»

Adobe pokazal predogledno verzijo Edgea

CNet - Adobe je predstavil prvo predogledno različico prihajajočega urejevalnika interaktivnih vsebin, ki podpira standard HTML5. Adobe Edge bo nared enkrat prihodnje leto, do takrat pa lahko z njihove strani brezplačno snamemo predogledno verzijo za Windows in Mac OS X. Edge sodeluje z znanim urejevalnikom strani Dreamweaver in drugimi tovrstnimi orodji.

Priprava Edgea je pomembna zato, ker je Adobe kot razvijalec Flasha tudi njegov zadnji branik. Dandanes je Flash glavni način, kako v spletne strani integrirati razne animacije, interaktivne vsebine ipd. S prihajajočim standardom HTML5 se bo to spremenilo, saj bodo z njim in naprednimi funkcijami Canvas, JavaScript, CSS vse te vsebine izvedene neposredne...

21 komentarjev

Nativno branje PDF-dokumentov v brskalniku s pdf.js

CNet - Branje PDF-dokumentov, ki so vedno pogosteje med zadetki iskalnikov po spletu, v brskalnikih ni noben problem, a moramo imeti za to nameščen Adobov dodatek Reader. V brskalniku prek njega odprti dokumenti se vedejo precej drugače kot spletne strani, saj za navigacijo ne moremo več uporabljati klasičnih brskalniških gumbov ipd. Zato so junija v Mozilli predstavili razvoj vtičnika za nativni prikaz PDF-dokumentov v Firefoxu. V ta namen bo uporabljal tehnologije iz prihjajočega standarda HTML5. Sedaj je pdf.js, kot se imenuje, dosegel pomembno verzijo 0.2.

Najnovejša verzija pdf.js namreč prvikrat odpre in brez artefaktov prikaže testni dokument v popolnosti, kakor to stori...

17 komentarjev

Skrivanje zlonamernih PDF dokumentov v "nedolžne" PDF dokumente

Vključen PDF v osnovnem PDF-ju

Slo-Tech - Felipe Manzano, neodvisni varnostni raziskovalec iz Argentine je pred kratkim na svojem blogu objavil prispevek o vključevanju zlonamernih datotek v PDF dokumente.

Kot namreč določa PDF specifikacija, je v PDF dokumente mogoče vključevati različne datoteke. Manzano pa v svojem prispevku piše o tem, kako v nedolžen PDF dokument vključiti in skriti zlonamerni PDF dokument.

Z nekaj preprostimi triki je mogoče tudi doseči, da se ta vključeni PDF ne prikaže kot priponka, pač pa se samodejno odpre takoj, ko...

29 komentarjev

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

Adobe z novostmi

Monitor - Pri podjetju Adobe so oznanili nakup orodja za delo z zvokom -- Cool Edit Pro. Kupili so ga od podjetja Syntrillium, kjer so orodje razvijali že od samega začetka. Adobe za novo pridobitev načrtuje nekaj sprememb in vključitev v ponudbo ostalih programskih paketov, ki jih že ponuja na trgu. Cool Edit Pro sodeč po temah v našem forumu uporablja marsikdo, tako da upajmo na ohranitev njegove uporabnosti.

Adobe je v teh dneh izdal tudi novo različico zelo priljubljenega bralnika PDF-dokumentov, ki jih je na spletu vedno več -- Adobe Reader 6.0 (znan tudi kot Adobe Acrobat Reader). Nova različica omogoča ogled video posnetkov, animacij Flash in druge multimedijske vsebine v PDF dokumentih, ogled e-knjig, podporo pri organizaciji slikovnega gradiva, tiskanje z brezžičnih naprav ... Dolvleka in izvirna novica.

4 komentarji