»

Microsoft si je brž premislil glede oglasov v poštnem odjemalcu

vir: The Verge
The Verge - Microsoft je pred dnevi poskusno vpeljal prikazovanje oglasov v poštnem odjemalcu Windows 10. Ti so se uporabnikom, ki ne plačujejo naročnine na oblačni pisarniški paket Office365, prikazovali na vrhu poštnega predala. Kot so povedali predstavniki Microsofta, so tak način oglaševanja samo preizkusili in to samo pri uporabnikih v Braziliji, Kanadi, Indiji in Avstraliji. V pogosto zastavljenih vprašanjih (FAQ) na Office.com so pojasnili, da bodo zbrana sredstva pomagala Microsoftu izboljšati podporo in nekatere njihove izdelke. Pojasnili so še, da so oglasi ukrojeni po interesih posameznika in da v ta namen uporabljajo podatke o uporabi aplikacij, brskanju po spletu ter...

27 komentarjev

Apple mora patentnemu trolu plačati pol milijarde dolarjev

Slo-Tech - V nenavadnem preobratu je Apple izgubil tožbo, ki jo je proti njemu vložil patentni trol VirnetX. Sodišče v Teksasu je razsodilo, da mora Apple omenjenemu podjetju plačati 502,6 milijona dolarjev odškodnine. Delnice podjetja VirnetX so po objavi razsodbe poskočile za 44 odstotkov, medtem ko se Applove niso premaknile.

VirnetX trdi, da je Apple s storitvami FaceTime, VPN on Demand in iMessage kršil štiri VirnetX-ove patente, ki pokrivajo področje varnih komunikacij. Spor traja že od leta 2010 in je doživel epizode na okrajnem sodišču, patentnem uradu in sedaj še na zveznem sodišču. Spomnimo, da je sodišče že leta 2016 odločilo, da mora VirnetX Applu izplačati 625 milijonov dolarjev odškodnine, a je zvezno sodišče kasneje...

9 komentarjev

Google bi končal androidne vojne: zakaj si ne delimo patentov brezplačno?

TheNextWeb - Že skoraj od rojstva Androida med Googlom in drugimi tech podjetji divjajo pravne vojne. Velikanu namreč mnogi očitajo, da je dobesedno kradel njihovo kodo in ideje brez dovoljenja ali spoštovanja avtorskih pravic. V večini primerov gre za patentne spore. In kaj je najnovejša rešitev Googla? Prosto in pa predvsem brezplačno deljenje patentov med največjimi tehnološkimi igralci. Vsaj tako je velikan iz Mountain Viewa zapisal v včeraj predstavljenem predlogu o sodelovanju, ki so ga poimenovali PAX - Android Networked Cross-License Agreement. Ta v osnovi določa pravna razmerja med razvijalci programskih rešitev in proizvajalci andoridnih naprav. To sicer ni prvi poizkus Googla, da bi ustavil pravne vojne znotraj androidnega ekosistema. Tako je velikan v preteklosti sodeloval tudi pri LOT...

14 komentarjev

IBM patentiral obvestilo o odsotnosti

Slo-Tech - Klasično sporočilo, ki ga prejmemo z naslovnikovega službenega elektronskega naslova, kadar je na dopustu (tako imenovan out-of-office email), je po mnenju ameriškega patentnega urada nova in zaščita vredna iznajdba. Tako si lahko predstavljamo dejstvo, da je bil patent za to funkcionalnost podeljen IBM-u -- 17. januarja letos. IBM je patentno prijavo, ki je postala patent 9547842, vložil leta 2010.

Zanimivo ni samo dejstvo, da gre za trivialno iznajdbo, katere izum in izvedba ne terjata več kot petih minut programiranja, temveč da je obstajala več desetletij pred IBM-ovim patentom. IBM sicer v patentu trdi, da je novost ta, da sistem pošiljatelje obvesti že nekaj dni pred nastopom odsotnosti, a to je trivialna sprememba.

37 komentarjev

V Nemčiji patent za FAT neveljaven, veljaven in spet neveljaven

Heise - Čeprav je FAT okoren, zastarel in obstaja že ničkoliko novejših in boljših alternativ, ga zlasti na prenosnih medijih še vedno uporabljamo, ker gre za enega najbolj razširjenih datotečnih sistemov. Če medij formatiramo v FAT-u, ga bomo zagotovo lahko brali praktično povsod. Žal je FAT obremenjen s patenti, ki jih ima v lasti Microsoft. V Evropi FAT opisuje patent EP0618540 (v ZDA mu ustreza patent št. 5.758.352, v Nemčiji pa prijava DE 69429378), ki ga je Microsoft dobil leta 2001. Od tedaj je bila njegova pot zelo razgibana.

Problematična je izvedba FAT-a, kjer so dolga imena datotek (več kot 8.3) shranjena poleg kratkih imen. Če...

43 komentarjev

Microsoft dobil patentno tožbo proti Motoroli/Googlu

Reuters - Porota na sodišču v Seattlu je sodnem postopku med Microsoftom in Googlom kot lastnikom Motorole odločila, da je Google kriv oviranja konkurence, saj Microsoftu ni omogočil licenciranja patentov pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi (FRAND) pogoji. Google mora plačati 14 milijonov dolarjev odškodnine.

Začeteka spora sega v leto 2010 in se nanaša na patente, ki pokrivajo standardne načine implementacije ogledovanja videa prek spleta (kompresija H.264) in povezovanja prek Wi-Fi (802.11), ki jih Microsofto uporablja v Xboxu in Windows. Motorola je zahtevala 2,25 odstotka od vsakega prodanega izvoda, Microsoft pa je ponudil 0,02 za vsak prodan izvod. Logični rezultat je bil sodni spor, Microsoft pa je vmes preventivno prestavil nemški distribucijski center na Nizozemsko.

...

3 komentarji

Microsoft izgubil pritožbo proti i4i na vrhovnem sodišču

vir: Groklaw
Groklaw - Vrhovno sodišče ZDA je razsodilo v razvpitem primeru i4i proti Microsoftu, v katerem je malo kanadsko podjetje na nižji stopnji Microsoftu uspelo dokazati kršitve patentov v Microsoft Wordu, zato je Microsoft v pritožbi na vrhovno sodišče poizkušal doseči znižanje dokaznega praga za razglasitev neveljavnosti patenta zaradi predhodne implementacije (prior art). Microsoft so podpirali velikani,...

14 komentarjev

Boj med Microsoftom in i4i roma na vrhovno sodišče

Loudon Owen (levo) in Michel Vulpe iz i4i

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Zgodbo o patentih, ki jih domnevno krši Microsoft Word, bo prihodnje leto obravnavalo Vrhovno sodišče ZDA, so včeraj objavili v Washingtonu. Spomnimo, da je podjetje i4i avgusta lani dobilo tožbo zoper Microsoft iz leta 2007, v kateri so mu očitali kršitev patentov XML. Sodišče je takrat razsodilo, da mora Microsoft plačati 290 milijonov dolarjev odškodnine in prenehati kršite patente, to je prodajati Word. V Redmondu so seveda takoj vložili zelo pompozno pritožbo.

Microsoft je kmalu dočakal prvo malo zmago, saj je sodišče začasno do znanega izida tožbe umaknilo zahtevo po prenehanju prodaje Worda, a to je bilo tudi vse. Pritožbo je Microsoft izgubil, zato od letos prodajajo kopije...

9 komentarjev

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

ZDNet - Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na...

12 komentarjev

Microsoft izgubil pritožbo proti i4i

Extremetech - Spomnimo, da je avgusta sodišče izreklo prepoved prodaje Microsoft Worda, ker je kršil nekaj patentov podjetja i4i v zvezi XML. Microsoft se je na odločitev pritožil in navedel množico argumentov, zakaj bi imelo spoštovanje te odločitve katastrofalne posledice za kondicijo podjetja. Sodni mlini so premleli in ugotovili, da je pritožba neosnovana.

Zategadelj bodo vse kopije Worda in Officea 2007, ki bodo prodane po 11. januarju 2010, imele nekoliko pristrižene peruti, natančneje ne bodo imele XML-urejevalnika podjetja i4i. Podobno bodo storili tudi z beta verzijo Officea 2010, medtem ko že prodana programska oprema ne bo prizadeta; še vedno bodo nudili tehnično pomoč za XML-urejevalnik za obstoječe uporabnike. V podjetju i4i so nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da ne bi mogli biti zadovoljnejši.

15 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev