»

Wikipedija se po skoraj treh letih vrača v Turčijo

Slo-Tech - Wikipedija, ki je mimogrede včeraj praznovala 19. rojstni dan, je po 991 dneh le dočakala konec blokade v Turčiji. Da je taka prepoved neustavna, je pred tremi tedni že razsodilo tamkajšnje ustavno sodišče, čigar razsodba pa je vendarle še porajala vprašanje, kdaj jo bo turška vlada udejanjila tudi v praksi. To se je zgodilo včeraj, vendar tudi danes vsi prebivalci še ne morejo dostopati do nje, saj vsi ponudniki spleta še niso izpeljali procesa deblokade.

"Veseli smo, da bodo prebivalci Turčije lahko spet sodelovali v največji globalni spletni razpravi glede kulture in zgodovine Turčije," so ob objavi novice zapisali pri Wikimedia Foundation.

Turška vlada je spletno enciklopedijo prepovedala aprila 2017, potem ko ta ni želele umakniti trditev o sodelovanju turških oblasti z Islamsko državo v času vojne v Siriji.

Wikipedija občasno skupi prepoved v kateri od držav sveta, pri čemer pa takih avtoritarnih teženj ne kažejo samo države tretjega sveta. Enciklopedija je cenzuro...

2 komentarja

Anonymous grozi Islamski državi, ta se ne vznemirja

Slo-Tech - O hekerski skupini Anonymous že nekaj časa nismo pisali, sedaj pa so spet opozorili nase. Že v preteklosti niso napadali le političnih tarč (npr. NATO in ameriške vlade), temveč tudi strani z otroško pornografijo in domnevno celo mamilarske kartele, zato ni presenetljiva napoved, da se bodo lotili Islamske države. Po pariških samomorilskih napadih so namreč začeli operaciji #opISIS in #opParis, v sklopu katerih bodo izvajali internetne napade proti Islamski državi. Gre za okrepitev akcije, ki jo je Anonymous napovedal že februarja po masakru na uredništvu tednika Charlie Hebdo.

Kako točno bo to videti, si je težko predstavljati. Anonymous sicer trdi, da so doslej uspeli doseči umaknitev več kot 5500 računov na Twitterju, ki so pripadali pripadnikom ali simpatizerjem Islamske države....

42 komentarjev

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Protest proti zakonu 18. januarja 2014 v Ankari.

vir: Guardian
Guardian - Turški parlament je potrdil zakon, ki uvaja še strožjo cenzuro in nadzor uporabo interneta, kot je veljalo doslej. Že zakon iz leta 2007 je precej omejeval svobodo izražanja, novi zakon pa so nasprotniki že označili kot orwellovski.

V sredo je namreč spodnji dom turškega parlamenta, v katerem ima Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vladajočega premierja absolutno večino, potrdil zakon, ki Turčijo približuje Kitajski. Vladno Predsedstvo za telekomunikacije (TIB) ima namreč pooblastila, da zahteva blokado dostopa do strani, za katere oceni, da kršijo zasebnost ali so žaljive. Pod to zelo elastično definicijo pa je mogoče stlačiti marsikaj, kar režimu ni pogodu. Prav tako bo TIB lahko brez sodne odredbe od ponudnikov dostopa do interneta zahteval prometne...

17 komentarjev

Bo Anonymous napadel mehiški mamilarski kartel?

Guardian - Že dlje časa beremo o vojni, ki se v Mehiki med različnimi mamilarskimi karteli in policijo bije od leta 2006 in je terjala že več kot 35.000 življenj ter ki v zadnjem letu dosega krvave rekorde. Ker gre za izjemno nasilne in surove obračune, je to eno izmed zadnjih bojišč, kjer bi pričakovali računalniške hekerje. A skupina Anonymous je napovedala, da bo v petek objavila imena članov in podpornikov enega izmed mehiških kartelov ter druge informacije o premoženju, ker naj bi tolpa ugrabila enega izmed članov Anonymousa.

V videu je skupina Anonymous dejala, da naj bi mamilarski kartel Zetas v mehiškem obmorskem kraju Veracruz ugrabil enega človeka, za katerega se je izkazalo, da je član Anonymousa. Ugrabitve so sicer priljubljen...

74 komentarjev

Anonymous napovedal spletni napad na San Franciso BART

Nova podoba spletne strani kalifornijske prometne policije.

vir: CNet
CNet - Hektivisti iz skupine Anonymous so za minuli vikend napovedali DDOS napad na telefonski in internetni servis prevoznika BART, ki z vlaki pokriva širše območje San Francisca. "Operacija BART", kot ji pravijo, je neposredni odgovor na smrt brezdomca Blaira Hilla, ki sta ga dva Bartova prometna policista ustrelila minili ponedeljek, potem ko naj bi vanju "zalučal steklenico vodke in jima grozil z nožem". Policijska preiskava neljubega dogodka sicer še poteka.

Napad naj bi se začel že sinoči (v nedeljo čez dan po lokalnem času) z bombandiranjem BART-ovih faks in telefonskih naprav z zahtevki. BART se je v odgovor odločil preprosto preventivno izklopiti svoje telefonsko omrežje. Drugi val je zajemal...

85 komentarjev

FBI aretiral vsaj 14 domnevnih članov Anonymousa

vir: CNN
CNN - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je včeraj izvedel več deset hišnih preiskav in aretiral več pripadnikov znane hekerske skupine Anonymous. Informacije so skope, viri citirajo različno število aretacij, znano pa je, da so preiskave izvedli v več zveznih državah in da so pridržali vsaj 14 oseb, osumljenih sodelovanja v skupini Anonymous.

FBI je za CBS News potrdil, da so izvedli hišne preiskave v New Yorku, Kaliforniji, New Jerseyju in na Floridi, pri čemer so aretirali vsaj 14 oseb. Zasegli so tudi mnogo računalniške opreme. CNN poroča, da so v šestih poslopjih na Long Islandu, v Brooklynu in Bronxu v New Yorku zasegli več računalnikov, domnevno povezanih z Anonymousovimi člani, medtem ko so bile aretacije izvedene v drugih preiskavah....

41 komentarjev

Italijanska policija razbila italijansko celico Anonymousa

TechEye - Italijanska policija je sporočila, da so danes zgodaj zjutraj aretirali tri domnevne člane hekerske skupine Anonymous, med njimi je bil eden mladoleten. Izvedli so 32 hišnih preiskav, eno s pomočjo švicarske policije tudi v kantonu Ticino, in aretirali trojico vodilnih.

Identificirali so 36 oseb, ki jih tako ali drugače sumijo sodelovanja s skupino Anonymous. Petnajst so jih tudi ovadili. Osumljenci so stari med 15 in 28 leti, kar pet je mladoletnih. Italijanska policija je dejala, da je med pridržanimi tudi domnevni vodja italijanske sekcije Anonymousa, 26-letni v Švici živeči Italijan z vzdevkom Frey. Več informacij bo predvidoma znanih jutri.

43 komentarjev

Turčija aretirala 32 pripadnikov Anonymousa

Majski protesti zoper internetno cenzuro v Ankari

vir: ITworld.com
ITworld.com - Španskemu zgledu je sledila Turčija, ki je po poročanju tamkajšnje državne tiskovne agencije aretirala 32 ljudi, ki so domnevno povezani s hekersko skupino Anonymous. Omenjena skupina je prejšnji teden napadla strani turškega premierja, parlamenta in Agencije za nadzor telekomunikacij. Napadi so bili pričakovani, zato so povzročili minimalno škode, je povedala Agencija. Napadi so vzpodbudili turško policijo, da je izvedla preiskave v 12 mestih Turčiji in pridržala 32 domnevnih članov Anonymousa.

Anonymous je namreč napade napovedal že v petek. Na svojem blogu so zapisali, da bodo v protestu zoper cenzuro, ki jo bo Turčija uvedla 22. avgusta z zagonom internetnega filta, napadli strani turške vlade. Zaskrbljenost nad...

14 komentarjev

Aretirana trojica voditeljev španske sekcije Anonymousa

Sophos - Španska policija je včeraj objavila, da so na španskih tleh aretirali trojico Špancev, ki so domnevno vodje španske sekcije mednarodne hekerske skupine Anonymous. Skupina je zaslovela zatem, ko so začeli javno napadati strani podjetij in vlad, za katere so menili, da ovirajo Wikileaks. Anonymous sicer z Wikileaksom ni povezan, ga pa podpira.

Aretirani so stari med 30 in 32 leti, pridržani pa so bili v Almeríi, Alicanteju in Barceloni. Brigada de Investigación Tecnológica, ki je od oktobra lani vodila preiskavo, je zbrala več kot dva milijona vrstic zapisov pogovorov osumljencev prek interneta, iz katerih je razvidno, da so načrtovali in koordinirali napade na španske banke, Viso...

26 komentarjev

Rusko Tajno službo skrbi možnost šifriranja na internetu, ruski vrh miri strasti

Reuters - Ruska Tajna služba FSB, nekdanja KGB, je izrazila zaskrbljenost nad razširjenostjo šifriranja in storitev, ki ga ponujajo. Gmail, Hotmail in Skype so primeri, ki so jih v petek izpostavili in po njihovem mnenju njihova naraščajoča uporaba ogroža nacionalno varnost Rusije. Te napovedi so takoj dvignile ogromno prahu na ruskem medmrežju, saj so se pojavile bojazni, da bo Rusija uvedla cenzuro v kitajskem slogu. Pristojni zagotavljajo, da se to ne kani primeriti.

Aleksander Andreječkin, vodja komunikacijskega oddelka v FSB, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA izrazil zaskrbljenost nad razširjenostjo tehnologije za šifriranje. K sreči je ruski minister za telekomunikacije Igor Ščogoljev kmalu zagotovil, da trenutno ni nobenih načrtov o blokadi ali...

19 komentarjev

Turčija blokirala Google Blogger

vir: BBC
BBC - Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger.

Čeprav Google omogoča in celo vzpodbuja, da lastnikih pravic, ki so jim kršene, prijavijo posamezne kršitelje, Google pa potem odstrani samo te bloge, turška zakonodaja omogoča pavšalno blokado celotnega Bloggerja. Google je potrdil, da je storitev v Turčiji resnično...

13 komentarjev

Koordiniran napad DoS na Zimbabve

Sophos - Podporniki Wikileaks, ki vse od začetka gonje proti Julianu Assangeu bijejo spletno bitko proti organizacijam in državam, ki so po njihovem mnenju na poti Wikileaksu, so napadli strani zimbabvejske vlade. Povod za napad je bila tožba žene zimbabvejskega diktatorskega predsednika Roberta Mugabeja proti časniku, ki je navajal depeše o nezakonitem trgovanju z diamanti. Grace Mugabe v tožbi zahteva 15 milijonov dolarjev odškodnine.

Skupina Anonymous je zato napadla strani zimbabvejske vlade in Mugabejeve stranke. Nekatere so zgolj onesposobili s koordiniranimi DoS-napadi, v druge so vdrli in jih spremenili. Vlada je to poizkušala prikriti tako, da je na strani objavila obvestilo o nedosegljivosti zaradi vzdrževalnih del. Anonymous je na svojih straneh zapisal, da se borijo proti režimu v Zimbabveju, ker ta ne podpira neodvisnosti...

18 komentarjev

Potek operacije Povračilo

Slo-Tech - Tik pred objavo ameriških depeš je bila stran WikiLeaks nedostopna zaradi koordiniranega napada DoS. Odgovornost za napad je takrat prevzel haktivist th3j35t3r, ki je razloge za svoje početje pojasnil na Twitterju. Stran so kmalu za tem poizkusili sabotirati tudi uradni kanali na raznih frontah, med drugim z ukinitvijo gostovanja pri Amazonu, zaprtju računa pri Paypalu, zaprtju bančnih računov v Švici in podobno, kar je sprožilo srd spletne skupnosti. Skupina, ki sicer svoje napade koordinira tako, da z njimi nagaja velikim založnikom in cehovskim organizacijam, je zagnala operacijo Povračilo (Operation Payback), s katero so se napadli strani institucij, ki so...

83 komentarjev