»

Google Translate razume več kot sto jezikov in 99 odstotkov ljudi

Slo-Tech - Morda je strojno prevajanje res še neprimerljivo s človeškim, a če imamo pred seboj tekst v kitajščini, je tudi Google Translate precej boljši kot nič. In v desetih letih obstoja se je od začetne ruščine, kitajščine in arabščine naučil že več kot sto jezikov, če upoštevamo zadnje novosti. Google Translate se je namreč naučil še 13 jezikov, tako da sedaj razume bolj ali manj uspešno že 103 jezike, med katerimi je seveda že vrsto let tudi slovenščina.

Google po novem razume tudi amharščino, korzijščino, frizijščino, kirgiščino, havajščino, kurdščino, luksemburščino,...

20 komentarjev

Izdan Google+ API

vir: Heise
Heise - Tri mesece po splavitvi družabnega omrežja Google+ se lahko začne tudi razvoj aplikacij zanj, saj je Google predstavil prvo izmed knjižic API za dostop do Google+. Ta za zdaj omogoča le dostop za branje, a lahko z njo razvijalci z Google+ enostavno snamejo vse podatke, ki so jih uporabniki javno objavili.

Google želi s tem API-jem razvijalcem omogočiti enostaven dostop, tako da lahko ti začnejo razvijati nove storitve za integracijo v Google+. Za uporabo API-ja je sicer nujna lastna registracija v Google+. API uporablja HTTP-zahtevke prek REST (Representational State Transfer), odgovore pa vrača v JSON (JavaScript Object Notification). Za...

7 komentarjev

Google ne bo ukinil Translate API, temveč uvedel zaračunavanje

Google - Google je prejšnji teden napovedal postopno upokojitev in ukinitev API-jev za več svojih storitev, pri čemer se je najostreje lotil prav najuporabnejše Google Translate, saj ji namenil niti prehodnega obdobja, ampak je kot dokončni datum za ukinitev postavil 1. december. To bi pomenilo, da bo takrat prenehalo delovati cel kup aplikacij tretjih proizvajalcev. Ker so se razvijalci masovno pritožili, je Google odločitev premislil in najavil, da API-ja za Google Translate ne bo ukinil. Namesto tega bo postala plačljiva.

Google se je za prvotno ukinitev Google Translate API odločil, ker je...

3 komentarji

Twitter pripravlja lastno platformo za deljenje slik in nakupuje

TechCrunch - Twitter razvija svojo storitev za deljenje slik med uporabniki, poroča TechCrunch. Sedaj morajo namreč uporabniki za pripenjanje slik k objavam in njihovo deljenje uporabiti zunanjo storitev (recimo Twitpic ali Yfrog). Dosti več o prihajajoči storitvi, razen da je njena predstavitev tik pred vrati, še ni znano, saj so v Twitterju sila skopi s podrobnostmi.

Je pa Ryan Sarver, vodja platforme Twitter, dejal, da se mora ekosistem izogibati "odjemalniškim aplikacijam, ki posnemajo ali reproducirajo uporabniško izkušnjo uradnega odjemalca za Twitter". Sem seveda sodita tudi Twitpic in Yfrog, ki ju bo Twitter z lastno storitvijo bržkone hitro ugnal v kozji rog.

Poleg tega Twitter zadnje čase...

0 komentarjev

Google ukinja vrsto API-jev, med drugim Google Translate

ZDNet - Google je objavil spomladansko čiščenje API-jev, v sklopu katerega jih bodo v ukinjanje poslali osemnajst, med drugim priljubljen Google Translate API. Nekatere izmed njih so zamenjale nove, izboljšane verzije z dodanimi funkcionalnostmi, večina pa jih bo preprosto odpadla.

Sedem izmed njih (Code Search, Diacritize, Feedburner, Finance, Power Meter, Sidewiki in Wave) je takoj dobilo status zastarele oziroma nepodprte (deprecated), a bodo do nadaljnjega delovale kot doslej. Preostale (Blog Search, Image Search, News Search, Patent Search, Transliterate, Video Search in Virtual Keyboard) so...

21 komentarjev

Prispel je Chrome 11 - nova ikona za vse

Nova ikona Chroma

vir: engadget
engadget - Z različico Chrome 11 v razvijalski veji je Google pred približno tremi meseci predstavil novo ikono brskalnika, ki je po izgledu sledila projektu Chromium, na katerem je Chrome osnovan. Pred približno 6 tedni je s prehodom na Chrome 11 enako ikono dobila še beta veja, zdaj pa se je enako zgodilo s stabilno izdajo, ki so jo pri Googlu s Chrome 10 nadgradili na Chrome 11. Vsi uporabniki naj bi zdaj tako že imeli novo ikono.

A pomembnejše od nove ikone je, da so pri Googlu zakrpali obilico hroščev. S Chrome 11.0.696.57 so namreč izplačali rekordno vrednost 16.500 ameriških dolarjev (za vsak odkrit hrošč oz. varnostno luknjo Google najditelja nadgradi, višina nagrade je odvisna od resnosti najdbe), ki je šla najditeljem nekaterih izmed 25 novih napak. Podrobnosti nekaterih izmed lukenj...

53 komentarjev