»

Amazon: v zadnjem polletju devetkrat več zahtevkov za izročitev osebnih podatkov

Slo-Tech - Amazon je izdal polletno poročilo o zahtevkih za dostop do informacij o uporabnikih, ki jih je prejel v minulem polletju. Podatke načeloma razkrivajo le, ko organi v ZDA ali drugih državah predstavijo zakonito sodno odredbo ali nalog (search warrant), medtem ko na pozive (subpoena) ne izdajajo vsebinskih podatkov, temveč osebne in prometne. V minulem polletju so 42 odstotkov vseh zahtevkov vložile nemške oblasti, sledijo pa španske (19 odstotkov), italijanske in ameriške (oboje po 11 odstotkov), britanske (4 odstotke) in francoske (tri odstotke), če ne upoštevamo AWS. Pri tej storitvi pa je kar 75 odstotkov zahtevkov izviralo iz ZDA.

Amazon deli zahtevke na vsebinske in nevsebinske. V prvem primeru se razkriva vsebina, ki jo ima uporabnik shranjeno na Amazonovih strežnikih, medtem ko v drugem primeru Amazon posreduje le prometne in identifikacijske podatke (imena, naslovi, datumi, zgodovina uporabe, nakupi). Kar 99,8 odstotka zahtevkov je bilo po nevsebinskih podatkih (oziroma 97...

5 komentarjev

Afera Prism: podjetja naposled priznavajo posredovanje informacij

Slo-Tech - Takoj po izbruhu afere Prism so internetni giganti jeli zatrjevati, da oni niso prostovoljno posredovali nobenih informacij Agenciji za nacionalno varnost (NSA). A stvari so se kmalu postavile na svoje mesto. Facebook, Microsoft in Google so sodelovali z NSA, sedaj pa poizkušajo omejiti škodo in javno razgaljajo, v kolikšni meri je to sodelovanje potekalo.

Facebook in Microsoft sta prvi podjetji, ki sta o tem javno spregovorili. Razkrili so število zahtevkov, ki so jih dobili od raznih inštitucij za razkritje podatkov. Facebook je v zadnjih šestih mesecih to storil 18.000-krat, Microsoft pa 31.000-krat. Google številk še ni razkril, bodo pa storili kmalu, in sicer še podrobneje kakor...

39 komentarjev

Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Google - Google je objavil redno polletno poročilo o transparentnosti, na katerem predstavijo zahtevke vladnih služb, sodišč v kazenskem postopku in drugih organov za razkritje podatkov. Tovrstna poročila v Googlu objavljajo vse od leta 2010, da bi uporabniki dobili informacijo o obsegu in pooblastilih vladnih zahtev za pridobivanje uporabniških podatkov v okviru kazenskih in predkazenskih postopkov. Doslej je Google v isto poročilo vključeval tudi podatke o zahtevkih za odstranitev ilegalnih vsebin (DMCA take-down requests), sedaj pa bodo o tem poročali ločeno.

Odkar spremljajo te podatke, število zahtevkov za razkritje uporabniških podatkov po vsem svetu raste. V drugem polletju leta 2009 jih je bilo 12 tisoč, v preteklih šestih mesecih pa že kar...

11 komentarjev

Zaščita pred pretvarjanjem na Google+ slaba

Slo-Tech - Googlovo socialno omrežje Google+ ima možnost prijave profilov z lažnimi podatki (fake profile) in prijave profilov, v katerih se lastnik predstavlja za koga drugega (impersonation). Soustanovitelj Firefoxa in zaposleni v Facebooku Blake Ross je raziskal, ali je možno ti funkciji zlorabiti. Izkazalo se je, da z lahkoto.

Ross je ustvaril nov profil z enakim imenom in priimkom, v katerem ni bilo nobenih drugih osebnih podatkov ali fotografij. Šlo je pač še za nekega drugega Blaka Rossa, saj ime in priimek nista preveč redka. Potem je s svojim pravim profilom prijavil prvi profil kot profil z lažnimi podatki, pri čemer so mu pomagali še nekateri prijatelji, ki so storili isto. Zgodilo se ni nič.

Pričakovano, saj profil z enakim imenom in nobenimi osebnimi...

5 komentarjev

Države od Googla zahtevajo vedno več osebnih podatkov

Guardian - Lani spomladi smo pisali o številu zahtevkov za dostop do uporabniških podatkov oz. za izbris podatkov, ki jih vladni in sodni organi posameznih držav pošiljajo Googlu. Zdaj so v okrivu projekta Google Transparency Report na voljo številke za prvo in drugo polovico lanskega leta.



Angleški Guardian v povzetku navaja, da je Google samo v zadnjih 6 mesecih lanskega leta prejel več kot 14 tisoč zahtevkov za razkritje podatkov o uporabnikih njihovih storitev, in to večinoma od 26 razvitih držav. Ugodi se med 75% in 90% odstotkom zahtevkom, odvisno od države. Daleč največ zahtevkov pride iz ZDA, sledijo pa Brazilija, Indija (oba Orkut), Združeno kraljestvo in Francija. William Echikson,...

4 komentarji

Google Street View brez novih posnetkov v Nemčiji

Anonimizirani posnetki Münchna

vir: Spiegel Online
Mashable - Google se je odločil, da ne bo več posodabljal svoje storitve Google Street View v Nemčiji. V tej državi so imeli namreč cel kup težav, saj so morali na zahtevo lastnika katerega koli dela stanovanjske enote le-to zabrisati, poleg tega pa so morali na sodišču dokazati, da je snemanje z višine več kot treh metrov sploh dovoljeno. Čeprav jim je slednje uspelo, Google ne bo več slikal novih posnetkov po Nemčiji. Trenutno objavljeno slikovno gradivo bo ostalo, novega pa ne bo.

Googlov tiskovni predstavnik je povedal, da ima Google druge prioritete. Med njimi so zbiranje podatkov o imenih cest in ulic, prometne znake in podobno, da bi izboljšal svoje zemljevide in navigacijo. Upoštevaje še naraščajoče število...

73 komentarjev

Kako varni so vaši podatki na socialnih omrežjih

Electronic Frontier Fundation - O prahu, ki ga je v drugi polovici lanskega leta dvignila organizacija WikiLeaks, je bilo na Slo-Techu že veliko napisano. Ameriška vlada in politika sta napovedali povračilne ukrepe na celi črti, od blokade domene, zamrznitve PayPal in bančnega računa, pa kazenskega pregona, pa sprememb zakonodaje, da bi bil pregon sploh možen. Seveda so se lotili tudi socialnih omrežij, ki jih WikiLeaks s pridom uporablja za razširjanje informacij.

Kot je v začetku januarja zapisal Washington Post, je ameriško pravosodno ministrstvo že lanskega decembra pridobilo sodno odredbo zoper upravitelje omrežja Twitter, in sicer za prometne in druge podatke uporabnikov Juliana Assangea, domnevnega žvižgača Bradley Manninga ter pomembnejših...

13 komentarjev

Katere države želijo Googlove podatke

Ars Technica - Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina...

9 komentarjev

Ohranjevalnik zaslona omogoča upočasnitev spammerskih spletnih strežnikov

The Register - Kot poroča The Register, je Lycos Europe pričel ponujati ohranjevalnik zaslona, ki na spletne strežnike, oglaševane v spam sporočilih, pošilja veliko število zahtevkov in s tem upočasnjuje njihovo delovanje.

Spletne strežnike, ki jih upočasnjujejo, izbirajo iz različnih virov, naprimer iz Spamcop-a. Ohranjevalnik zaslona komunicira s strežnikom Lycos, ki koordinira napad in z različnimi preverjanji poskrbi, da ne pride do preobremenitve napadene strani (DOS napada). Stran je tako še vedno dostopna, vendar so odzivni časi zelo povečani.

Lycos meni, da bodo z veliko količino prometa spammerjem povzročili dodatne stroške in s tem uničili njihovo dejavnost.

68 komentarjev