»

Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Slo-Tech - Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj...

28 komentarjev

Filmska industrija lani rekordno

Slo-Tech - Ameriška cehovska organizacija filmarjev MPAA redno tarna, da jim piratstvo odžira zaslužke in jih bo vsak hip pahnilo na beraško palico, poslovni rezultati tega ne potrjujejo. V letu 2013 je svetovna filmska industrija svoje prihodke povečala za štiri odstotke na 35,9 milijarde dolarjev, so zapisali v letnem poročilu MPAA.

V ZDA in Kanadi, ki ju MPAA šteje kot svojo domačo produkcijo, je bila rast nekoliko skromnejša in je znašala en odstotek. Zaslužili so 10,9 milijarde dolarjev. To pomeni, da se je delež prihodkov mednarodnega filma povišal na 70 odstotkov (lani 25,0 milijard, predlani 23,9 milijarde), medtem ko je leta 2009 znašal 64 odstotkov. Prihodki filmske industrije tako v Ameriki...

70 komentarjev

Lenovo vendarle kupil strežniški del IBM-a

Slo-Tech - Kitajski Lenovo bo kupil del IBM-a, ki proizvaja oziroma sestavlja strežnike na platformi x86, so sporočili iz podjetij. To pomeni, da bo IBM prodal znamke System x, BladeCenter, Flex System, NeXtSCale in iDataPlex (tako strojno kot pripadajočo programsko opremo). Lenovo bo za celoten sveženj odštel 2,3 milijarde dolarjev, od tega 90 odstotkov v denarju, preostanek pa v delnicah.

Lenovo je trenutno največji proizvajalec računalnikov na svetu, a tudi njemu prodaja PC-jev počasi upada, ker jih čedalje bolj nadomeščajo tablice, pametni telefoni, netbooki in ostale prenosne naprave. Nakup divizije za strežnike na platformi x86 je tako priložnost, da nekoliko diverzificirajo svoj prodajni asortiman. Tako se podajajo na trg, ki ga ta hip obvladujejo IBM, HP in...

23 komentarjev

Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

GameSpot - September je bil po dolgem času spet izjemno uspešen za prodajalce računalniških iger, konzol in pripadajoče opreme. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja v ZDA zrasla za 27 odstotkov in dosegla 1,1 milijarde dolarjev; če pa prištejemo še prodajo rabljenih iger in izposojo, se približamo že 1,9 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je celotna rast prodaje posledica enega samega naslova. Gre seveda za Grand Theft Auto 5, ki je v pičlem tednu nabral milijardo dolarjev prihodkov. Tako je bila celotna rast skoncentrirana na konzolski trg, ki je zrasel za 52 odstotkov na 750 milijonov dolarjev. (Pozor, prodaja GTA 5 velja za cel svet, podatki o rasti in skupnem znesku pa se nanašajo na ZDA.) Prodaja...

21 komentarjev

IBM bi prodal strežniški del Lenovu

The Wall Street Journal - IBM se pogovarja s hongkonškim podjetjem Lenovo o prodaji dela podjetja, ki skrbi za strežnike na arhitekturi x86, so sporočili iz podjetij. IBM je že pred devetimi leti istemu podjetju prodal oddelek za namizne računalnike, sedaj pa se želijo znebiti še precej nedobičkonosnega strežniškega dela. Podrobne razčlenitve, kakšen rezultat dosegajo strežniki na x86, IBM sicer v sklopu finančnega izkaza ne objavlja. Investicijska banka Morgan Stanley ocenjuje, da je ta enota v podjetju težka okrog pet milijard dolarjev prihodkov letno, medtem ko je lani celoten oddelek strežnikov prinesel 15,4 milijarde dolarjev.

V Lenovu so izdali pojasnilo za medije, v katerem so potrdili, da se podjetje pogaja z neimenovanim podjetjem glede...

2 komentarja

Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Heise - Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92...

17 komentarjev

Google povečal prihodke in dobiček

vir: Google
Google - Google je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki izkazujejo rast prihodkov in dobička. V zadnjih treh mesecih so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani povzpeli za 33 odstotkov na 9,72 milijarde dolarjev. Google je ustvaril 3,06 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja (20-odstotna rast) oziroma pod črto 2,73 milijarde dolarjev čistega dobička.

Približno dve tretjini vseh prihodkov, to je 6,74 milijarde dolarjev, Google ustvari z lastnimi stranmi. Preostanek odpade na sistem AdSense, ki omogoča oglaševanja na partnerskih straneh, kjer si dobiček delita Google in avtor strani - na teh straneh je Google zbral 2,6 milijarde dolarjev. Povprečna stopnja obdavčitve dobička je znašala 19 odstotkov.

...

18 komentarjev

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja

PayPal Ebayev vlečni konj

CNet - Ebay je objavil poslovne rezultate za tretji kvartal tega fiskalnega leta (ustreza pa prvemu četrtletju leta 2011), v katerem so poslovali uspešneje kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za 16 odstotkov na 2,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je zrasel za petino na 476 milijonov dolarjev. Levji delež k temu je prispeval PayPal, ki je Ebayeva najuspešnejša storitev. Število njegovih uporabnikov se je povečalo za 16 odstotkov , njihov promet pa za osem odstotkov. V tem četrtletju je bilo namreč prek PayPala izvršenih za 14,5 milijarde dolarjev transakcij, prihodki iz tega naslova pa so zrasli za 23 odstotkov. Za celotno leto 2011 načrtujejo med 2,0 in 2,1 milijarde dolarjev dobička ob prometu 10,6 do 10,9 milijarde dolarjev.

29 komentarjev

Dellov poslovni izid nad pričakovanji, govorice o prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Dell je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje in celotno fiskalno leto 2011. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 15,7 milijarde dolarjev, na letni ravni pa 61,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na rekordno raven v zadnjih petih letih in je v zadnjem četrtletju dosegel 927 milijonov dolarjev. V celotnem letu so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev dobička ali 84 odstotkov več kot leto poprej in bistveno nad pričakovanji analitikov.

Za dobre rezultate imajo zasluge predvsem podjetja, ki so njihove stranke. Prodaja velikih podjetjem je zrasla za 12 odstotkov (na 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem kvartalu), prodaja...

16 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev