»

Qt pod LGPL

Slo-Tech - Finsko podjetje QtSoftware (bolje znano pod Trolltech), ki ga je pred kratkim kupila Nokia, je nepričakovano najavilo, da bo nova različica odprtokodne knjižnice Qt na voljo pod licenco LGPL.

Qt je dobro poznana večplatformna C++ knjižnica, ki je temelj odprtokodnega namizja KDE, KOffice, GoogleEarth, Skype, Adobe Photo album in še mnogo drugih projektov. Za knjižnico obstaja tudi vmesnik za Javo - Jambi, Python, Ruby in vrsto drugih programskih jezikov. Poleg namiznih računalnikov teče tudi na prenosnih napravah z Embedded Linux, Windows CE in mobilnih telefonih.

Do sedaj je bil Qt licenciran pod dvema licencama - GPL, kar omogoča razvoj le odprtokodnih aplikacij licenciranih pod isto licenco - in komercialno, kar omogoča tudi razvoj zaprtih aplikacij. Podjetje se je financiralo izključno s prodajo komercialnih...

54 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Kiberpipa - Zamudniki in tisti, ki bi se še v zadnjem trenutku želeli udeležiti Kiberpipine delavnice spajkanja, ki bo potekala v tem tednu, imate še zadnjo priložnost. Našlo se bo še kakšno mesto, zato pohitite s prijavo in poiščite vse ostale informacije...

Letos mineva 135 let od kar se je uveljavil razpored tipk QWERTY. V šolah, kjer svoje učence/dijake/študente učijo umetelnosti tipkanja, poudarjajo, da je to idealen razpored znakov, ki omogoča najhitrejše desetprstno slepo tipkanje. Kolikokrat ste vpisovali svoje kompleksno geslo, kot priporočajo strokovnjaki za informacijsko varnost in ste se pri tem motili in se jezili sami nad seboj. Ali ste upravičeni do te (samo)graje ali pa bi lahko tipke na vaši tipkovnici namestili bolj pregledno / funkcionalno / ergonomsko? Edvard Šilc bo v torek ob 19h na Pipinem odprtem terminu predstavil omenjeno temo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Primož Bratanič govoril o skalabilnosti spletnih aplikacij. Hitro razvijajoče aplikacije, ki so osrednja...

3 komentarji

Se Kylix poslavlja?

Slashdot - Borlandovo razvojno okolje Delphi verjetno poznate skoraj vsi razvijalci programske opreme, nekaj pa smo že govorili tudi o Kylixu, Borlandovi različici Delphija za Linux, ki govori tudi jezik C++. Vendar že precej dolgo ne, kar samo še dodatno potrjuje govorice, da je razvoj Kylixa zamrl, oz. je Borland morda celo opustil projekt. Več o tem poroča LinuxWorld, kjer namigujejo, da želi Borland opustiti Kylix z namenom, da bi stranke, menda zaradi njihovih lastnih interesov, preusmeril na C++ Builder.

7 komentarjev

Bo MS kupil Borland?

Slashdot - Po tem, ko je IBM objavil, da bo kupil podjetje Rational, se sedaj govori, da naj bi Microsoft kupil podjetje Borland. Verjetno bi to prej ali slej pokopalo JBuilder in Kylix, kasneje pa še Delphi in ostal bi le še Visual Basic.

Kar solzica se mi potoči, ko se spomnim na Delphi 1.0 in lepoto programiranja v njegovih knjižnicah. VCL/CLX so zame še vedno edine razumne knjižnice za pisanje okenskih aplikacij. MFC-ji, GTK-ji in QT-ji se pred njimi namreč lahko le skrijejo ... Morda pa nas reši zastonjski klon Delphija z imenom Lazarus Da bi izvedeli več o možnem nakupu Borlanda pa si preberite tole.

5 komentarjev

.Net: Dobrodošli na krovu, Borland

The Register - Malce več kot leto dni po Microsoftovi splavitvi 'razširjene' verzije razvojnega okolja Visual Studio .Net lahko pričakujemo tudi Borlandov izdelek, ki bo podpiral tehnologijo .Net. Pred kratkim izdan Delphi Studio 7 sicer podpira nekaj malega .net-a, vendar je daleč od tega, kar bo ponujal novi izdelek. Ta bo namreč vpeljal podporo večim programskim jezikom, med drugim tudi Delphiju :-). Klik!

0 komentarjev

Kylix open edition

Slashdot - Borland je držal obljubo in izdal zastonjsko različico Kylixa, ki je namenjena izključno razvoju GPL aplikacij (za ne linuxače: Kylix je klon Delphija za Linux). Na žalost so odstranili precej uporabnih možnosti, med mjimi tudi dostopanje do baze in izgradnjo spletnih aplikacij. Izpustili so tudi licenco LGPL, kar prinese dodatne nevšečnosti. A vseeno je vsaj za učenje tudi odprta različica zelo uporabna, saj je Kylix prvo res uporabno RAD (Rapid Aplication Development) vizualno okolje pod Linuxom.
Sam sem poskusil navadno različico in moram reči, da je razvoj grafičnih vmesnikov z njo res košček kolača. Vseeno, pa bi bil še bolj zanimiv uspeh projekta Lazarus, ki se trudi narediti popolnoma free in kompatibilno razvojno orodje (vprašanje pa je če bo kdaj dokončan).

0 komentarjev

Tribes 2

Slashdot - Na Linuksih sicer ne teče pretirano veliko iger, a mala firmica Loki games se vztrajno trudi, da bi tudi Linuxačem prinesla čimveč zabave. Zadnja stvar, ki so jo spacali in sportali (skupaj z Dynamixom) je Tribes 2. Review si lahko preberete na MaximumLinux.org. Menda lahko Tribes 2 postane multiplayerski prvenec leta, sicer pa imajo vedno zadnjo besedo igralci...

2 komentarja

KyLix z nižjo ceno

Borland - Borland je končno prišel k pameti, bomo rekli uporabniki Linuxa. To pa zato, ker je znižal cene paketov KyLix in končno bo paket bolj ali manj dostopen vsakemu programiranja željnemu Linuxašu. Ceno je spustil iz neverjetnih 999$ na še bolj neverjetnih 199$, jaz osebno tega nisem mogel verjeti, dokler nisem prijadral sem.

4 komentarji