»

Izšel Firefox 20

Mozilla.org - Včeraj zvečer je izšla nova različica odprtokodnega brskalnika Firefox, ki se še vedno drži poldrugega meseca dolgega razvojnega cikla. Tako smo dočakali že inačico 20, ki vsebuje nekaj zelo uporabnih izboljšav, zaradi katerih je nadgradnja priporočljiva.

Izvzemši varnostne in stabilnostne popravke, s katerimi je naphana vsaka nova izdaja, lahko v Firefoxu 20 pohvalimo izboljšave v inkognito načinu brskanja (Private Browsing). Gre za možnost brskanja, kjer si Firefox lokalno ne shranjuje nobenih podatkov o obiskanih straneh in stranem ne razkriva nobenih piškotkov, zaradi česar se pogovorno imenuje tudi porn mode. Doslej je ob preklopu v ta način Firefox...

52 komentarjev

Izšel Firefox 17

Mozilla.org - Včeraj je izšla nova verzija najbolj priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po fiasku s Firefoxom 16, ki so ga zaradi ranljivosti celo umaknili in nekaj dni pozneje ponovno objavili, je po urniku tu sedemnajsta inačica. Kljub kratkemu ciklu je novosti kar precej.

Glavna novost so tako imenovani vtičniki na klik (click-to-play plugins). Vtičnike bo Firefox samodejno spremljal in uporabnike obvestil, če bodo imeli nameščene zastarele verzije. Za zdaj so, kar se tiče posodabljanja, podprti le Adobe Reader, Adobe Flash in Microsoft Silverlight, ki sicer že sami skrbijo, da so karseda moderni. Kljub temu bo Firefox ob obisku strani, ki bo klicala...

21 komentarjev

Izšel Firefox 14

Mozilla.org - Izšla je nova verzija priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po izidu trinajstice je pred nami inačica 14, ki pa ne prinaša toliko novosti, kot jih je predhodnica. Glede na šesttedenski razvojni cikel je to razumljivo, a vseeno najdemo v Firefoxu 14 nekaj izboljšav, ki bodo olajšale navigacijo po spletu.

Za večjo varnost oziroma zasebnost skrbi avtomatična uporaba šifriranja pri dostopu do Googla (uporaba HTTPS-verzije). V isti koš novosti sodi tudi sprememba vedenja ikone spletne strani (favicon), ki bo odslej prikazana na zavihku, ne pa več v vrstici za naslov. Tam bo Firefox prikazoval sivi globus (običajne strani), sivo ključavnico (HTTPS) ali zeleno ključavnico (EV SSL), tako da bomo takoj videli nivo varnosti. Vtičniki (plug-ins) se lahko...

80 komentarjev

Adobe za odpravo ranljivosti zahteval drag nakup nove verzije

vir: ZDNet
ZDNet - Razumljivo je, da ima vsaka programska oprema omejeno obdobje, ko jo proizvajalec podpira. V obdobju splošne podpore si tako običajno brezplačno obetamo varnostne popravke, odpravo odkritih hroščev in včasih celo kakšno manjšo novo funkcionalnost. Običajno traja to obdobje vsaj nekaj let, za najbolj priljubljeno programsko opremo, kot je Windows XP, pa se je raztegnilo na celo desetletje. Adobe, ki ga imajo zaradi odnosa do uporabnikov mnogi pošteno v zobeh, pa je s svojimi programi pravkar skoraj...

36 komentarjev

Izšel Firefox 12

Mozilla.org - Mozilla se trdno drži novega tempa pri izdajanju novih različic, ki se sedaj pojavljajo približno vsakih šest tednov, čeprav podjetja in uporabniki nad tem niso navdušeni. Sredi marca je izšel Firefox 11, ki je prinesel vsega tri večje novosti, kar je v primerjavi s Firefoxom 4 iz neke druge dobe številčenja verzije izjemno malo. A Firefox 12, ki je izšel včeraj, ima samo eno večjo novost.

Večja novost je nov način posodabljanja, ki je avtomatiziran kot pri Chromu. Ta ob le ob prvi namestitvi vprašal, ali se vključi, nato pa bo ves čas v ozadju brez poseganja uporabnika skrbel, da bo vedno nameščena najnovejša različica Firefoxa. Druge izboljšave so še odstranitev poziva UAC v Windows ob namestitvi in oštevilčenje vrstic v prikazu izvorne kode strani. Privzeto je omogočen smooth...

38 komentarjev

8. novembra izide 8. Firefox

ZDNet - Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je...

43 komentarjev

Izšel Firefox 5

Slo-Tech v novem brskalniku

Mozilla.org - Četrt leta po izidu četrte različice odprtokodnega brskalnika Firefox je pred nami že povsem sveža peta verzija. Tako kratek razmik med dvema velikima različicama je posledica novega režima izdajanja verzij, ki velja od marca in sledi Chromovemu zgledu hitrega izdajanja novih verzij, da lahko uporabniki čim prej dobijo nove funkcionalnosti.

Videz petice se od štirice ne razlikuje, so pa izboljšave skrite pod pokrovom. Odpravljenih je kopica hroščev, bolj ali manj resnih naj bi bilo kar tisoč manj, od tega 10 resnih varnostnih ranljivosti (med drugim v podpori za video standard WebM). Največji spremembi sta izboljšana podpora za HTML5 in animacije v CSS. Odpadla je podpora izbiri razvojnega...

178 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

Izšla nova beta Firefoxa

Firefox 4 beta 9 nekoliko premakne (zgoraj) položaj zavihkov v primerjavi z beto 8 (spodaj).

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej...

52 komentarjev

Razlog za vztrajanje pri Firefoxu 2.0

PC Pro - Čeprav je Mozilla izdala tretjo verzijo Firefox že pred več kot letom dni, natančneje lanskega junija, je znaten odstotek uporabnikov - približno 10 odstotek lisic - še vedno trmasto kljuboval prehodu in ostajal na Firefoxu 2. Maja so jih še enkrat poskusili prepričati, da vendarle stopijo v korak s časom s pozivnim oknom, ki jih je nagovarjalo k nadgradnji. Tiste, ki so zavrnili, pa je pričakal vprašalnik, kjer so lahko našteli vzroke za svojo odločitev. Rezultati so zelo zanimivi in človeški.

Največ...

45 komentarjev

Izšel Firefox 3.5

Mozilla.org - Uradno je izšel Firefox 3.5 v končni različici. Prenesete si ga lahko z uradne strani v mnogih jezikih, poslovenjeno izdajo pa tudi s slovenske Mozilla strani. Kot vedno je na voljo za Linux, OS X in Windows sisteme.

Nadgradnja vseh uporabnikov starejše verzije Firefoxa je priporočljiva, saj je nova različica mnogo hitrejša. Razvijalcem je uspelo pospešiti predvsem nalaganje strani z veliko JavaScripta (lep primer je recimo GMail), kot že povedano je tudi prvi brskalnik s podporo lokacijskim oznakam (geotagging), ki samodejno izpolnijo temu namenjene vnose na straneh (recimo država, mesto, itd.), obenem pa prihaja tudi z nativno podporo zvočnim in video posnetkom v obliki OGG in Vorbis formatov, ki sta del specifikacij HTML 5.

Ob tej priložnosti so se na CNET poigrali s starejšimi različicami Firefoxa (0.8, 1.0, 2.0 ter 3.5 RC3), kjer so primerjali izglede posameznih verzij na Linux, OS X in Windows operacijskih sistemih. Omeniti velja še, da je z najavo Googlovega Native...

173 komentarjev

Firefox 1.5 Beta1 izšel!

Warp2Search - Končno imamo prvo beta javno verzijo Firefox 1.5. Na Warp2Search tako najdete novico o prvih slikah, ki pa se nahajajo na strani Phoronix.

Na Warp2Search najdete tudi novico, ki je bila objavljena manj kot 10 minut po prvi, omenjeni zgoraj, v njej pa se nahajajo povezave do namestitvenih datotek prvih beta verzij. V času pisanja novice je FTP strežnik, ki se očitno šibi pod pritiskom, deloval precej počasi.

V zadnji novici od dveh na Warp2Search priporočajo tudi uporabo beta verzije kot glavni brskalnik, tako da boste lahko pomagali pri dolgotrajnem procesu razhroščevanja.

Če bi mapa z OS X ter Windows namestitvenimi datotekami delovala, bi bilo tole najbrž spisano v Firefox 1.5 Beta brskalniku

64 komentarjev