»

Flash končno s 64-bitno podporo za Linux

Phoronix - Izšla je prva beta verzija Flasha 11 (11.0.1.60), v kateri je Adobe pokazal resno namero izpolniti svoje obljube in podpreti 64-bitno verzijo tudi za Linux in Mac OS X (ter seveda Windows). Doslej so bili uporabniki 64-bitnih verzij Linuxa prisiljeni vztrajati na zastareli verziji Square (preview3) iz lanskega septembra.

V novi različici Flasha najdemo podporo za asinhrono dekodiranje točkovne grafike (asynchronous bitmap decoding), programsko enkodiranje v H.264 (H.264 software encoding), podporo za TLS (TLS secure sockets), visoko kompresijo v SWF in nativno podporo za JSON, če omenimo le nekatere glavne novosti. Opazna je tudi manjša hitrostna pospešitev.

Za zdaj je to še beta verzija, tako da do izida končne verzije pričakujemo...

30 komentarjev

Pravkar izšel Internet Explorer 9

vir: Heise
Heise - Danes ob 5.00 uri zjutraj po srednjeevropskem času je Microsoft izdal novo verzijo svojega brskalnika Internet Explorer 9. Na voljo je v 32-bitni in 64-bitni verziji za Windows 7, Visto in Server 2008 (R2), medtem ko Windows XP ni več podprt, ter v več kot 40 jezikih, med njimi tudi v slovenščini. Prenos je za uporabnike podprtih operacijskih sistemov že mogoč.

Nova verzija ima tako kot že beta verzije hitrejše izvajanje JavaScripta, ki je nekje v razredu Chroma 10 in Firefoxa 4. Podprta je kopica novih standardov, med njimi video v HTML5 (H.264), Canvas, SVG in CSS3. Šele v kandidatu za izid so dodali podporo za knjižice API za geolokacijo. Tracking Protection omogoča natančen nadzor...

74 komentarjev

Seagate predstavil največji zunanji trdi disk

TG Daily - Medtem ko področje sistemskih trdih diskov zavzemajo hitri polprevodniški pogoni, med velikimi tovornjaki za skladiščenje ogromnih količin podatkov še vedno (predvsem zaradi cene) kraljujejo klasični trdi disk. Seagate je te dni izdal nov zunanji trdi disk, ki je postavil nov mejnik v kapaciteti, saj nanj lahko spravite 3 TB podatkov.

Gre za FreeAgent GoFlex Desk, ki je prvi zunanji 3,5-palčni trdi disk, ki ima tolikšno...

26 komentarjev

Doom III tudi za Linux

več strani - Pri Id Software so držali svojo obljubo in dva meseca po izidu tretje inkarnacije igre Doom izdali še verzijo za Linux. Za delovanje potrebujete vsaj gigaherčni procesor s 256 MB pomnilnika, jedro 2.4 ali 2.6 in glibc 2.0 ali boljši. Edina večja omembe vredna težava je, da Doom III ne bo tekel na ATI-jevih karticah, ki uporabljajo fglrx gonilnik, so pa zatrdili, da pri ATI-ju že pospešeno delajo na popravku. Posebnih 64-bitnih verzij ni pričakovati, delujejo pa 32-bitne povsem zadovljivo tudi na 64-bitnih Athlonih. Več informacij in prenos demo različice lahko najdete na tej strani. Klik!

33 komentarjev

Prihod Socket 939 Athlon 64 procesorjev

X-Bit Labs - Na X-bit labs so si med prvimi ogledali nove Socket 939 Athlon 64 procesorje z oznakami 3800+ (2.4 GHz) in 3500+ (2.2GHz). 64 bitne verzije AMD-jevih procesorjev imajo burno zgodovino, saj so zamenjali že 3 vrste socketov (najprej 754 pinski in 940-pinski zdaj pa so se ustavili pri 939-pinski verziji) in imajo že 3. vrsto jedra (najprej ClawHammer in NewCastle, zdaj pa imajo 64 bitni procesorji jedra SledgeHammer). Od 'zgoraj' se različni procesorji skoraj ne razlikujejo, toda če si pogledamo kaj se skriva 'spodaj': Levi procesor je Socket 939, srednji Socket 940, desni pa Socket 754. Enako je pri obeh slikah, tako pri zgornji, kot spodnji. Ti procesorji imajo tudi vgrajeno podporo dvokonalnemu pomnilniku. Zdajšnji podpirajo do 4 module dvostranskega pomnilnika, medtem ko prejšnje verzije podpirale le 2 modula, ker...

32 komentarjev

Nekaj novic o Hammerju

X-Bit Labs - Kot najbrž že veste, bo Hammer AMD-jev odgovor na Intelov Itanium, prvi povsem 64 bitni procesor 'za mase' (no ja...vsaj za tiste, ki si lahko privoščijo:D ).
No, kot sem že napovedal, nekaj novic o tem kupčku tranzistorjev:

- Na Cebit - u so pokazali primerke z A0 verzijo jedra, ki je delovala pri 1.4 Ghz.
- Naslednja, A1 verzija naj bi se prikazala kmalu, tekla pa naj bi pri 1.8 in 2 Ghz.
- Prvi Hammerji naj bi bili primerljivi z 3400+ PR - jem.
- V 32 bitni kodi naj bi bil procesor 15% hitrejši od XP - ja, 64 bitne verzije programov pa naj bi dobile še dodatnih 10% pospeška.

Kot kaže, bo 64 bitna scena še vroča, še posebej, če se bosta tudi tam udarila Intel in AMD tako, kot se na trgu 32 bitnih procesorjev. To pa lahko pomeni le eno - kmalu si bomo lahko vsi privoščili 64 bitne mlinčke:D . No ja, resnici na ljubo bo po vsej verjetnosti na začetku bolj malo programov, ki bodo delovali na 64 bitni kodi. tako da bodo ti 64 bitni kebri ostali rezervirani za ljudi, ki točno vejo,...

0 komentarjev