdaj storili pri nVidii, saj je na japonski konferenci GTC Workshop soustanovitelj nVidie,...

4 komentarji

Naslednja generacija Radeonov bo združljiva s PCIe 3.0

Radeon HD 6950 - prvi okus južnih otokov?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Naslednja generacija Radeonov, poznanih pod kodnim imenom Southern Islands ter najverjetneje označenih kot Radeoni HD 7000 (po Radeonih HD 6000 oz. Northern Islands), je že težko pričakovana ter se je po nekaterih podatkih pričakovala že za prihajajočo jesen. To bi bilo po eni strani logično, saj je AMD v jeseni predstavil že prve kartice iz družine 5000, Radeona HD 5850 in 5870 (leta 2009), lani pa še neprava naslednika, Radeona HD 6850 ter 6870. Jesenski načrt so jim sicer pokvarili pri TSMC-ju, saj bodo Radeoni iz serije 7000 prvi, ki bodo izdelani v 28 nm-proizvodnem procesu. nVidia je konkurenčne izdelke na enakem procesu,...

3 komentarji

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

EETimes - Čeprav je bil standard PCI Express 3.0 dorečen šele pred kratkim, se njegov naslednik PCI Express (PCIe) 4.0 že pripravlja. Poleg tega, da bo kakor PCIe 3.0 na voljo tudi v zunanji izvedenki, nas seveda zanimajo specifikacije notranje variante.

PCIe 4.0 bo zmogel prenos do 16GT/s na vodilo, kar pomeni nekako 256 Gb/s za različico PCI Express x16. Še vedno bodo uporabljali bakrene vodnike, iz katerih se po besedah vodje razvojne skupine Ramina Neshantija, še da iztisniti ena nova generacija. Za zunanjo izvedenko se omenjajo tudi optični vodniki, a bomo videli, kaj bo iz tega. Bodo pa morali spremeniti proizvodni postopek in materiale, kar bo prva večja sprememba v vseh generacijah PCIe; priključek bo nazaj združljiv. Omejitev povezave bo zaradi višjih hitrosti strožja, in sicer na 20 do 30 cm, medtem ko PCIe 3.0 preživi tudi pol metra. Z repetitorji bo šlo tudi dlje.

Ekipa za razvoj standarda, v kateri...

17 komentarjev

Zunanji vmesnik za PCI Express v razvoju

Notranjim PCIe-priključkom se bodo pridružili zunanji.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Skupina PCI SIG je na rednem letnem srečanju predstavila predlog za razvoj zunanjega priključka za standard PCI Express, ki bi tekmoval s Thunderboltom in USB 3.0. Nova tehnologija bo omogočala priklop zunanjih naprav prek vmesnika PCIe 3.0, ki bodo lahko komunicirale s hitrostjo do 32 Gb/s. Podobno kot pri Thunderboltu bo standard izveden najprej z bakrenimi vodniki, v naslednji reviziji PCIe 4.0 pa naj bi uporabili optiko.

Vprašanje je, ali potrebujemo še en standard priklopa zunanjih naprav. Trenutno se bije bitka med Thunderboltom, ki zmore 10 Gb/s, in USB 3.0 (5 Gb/s). Če se želi PCI Express uveljaviti, bo moral ponuditi nekaj novega. Žal ne bo podpiral naprav, ki porabijo več kot 20 W energije, kar takoj...

21 komentarjev

Ivy Bridge bo podpiral PCIe 3.0

SemiAccurate - Potrjeno je, da bo Ivy Bridge, 22 nm različica Sandy Bridga, sedel v ležišče LGA-115 na trenutnih matičnih ploščah z veznim čipovjem P67 oz. H67, kar je v bližnji preteklosti za Intel pravzaprav nekolikšno presenečenje. Zahvaljujoč pobeglemu diapozitivu z neke predstavitve, ki je bil objavljen pri SemiAccurate, zdaj vemo še, da bodo procesorji podpirali 3. generacijo standarda PCI Express. Procesorji bi bili lahko uradno predstavljeni že na junijskem Computexu, v trgovinah pa bi se lahko znašli proti koncu leta oz. zgodaj v 2012.

Tudi v Ivy Bridge bo vsega 16 PCIe stez, kolikor jih je tudi v Sandy Bridge ter predhodnikih za podnožje LGA-1156 (Lynnfield in Clarkdale), a bo s prehodom na standard 3.0 prepustnost...

16 komentarjev

Prve slike Radeona HD 6870

Radeon HD 6870 - Barts XT?

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pred približno enim letom smo nestrpno pričakovali izid prvih grafičnih kartic s podporo DirectX 11, AMD-jevih Radeonov iz serije HD 5800. Nekaj dni pred uradnim izidom smo že videli prve slike in poznali predvidene specifikacije. Tokrat, ko gre za Radeone HD 6000 ni prav nič drugače. AMD-ju so namreč ušle prve slike Radeona HD 6870 skupaj z dokumenti, ki razkrivajo nekaj zanimivih podrobnosti.

Sprva, sredi oktobra, naj bi po starejših napovedih sicer ugledali Radeona HD 6770 in 6750 s kodnima imenoma Barts XT in Barts PRO, medtem ko naj bi zmogljivejše kartice AMD predstavil novembra in decembra. Po zadnjih govoricah naj bi prišlo do zamude tudi...

70 komentarjev

PCI Express 3.0 šele 2010.

X-Bit Labs - Posebna skupina, ki razvija standard PCI Express, PCI SIG, se je odločila, da bomo PCI Express 3.0 lahko začeli uporabljati leto pozneje, kot so sprva napovedovali. Da bi ohranili združljivost s PCIe 1.0 in 2.0, bodo potrebovali več dela, kot so pričakovali, zato bodo končne specifikacije standarda pripravili šele do sredine prihodnjeta leta. To avtomatično pomeni, da bomo prve izdelke, združljive s PCIe 3.0, videli šele leta 2011.

Tretja verzija standarda PCIe bo prinesla kar nekaj novosti, med njimi velja omeniti hitrost vodila 4.0 GHz in prehod na 128- in 130-bitne sheme kodiranja. Prejšnji verziji sta uporabljali 1,25 GHz- oz 2,5 GHz-vodilo, težava pa je sedaj to poenotiti. Poleg tega sta konec julija AMD in HP predlagala še nekaj dopolnil v PCIe 3.0, ki bo omogočila medsebojno združljivost PCIe, HyperTransporta, QuickPath Interconnecta in Etherneta za iste kartice. Drugi dodatek pa bi omogočil koprocesorjem ali drugim čipom komunikacijo prek sistemskega pomnilnika z uporabo...

7 komentarjev