»

Tudi v Sloveniji se obeta enotna cena knjig

Slo-Tech - Vlada je sprejela predlog Zakona o enotni ceni knjige (ZOECK), s katerim želi urediti stanje na trgu knjig, znižati cene knjig ter sedaj šibko okrepiti knjigarniško mrežo. Prvih šest mesecev bo cena novih knjig po Sloveniji enaka ne glede na prodajno mesto, če bo zakon potrjen v parlamentu.

Glavni poudarek novega zakona je uvedba šestmesečnega roka po izdaji knjige, v katerem mora biti knjiga na vseh prodajnih mestih končnim kupcem na voljo po enotni ceni. Založniki bodo še vedno imeli proste roke pri oblikovanju cene knjige, a bo ta potem morala veljati vsaj šest mesecev. Izjeme so popusti na naročilo celotne zbirke, naročilo in plačilo pred izidom (prednaročilo), do 20-odstotni...

83 komentarjev

Francija bi prepovedala brezplačno poštnino knjig z Amazona

Slo-Tech - Francozi so se domislili novega načina, kako bi povečali konkurenčnost domačih knjigarn v primerjavi z internetnim mastodontom Amazonom. Ta namreč zaradi ekonomije obsega lahko ponuja nizke cene knjig, hkrati pa še druge bonbončke, kot je na primer brezplačna poštnina. Slednjo želi Francija prepovedati.

Zgodba je seveda malo daljša. V Franciji že od leta 1981 velja Langov zakon, ki ga je pripravil tedanji kulturni minister Jack Lang. Knjige so v Franciji silno resna reč, saj jih dojemajo kot steber in branik narodove identitete, jezika in navsezadnje kulture. Zato Langov zakon predpisuje določene cene novih knjig, prodajalci pa jih lahko znižajo za največ pet odstotkov. S tem so želeli povečati konkurenčnost knjig in...

47 komentarjev

Cene francoskih knjig strogo regulirane tudi v digitalni dobi

Ars Technica - V Franciji od leta 1981 obstaja t.i. zakon Lang, ki določa, da se morajo prodajalci knjig držati cen, ki jih nanje natisnejo založbe. Razprodaje ne pridejo v poštev in popusti lahko znašajo največ pet odstotkov. Strogo regulativo se zagovarja s podpiranjem nacionalne kulture.

Tovrstno zakonodajo so zdaj razširili tudi na digitalne izdaje: založbe lahko določijo enotno ceno in vsi distributerji morajo elektronsko knjigo po tej ceni tudi prodajati. Pri vsem skupaj so šli tokrat še korak dlje - v primeru, ko je bila knjiga založena v Franciji, naj bi cenovna politika veljala povsod, tudi izven meja države.

Zaenkrat je še vprašljivo, ali bo Evropska unija takšno početje dopustila - najmočnejši francoski adut bodo...

38 komentarjev

Francija prihodnje leto bržkone obdavčuje spletne oglase

Heise - Kot je bilo napovedano, bo Francija s prihodnjim letom verjetno obdavčila spletne reklame, saj je zakon, ki to predvideva, potrdil senat. Od vseh neto pobranih zneskov za spletno oglaševanje bo francoska vlada z novim zakonom pobrala en odstotek. Davka pa ne bodo plačevali ponudniki spletnih storitev, marveč podjetja, ki oglase na francoskem koncu interneta prikazujejo. Na ta način bodo zbrali največ davkov, saj neposredno podjetij, ki oglase naročujejo, ne morejo obdavčiti, če imajo sedež v tujini. Zakona francoska Narodna skupščina (Assemblée Nationale) še ni obravnavala. Preden bo začel veljati, ga morata seveda potrditi oba doma francoskega parlamenta. Če bo zakon sprejet, bo na leto prinesel v francoski proračun 20 milijonov evrov. Od televizijskih oglasov se nabere za 70 milijonov evrov davkov.

35 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev