»

Cisco prodaja Linksys

Dobri stari Linksys.

vir: South Park
Bloomberg - Omrežni velikan Cisco je najavil prodajo svoje divizije Linksys, ki proizvaja dobro znane domače brezžične usmerjevalnike. Kupce zanjo išče investicijska banka Barclays, bojda med igralci na TV trgu, cena pa naj bi bila pošteno nižja od 500 milijonov dolarjev, ki jih je za kalifornijsko podjetje Cisco odštel pred malo več kot 9 leti. Linksys namreč deluje v zelo zapolnjenem segmentu trga, ter zato z nizkimi maržami.

S tem počasi zaključujejo strategijo izhoda iz potrošniškega trga, s katero je izvršni direktor John Chambers sprožil lani spomladi, z zaprtjem linij za Flip videokamere (kupljene l. 2009 tudi za pol milijarde) ter Cius videokonferenčne tablice (menedžerji so si pač...

24 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Nokia odpušča in seli vso proizvodnjo v Azijo

Nokiina tovarna na Finskem

New York Times - Nokia je spričo ogromne milijardne izgube v letu 2011 napovedala prestrukturiranje in rezanje stroškov, s čimer si želijo povrniti konkurenčnost in povečati dobičkonosnost podjetja. Domala klasičen primer iz neoliberalnih učbenikov je selitev proizvodnje iz dragih zahodnih držav na cenejši Vzhod, kar bo storila tudi Nokia, in odpuščanje.

Zaradi tega bodo v treh zahodnih tovarnah, in sicer na Finskem, Madžarskem in v Mehiki, odpustili 4000 zaposlenih in ukinili proizvodnjo mobilnih telefonov. V madžarskem Komaromu bo delo izgubilo 2300 izmed 4400 zaposlenih, v finskem Salu 1000 izmed 1700 zaposlenih in v mehiški Reynosi 700 izmed 1000 zaposlenih. Njihovo delo...

80 komentarjev

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Cisco krči število zaposlenih za skoraj šestino

CNet - Cisco se še vedno ni izvil iz težav, ki sta letos nakazala ukinitev znamke Flip in odpuščanje zaposlenih ter spremljala izguba zaupanja investitorjev. Tedaj so odpustili okrog 550 zaposlenih, kar pa je bil le začetek. Uresničila so se ugibanja z začetka prejšnjega tedna, da naj bi Cisco odpustil kakšno šestino vseh zaposlenih. V Ciscu bo 11.500 manj zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih v Ciscu po celem svetu. Brez dela jih bo sicer ostala le polovica izmed teh.

Prihranili bodo približno milijardo dolarjev na letno ravni tako, da bodo prekinili delovno razmerje 6500 zaposlenim v matičnem podjetju. Od teh se jih bo 2100 predčasno upokojilo, ostali pa bodo odpuščeni....

19 komentarjev

Facebook in Google se potegujeta za Skype?

Reuters - Viri blizu podjetij Facebook in Google po poročanju Reutersa potrjujejo, da naj bi se velikana ločeno dogovarjala s Skypom za njegov prevzem. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg naj bi se na sestankih v Skypu pogovarjal o prevzemu, hkrati pa naj bi podjetje iskalo partnerja v Luksemburgu za skupni prevzem Skypa. Tudi Google naj bi imel iste nakane, saj naj bi se dogovarjal še z nekaj podjetji o skupnem nakupu Skypa.

Koliko bi bil tovrsten dogovor vreden, je za zdaj še ugibanje, viri pa pravijo, da okoli tri do štiri milijarde dolarjev. Kaj zdaj vse to pomeni za situacijo okoli Skypa in ali gre le za namerno mešanje megle, ki bi podžgalo vrednost podjetja, je težko reči. Skype je namreč napovedal, da bodo letos...

27 komentarjev

Cisco ukinja Flip in v prestrukturiranju odpušča

ComputerWorld - Cisco je napovedal, da bodo ukinili proizvodnjo prenosnih videokamer znamke Flip in v procesu prestrukturiranja iz tega naslova odpustili 550 zaposlenih. Ugotovili so, da izdelki zabavne elektronike predstavljajo prevelike stroške ob premalo prihodkih, zato se jim bodo odpovedali. Namesto tega se bodo povsem posvetili petim osnovnim področjem delovanja: omrežni opremi, sodelovanju, IT-arhitekturi, video in podatkovnih centrom.

Pred tremi leti je Cisco pogumno poizkusil prodreti na trg zabavne elektronike z znamko Flip, kar je bila sila nenavadna poteza za proizvajalca osnovne infrastrukturne strojne opreme. Ker jim to ni prineslo želenih dobičkov, je izvršni direktor John Chambers...

1 komentar

Cisco prevzel Tandberg

CNet - Cisco je lani napovedal prevzem norveškega podjetja Tandberg, a se je kasneje prevzem ustavil, ker švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ni bila zadovoljna s ponujeno ceno. Cisco je popustil in ceno s treh milijard zvišal na 3,41 milijarde dolarjev, kar je prepričalo tudi Švede. Včeraj je tako Cisco objavil, da je prevzem podjetja končan.

Za 3,3 milijarde dolarjev so postali 91,1-odstotni lastnik podjetja Tandberg, kar je dovolj, da izvedejo iztis še preostalih delničarjev. Do decembra je namreč Cisco pridobil 89 odstotkov delnic, meja za prisilni iztis malih delničarjev pa je tako kot pri nas 90 odstotkov. Medtem ko je Cisco lovil manjkajoči odstotek, sta ameriško pravosodno ministrstvo in Evropska Unija potrdili, da prevzem ne krni konkurence. Letos naj bi prevzem Ciscu prinesel nekaj izgube, že drugo leto pa bo dobičkonosen.

Podjetje Tanberg se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij, kamor meri tudi...

2 komentarja

Oracle odpušča

Gibanje tečaja delnic Oracla v zadnjih 12 mesecih

vir: Yahoo News
Heise - Po pravem plazu v začetku leta sedaj že kar nekaj časa nismo poročali o kakšnih večjih odpuščanjih v računalniški branži. Spet pišemo o njih po zaslugi Oracla. Ta naj bi namreč pred dnevi zaposlene v francoskih tovarnah obvestil, da kani odpustiti 250 tam zaposlenih, po celi Evropi kar tisoč, po celem svetu pa naj bi nameravali odsloviti 5000 od 86.000 zaposlenih. Maja so namreč zaključili zadnji kvartal fiskalnega leta, v katerem so zabeležili sedem odstotkov nižji dobiček kot v enakem obdobju leto prej, tako da je znašal 1,89 milijarde dolarjev. V celotnem poslovnem letu pa je dobiček kljub temu zrastel za odstotek in dosegel 5,6 milijard dolarjev, zaradi česar so odpuščanja težko razumljiva.

51 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

IBM bo odpustil 5000 ljudi

Yahoo News - Ukrepi proti finančni krizi so različni, kažeta delovanji IBM-a in Intela. Slednji je pretekli mesec napovedal, da bo v svoje obrate v ZDA investiral sedem milijard dolarjev, od česar si obetajo dolgoročne koristi. IBM pa je včeraj napovedal drugačno taktiko boja. V novem krogu odpuščanj bodo na cesto poslali 5000 zaposlenih v ZDA, s čimer želijo še zmanjšati stroške. Skupaj v ZDA IBM zaposluje 115.000 ljudi, po celotnem svetu pa 400.000. Vesti so posebej nepričakovane, ker je IBM v zadnjem četrtletju leta 2008 zabeležil 12-odstotno rast dobička, ki se je povzpel na 4,4 milijarde dolarjev, na letni ravni pa na 12,3 milijarde. Spletni časniki še poročajo, da bo IBM teh 5000 ljudi moral nadomestiti, le da bo to storil z Indijci, ki so seveda mnogo cenejši od Američanov.

14 komentarjev