»

Epox EP-4SDA

X-Bit Labs - Ko sem že govoril o DDR333 pomnilniku, ki ga zaenkrat dodobra izkoristi samo SiS645 čipovje, je prav, da tudi kaj napišem o kakšni matični plošči, ki temelji na le-tem.

Na Xbitlabs so na kratko napisali nekaj o Epoxovi EP-4SDA matični plošči, ki temelji na SiS645 čipovju. Plošča je narejena v ATX velikosti, narejena je na Socket478 podnožju, ki ugaja P4 procesorjem, ima pa 3 PC2700/PC2100/PC1600 DDR SDRAM DIMM reže, 6 rež PCI, AGP 4x vtič, podpora ATA133 RAID polju, POST diodi, cel kup navijalskih sposobnosti (uravnavanje jedra procesorja, pomnilnika ter AGP reže, FSB frekvenco lahko uravnavate v korakih po 1 med 100 in 200 MHz, lahko uravnavate tudi frekvenco procesorja)

Hm, slabo sploh ne, ane? Po pravici povedano, je ta plošča pravzaprav super. Za danes je to edina plošča na SiS645 čipovju, ki ponuja tako širok izbor funkcij. Aja, pa še link.

0 komentarjev

MSI 645 Ultra

OC Workbench - Nabor SIS735 (zaenkrat) še ni doživel tistega pravega razmaha, saj kot edina proizvajalca še vedno vztrajata le Chaintech in ECS. Videli smo že razne najave, da se bodo prej omenjenega nabora poslužila tudi malce bolj proslavljena podjetja, kot so ASUS, ABIT, MSI in druga, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo. Razlog za precejšnjo nepriljubljenost nabora SIS735 lahko samo ugibamo. Kdo ve, mogoče pa imajo proizvajalci matičnih plošč trenutno preveč dela z načrtovanjem plošč za Penitume4, saj SIS645 postaja prava uspešnica, ki so jo veliki proizvajalci dobesedno razgrabili in začeli množično vgrajevati v svoje izdelke. Eden izmed takih proizvajalcev je tudi MSI, ki mu je sicer dišal nabor P4X266, vendar mu tesno razmerje z Intelom ni dovoljevalo uporabe le-tega. S prihodom SIS645 pa se MSI ne žene preveč k srcu da ni uporabil P4X266, saj je njegova plošča MSI 645 Ultra eden izmed trenutno najboljših primerkov, ki lahko s trenutno najhitrejšim pomnilnikom DDR333 konkurira celo takemu...

0 komentarjev

Nova čipovja

X-Bit Labs - Veliko dejstev nakazuje na to, da bosta SiS740 in SiS745 čipseta uradno najavljena v bližnji prihodnosti. Čeprav bi naj pa po načrtih podjetja SiS740 čipovje bilo izdano prvo četrtletje 2002 in SiS745 v drugem četrtletju 2002. SiS se je odločil malo pohitriti zadevo, sploh kar se zadeva SiS745. Na njihovi strani so že postavljene strani, posvečene novima prišlekema. SiS745 naj bi bil naslednik SiS735 čipovja. To SocketA čipovje bo torej narejeno na čipovju, sestavljenem iz enega samega procesorja, ki bo združeval North in South bridge s posebnim večnitnim I/0 Link Busom z 1.2GB/s pasovno širino. Med nove odlike, s katerimi se bo to čipovje ponašalo, spadajo podpora DDR333 pomnilniku in integrirani IEEE 1394A kontroler. Torej, popolne specifikacije naj bi izgledale nekako takole:

-podpora Athlonu in Duronu z 200MHz/266MHz vodilom
-do 1.5GB DDR333/DDR266/PC133 pomnilnika (6 rež)
-AGP 4x
-integrirani 10/100MB Fast Ethernet ali 1/10MB HomePNA 1.0 kontrolerji
-AC'97 V2.1 avdio in modem...

1 komentar

SIS-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Tudi pri SiS-u so se odločili, da po uspešnemu SIS735 ne bodo več spali na lovorikah, ampak bodo raje pridno delali na novih projektih. Prve sadove njihovega dela bomo okusili z njihovim naborom SiS650 za procesorje Pentium4, ki bo po specifikacijah enak prihajajočemu SiS645 s to razliko, da bo prvi vseboval še SiS315 grafično jedro, ki se po zmogljivostih lahko primerja s čipom GeForce 2 MX 200. SiS bo nabor 650 izdal novembra, ko bo izšel tudi Viin P4M266, ki bo prav tako vseboval integrirano grafično kartico. X-biti sicer navajajo, da bo SiS650 v marsikaterem pogledu boljši, saj bo vseboval boljšo grafično kartico, vendar bodo zahtevnejši uporabniki najverjetneje posegli po boljši grfični kartici, za admine pa je tako ali tako vseeno, če kartica zmore 3D pospeševanje ali ne.
SiS prav tako načrtuje nov nabor za Athlone, ki ga bomo ugledali v Q4 in se bo imenoval SiS 740. Po specifikacijah bo spet podoben SiS 735, vendar pa bo tako kot sorodnik za P4 procesorje vseboval SiS315...

0 komentarjev

DDR in P4

X-Bit Labs - Kot že napovedano pred par dnevi, je SiS danes objavil prvo DDR čipovje za Pentium 4 procesorje. S tem je (z objavo vsaj) prehitel Vio in njeno P4X266 čipovje.
Čipovju je ime SiS645/SiS961 in se bo začelo razpošiljati že prihodnji mesec! Že zdaj so na voljo poskusni premerki (t.i. sample). Čipovje bo podpiralo 3 DIMM reže za 333 DDR SDRAM ali 266 DDR SDRAM ali PC 133 SDRAM. Pomnilnika bo lahko do 3 GB. Podprte bodo tehnologije in standardi: AGP4x, Fast Write, 5.1-kanalni 3D audio, high-speed data prenos, vgrajen 56K Modem, 10/100Mb Fast Ethernet, 1M/10M Home PNA in IDE ATA100/66/33. SiS961 je kot Southbridge imenovan MuTIOL Media I/O. MuTIOL Media I/O podpira prenos podatkov med SiS645 (Northbridge) in SiS961 (Southbridge) s hitrostjo 533MB na sekundo.
S tem nenadnim preobratom si je SiS zagotovil relativno velik kos tržišča na račun Vie. Če bo njegovo DDR čipovje za AMD procesorje (SiS735) tako uspešno kot obeta in bo SiS645/SiS961 izšel pravočasno, se nam obeta nova zveda na...

3 komentarji

Več podatkov o SiS-ovih P4 chipsetih

X-Bit Labs - Medtem, ko je usoda Viinega P4X266 še vedno precej negotova, SIS s svojim izdelkom ne bo imel teh težav, saj se je odločil, da se Intelu ne bo upiral in mu bo rade volje plačeval licenčnino. Trenutno ima SiS v akciji dva chipseta, ki sta namenjena Athlonom in Pentiumom 3 (SiS 635/SiS 735), tretji, ki bo namenjen Pentiumom 4, pa se bo imenoval SiS645. Že o prejšnjih dveh chipsetih se je veliko govorilo, o SiS645, pa bo govora še toliko več. Zakaj? Nekateri poznavalci ga zaradi nekaterih posebnosti postavljajo na sam prestol bodočih P4 DDR chipsetov. Zakaj? SiS645 bo edini chipset, ki ne bo podpiral samo PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ampak tudi hitrejši PC2700 DDR SDRAM, ki deluje s frekvenco 333 MHz (2.7GB/s pasovne širine). Tukaj pa se posebnosti ne končajo:
  • SiS645 bo cenejši od Intelovega Brookdale SDRAM čipovja

  • Uporabljal bo nov SiS961A South Bridge, ki bo z North Bridgom povezan z novim ZipLink vodilom (prenos 533MB/s) in HyperTransport protokolom

  • Chipset bo združljiv s PC133...

0 komentarjev

SiS635/ SiS735

The Tech Zone - SiS je svojo slavo dosegel v času 486 procesorjev, ko je imel kar zavidljiv tržni delež. S prihodom Pentium procesorjev pa se je vse spremenilo. Na trgu chipsetov je začel dominirati Intel, SiS pa se je v upanju na boljše čase umaknil na low-end trg. SiS je do nedavnega proizvajal visokointegrirane rešitve, ki pa niso naletele na kak večji odziv. Problem je bila predvsem hitrost SiS-ovih chipsetov (do 30% padec zmogljivosti v primerjavi z nakaterimi Intelovimi chipseti). Izgleda, da so boljši časi tukaj, saj se SiS usmerja tudi na malce bolj zahtevne trge s svojima novima chipsetoma 635 in 735. Oba chipseta sta še vedno visokointegrirana - ATA/100 IDE kontorler, AC97 zvočna kartica, 2 USB kontrolerja, Ethernet in HomePNA in Firewire vmesnik. SiS v čip ni integriral grafike, kar lahko samo pozdravimo, saj je bila integrirana grafika ena izmed najpočasnejših. Kljub visoki integriranosti pa to ni vse, kar nam SiS ponuja novega. Odločili so se namreč, da v 1 čip združijo tako...

0 komentarjev

VIA Pentium 4 DDR chipset že avgusta

The Register - Ste že mislili, da sem odnehal? Zadnje čase sem imel precej opravka z zaključevanjem ocen (ne, nisem imel popravcev), tako da nisem imel toliko časa, da bi se usedel za računalnik in napisal kako novico. Od danes naprej pa bo vse drugače. S šolo sem zaključil, tako da bo odslej časa na pretek. Kdo bo od tega profitiral? Nihče drug kot vi (bralci Slo-techa), saj lahko v prihodnje pričakujete še več novic. Tukaj je že ena: Marsikoga so od nakupa Pentiuma 4 odvrnili precej dragi RDRAM-i. Temu ne bo več tako, saj lahko prvi DDR chipset pričakujemo že avgusta. Proizvajala ga bo VIA, imenovalo pa se bo P4X266 (mimogrede, precej domišljijsko ime). VIA sicer ni edina, ki bo proizvajala DDR chipset za Pentiume 4. Tu so še Acer Labs (ALI), SIS in sam Intel. Konkurenca (ALI, SIS) DDR chipset še razvija, tako, da njihovih chipsetov ne bomo videli pred četrto četrtino tega leta (Q4). Tudi Intel dela na svojem chipsetu za P4 (845 - Brookdale), vendar tudi tega ne bomo videli še kar lep čas. V...

0 komentarjev

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

184 pinski RAM moduli

X-Bit Labs - Zaradi precej visoke cene je trenutno povpraševanje po DDR čipovjih precej nižje, kot bi si ga izdelovalci želeli. Mnogo se jih zato zateka k preprostim rešitvam, kot je podpora in implementacija tako SDR kot DDR DRAMa, toda SiS se je zadeve lotil drugače. Skupaj s TwinMosom in Apacerjem so predstavili novi standard SDRAM modulov, ki imajo 184 namesto 168 pinov. Takšen SDRAM pomnilnik lahko deluje tudi v navadnih DDR režah, če je podprt s strani čipovja. SiS bo podporo vdelal v svoji prihajajoči SiS635 in SiS735 čipovji, stvar pa bo menda prvič videna na CeBITu.
No ja, moram priznati, da je ideja zanimiva in logična, toda dvomim, da se bo razširila, saj proizvajalci enostavno nimajo možnosti proizvajati dve različni vrsti enakega pomnilnika, in povpraševanje po "starem" SDRAMu je še vedno previsoko za radikalno potezo. Bomo videli...

0 komentarjev

SiS na CeBITu

X-Bit Labs - SiS, eden izmed treh velikih tajvanskih izdelovalcev veznih čipovij, je najavil, da bo na CeBITu konec marca predstavil skoraj vsa svoja nova čipovja. Pa poglejmo, kaj nam bodo pokazali:
  • SiS635/SiS735: Ti čipovji verjetno poznate že vsi, saj ju SiS neprestano najavlja že kar nekaj časa. Gre za zelo sodobni čipovji, nekakšni "all-in-one" rešitvi, saj je v en čip vdelan South/North Bridge, 56K modem, 10/100 Fast Ethernet, 1/10MB Home PNA in tako naprej. Čipovji podpirata tako PC133 SDRAM, kot DDRAM, ATA100, AGP 4x, Fast Writes, namenjeni pa sta Intelovim Celeronom, Pentiumom III in Tualationom (SiS635), ter AMDjevim TBirdom in Duronom (SiS735).
  • SiS630S/SiS730S: Ti dve čipovji podpirata le PC133 SDRAM, imata pa zato vdelan 128 bitni 2D/3D pospeševalec (SiS300). Druge lastnosti so praktično enako, torej enočipovna rešitev z vgrajeno vso mogočo šaro.
  • SiS315: Gre za (bojda) zmogljiv 256 bitni 2D/3D pospeševalec z vdelano T&L enoto. Stvarca podpira AGP 4x ter do 128MB pomnilnika. V navezi s...

0 komentarjev

SISova P4 čipovja

X-Bit Labs - Za ATIjem in ALijem je licenco za izdelavo P4 čipovij dobil še SiS. Tajvančki, pridni kot so, so že najavili dve čipovji za Pentiume4. Prvo se bo imenovalo SiS645, šlo bo pa za precej navadno DDR čipovje, ki bo podpiralo PC1600/2100 DDR DRAM. Prvi primerki se bodo pojavili avgusta-septembra, masovna proizvodnja pa se bo začela zgodaj 2002. Drugo čipovje se bo imenovalo SiS650, šlo bo pa za integrirano P4 čipovje z na novo razvitim grafičnim jedrom. Videli ga bomo enkrat sredi leta 2002.

0 komentarjev

VIA predstavila P4 čipovja

VIA Hardware - Da boste lažje preživeli to zasneženo nedeljo, vam predstavljam specifikacije novih VIA P4 čipovij:

Apollo Pro 2001 / Pro PX266
  • VT8653
  • IA-32 (Pentium 4 / Xeon), multiprocesiranje do 4 procesorjev (Workstation/Server)
  • PC133/DDR266
  • 266MHz/533Mhz FSB
  • V-Link Hub Arhitektura (533MB/s)
  • VPX 64Bit PCI sloti
  • Izid: Druga polovica tega leta
Apollo Pro 2002
  • IA-64 (Foster / Hammer), predvideno multiprocesiranje do 8 procesorjev (Workstation/Server)
  • DDR 333 ( DDR-I )
  • 533Mhz FSB
  • V-Link Hub Arhitektura (533MB/s)
  • VPX 64Bit PCI sloti
  • Izid prva polovica naslednjega leta

4 komentarji

Čipovja...

X-Bit Labs - Na tej japonski strani so objavili zelo zanimive informacije o načrtih vseh pomembnejših proizvajalcev veznih čipovij. Koliko je ta info zanesljiv bomo še videli, toda meni se zdi, da ne gre za kakšno izmišljotino.

...
Proizvajalec Čipovje Izid Pomnilnik Lastnosti
AMD Athlon/Duron
AMD AMD-760 Q1 DDR  
ALi MAGiK 1 Q1 DDR  
SiS SiS735 Q1 DDR  
AMD AMD-760MP Q2 DDR SMP
VIA KT266 Q2 DDR  
NVIDIA Crush12 Q2 DDR NV11 grafika
Micron Mamba Q3 DDR Integriranih 8MB L3 cachea
ALi M1667 Q4 DDR AGP 8x, High-Speed Link
API Caspian ? DDR SMP
Micron Shotgun ? DDR Rendition grafika
ATI ArtX3 ? DDR Integrirana grafika
NVIDIA Crush18 ? DDR NV17 grafika
Intel Pentium III
VIA Apollo Pro266 Q1 DDR SMP
SiS SiS635 Q1 DDR  
VIA Apollo Pro266T Q2 DDR SMP
ALi Aloddin Pro 5 Q2 DDR  
Intel i815 B-step Q2 SDR  
Micron Copperhead ? DDR SMP
Serverworks HE-SL ? DDR SMP
ATI ArtX2 ? DDR Integrirana grafika
Intel Pentium 4
Intel Brookdale Q3 SDR  
VIA PX266 Q4 DDR  

1 komentar