»

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta

Slo-Tech - V nedeljo bodo v Estoniji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih bo dobrih 900.000 volilnih upravičencev določilo sestavo 101-članskega parlamenta. Volitve so posebno zanimive, ker je Estonija edina država na svetu, kjer je mogoče glasovati prek interneta. Elektronske glasovnice so uporabili že marsikod, a povsod z namenskih računalnikov na voliščih; Estonci lahko glasujejo od doma.

Estonci lahko glasujejo prek interneta od koderkoli na svetu. Potrebujejo le računalnik z dostopom do interneta, certifikat, bralnik elektronskih kartic, ustrezno programsko opremo, estonsko elektronsko osebno izkaznico ter številko PIN. Podprti operacijski sistemi so Linux, Windows in Mac OS X ter mobilni Android, iOS in Windows Phone....

98 komentarjev

Brazilske volilne naprave uspešno napadli s pomočjo Tempest napada

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je brazilska vlada od 10. do 13. novembra izvajala test sistema za elektronsko glasovanje, v celih treh dneh pa sistema ni uspelo zlomiti nobeni ekipi. Brazilski vladni uradniki so ob tem verjetno sklenili, da je sistem elektronskih volitev varen, vprašanje pa je seveda, ali je tri dni dovolj za resno varnostno testiranje.

Odgovor je seveda jasen - ni. In sedaj smo dobili še empirično potrditev tega.

Sergio Freitas da Silva je namreč uspel zlomiti tajnost glasovanja s pomočjo Tempest napada (znanega tudi pod imenom Van Eck Phreaking).

Ob pritisku na tipko, s katero volivec izbere kandidata, se namreč sproži elektromagnetni signal. Elektromagnetni signal je mogoče zaznati v okolici glasovalne naprave in to z razmeroma preprosto (ceneno) opremo ter na ta način razkriti komu je volivec oddal svoj glas. Oddaljenost, s katero je mogoče razpoznati elektromagnetne signale tipkovnice je sicer mogoče povečati z usmerjenimi antenami in ustreznimi analizatorji...

55 komentarjev

EU pripravlja ukrep za zaznavanje skeniranih bankovcev

Guardian - The Observer poroča, da EU namerava sprejeti zakonodajo, s katero bi od razvijalcev programja za obdelavo bitnih slik zahtevala, da v svoje programe vgradijo programsko kodo za zaznavanje skeniranih slik bankovcev. S tem naj bi otežili ponarejanje, koda pa seveda ne bi bila odprta, pač pa tim. 'black-box'.
Seveda bo vgrajevanje takšne kode obvezno tudi za odprto programje.

Če bo taka rešitev sprejeta v EU bo veljala tudi v Sloveniji. Čeprav se verjetno marsikdo s tako odločitvijo ne bo strinjal, pa smo lahko srečni, saj smo člani najbolj elitne in demokratične združbe držav na svetu...

13 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Wired News - Na Slo-Techu smo že poročali o ameriških težavah z volilno tehnologijo. Tudi o tem, da so direktorji podjetja Diebold republikancem nakazovali denarna sredstva. Tokrat pa je s pomočjo Wired-a na dan prišla še bolj zaskrbljujoča novica, ki postavlja uporabo informacijske tehnologije v volilne namene še pod večji vprašaj. Na nedavni konferenci o volilnih sistemih je namreč predstavnik Kalifornije javno povedal, da je Kalifornija ustavila certifikacijski proces volilnih naprav podjetja Diebold. Razlog?

Diebold naj bi na volilne naprave v enem izmed volilnih okrožij naprave namestil neoverovljeno programsko opremo. Kasneje se je izvedelo, da gre za okrožje Alameda County, ki velja za trdnjavo - demokratov. Je to ob nakazilih Diebolda republikanski stranki res samo naključje? Verjetno ne, saj obstaja več poročil, ki trdijo, da je Diebold v svojih napravah namenoma onemogočil vgrajene varnostne mehanizme, kar naj bi omogočilo ponarejanje volitev. Diebold pa naj bi se tudi že povsem...

6 komentarjev

Volitve v Avstraliji na Linuxu

Slashdot - Avstralci bodo imeli oktobra volitve in kot se spodobi zanje potrebujejo dober podporni informacijski sistem. V (regiji?) Australian Capital Territory so se odločili, da bodo registracijo volivcev in štetje glasov zasnovali kar na Linuxu, oziroma bolj konkretno na Debian GNU/Linuxu. Volivci bodo morali še vedno do volišča, a tam bodo imeli poleg običajnih lističev na voljo tudi glasovanje preko elektronskih terminalov.
Svojo odločitev so utemeljili predvsem na raziskavah in izkušnjah, ki govorijo, da sta transparentnost delovanja in zaupanje v sistem najbolj pomembna faktorja pri izvedbi volitev, zato je odprto programje po njihovem mnenju najboljša izbira (kljub nekaterim slabostim).

1 komentar

.NET in open source

The Register - dotNET je najnovejša MSjeva igrača in hkrati orožje s katerim želi objeti računalniški trg in ga držati še kar lep čas. Zato že se pojavljajo prve ideje kaj bi se dalo storiti, da bi tudi odprto programje in Linux iz bitke odnesla čimveč. Tule je članek, ki govori o tem, da gibanje za prosto programje ne bi smelo tekmovati z .NET in C#, pač pa uporabiti MSjevo staro taktiko "embrace and extend" in kot bumerang vrniti MSju milo za drago.
Seveda cel projekt niti slučajno ne bi bil enostaven, a to, da je stvar izvedljiva se je pokazalo že pri strežniku SAMBA (ki po možnostih zasenči MSjev SMB iz katerega v bistvu izhaja). No kar je še posebej zanimivo je to, da je ižšla tudi prva različica windows terminal clienta (RDP) za Linux. To pomeni, da se sedaj lahko priklapljate na Windows terminal server.
Kakšna bo torej prihodnost računalniških sistemov, sodelovanje ali tekmovanje? Veliko je odvisno tudi od MSja in od tega koliko svojih skritih protokolov bodo objavili ali pa jih bodo vrli...

1 komentar

Linux v Avstraliji

100si - Tole je prispeval Rok:
"Avstralcem je dovolj. Na univerzi Trinity college (del Melbournške univerze) ne prenesejo več nestabilnosti svoje Windows mreže. Hočejo nekaj varnega, cenejšega in nič več komplikacij z licencami. Mreža v Oknih je ne glede na različico takoj začela delati velike probleme. Rešitev s sistemi podjetja Sun je bila predraga, ker bi to pomenilo nakup novih računalnikov. Tako so se odločili da bodo na vse sisteme postavili Debian Linux in grafični vmesnik GNOME. Nova zmaga za Linux!"

3 komentarji