»

Dunbarjevo število velja tudi na spletnih socialnih omrežjih

Technology Review - Dunbarjevo število je odkril britanski antropolog in evolucijski psiholog Robin Dunbar, ki jo preučeval socialno okolje primatov. Ugotovil je, da primati vzdržujejo socialne stike z omejenim številom osebkov. To ni presenetljivo, mnogo bolj zanimivo pa je, da je našel korelacijo med številom osebkov in velikostjo možganov. Ko je podatke ekstrapoliral na človeka, je rezultat zaokrožil na številko 150. S približno toliko ljudmi lahko človek vzdržuje stabilne odnose, tako da še pozna vse člane skupine in tudi njihove medsebojne odnose, je zaključil. To število se zato imenuje Dunbarjevo število.

Veljavnost teh ugotovitev so znanstveniki kasneje mnogokrat potrdili, poleg tega pa tudi v zgodovini najdemo vrsto primerov zanje, recimo velikost pradavnih vasi, vojaških enot in...

13 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Spopadi demonstratov s policijo so v Egiptu izbruhnili 25. januarja.

vir: RTV Slovenija
Heise - Zatem ko so se tunizijske demonstracije prelile v Egipt, je bilo pričakovati, da bodo egiptovske oblasti poizkušale upore zajeziti tudi s prekinitvijo komunikacij. Ker so se uporniki o svojih akcijah dogovarjali prek socialnih strani na internetu, sta med med prvimi padli strani Facebook in Twitter, ki v Egiptu večji del torka in srede nista bili dostopni. Oblasti sicer trdijo, da strani niso blokirale, a dokazi kažejo nasprotno.

Twitter je nedosegljiv od torka od okoli 17.00 ure po srednjeevropskem času, kar so potrdili...

11 komentarjev

Twitterjev hrošč poskrbel za tisoče oboževalcev

CNet - Včeraj so uporabniki Twitterja družno izkoristili hrošča, ki je tako neverjeten, da so ob prvih poročilih mnogi menili, da gre za novinarsko raco. Kdor je v svoj tweet zapisal accept @ in ime uporabnika na Twitterju, je omenjenega uporabnika avtomatično prisilil v spremljanje njegovega računa na Twitterju. Tako sta zvezdi Twitterja Ashton Kutcher in Mark Zuckerberg nenadoma spremljala tisoče profilov neznanih ljudi in celo praznih testnih profilov. Napako so prvi odkrili na nekem turškem blogu, prvi v angleščini pa jo je povzel Webrazzi. Twitter je hrošča hitro onemogočil in začasno nastavil število oboževalcev vseh tweetov na nič, dokler ne ugotovijo, kako razveljaviti lažne spremembe.

5 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev