»

Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Slo-Tech - Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe...

29 komentarjev

Bo Windows za ARM dobil emulator x86?

ZDNet - Glavni problem Windows za ARM je prav dejstvo, da je napisan za arhitekturo ARM. Samo po sebi to seveda ne predstavlja težave, a običajno želimo poganjati še kaj drugega poleg golega operacijskega sistema. Aplikacij za ARM je malo, zato je Windows RT na tablicah in Surfaceu zgolj pogojno uporaben. Na pametnih telefonih teh težav ni, ker zanje že zaradi samega vmesnika pišejo namenske aplikacije, a na velikih tablici bi včasih želeli pognati kaj iz sveta x86. Odslej bomo lahko.

ZDNet je iz zanesljivih virov izvedel, da bo ena izmed naslednjih verzij Windows 10 za ARM dobila...

73 komentarjev

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice

ComputerWorld - Izid Windows 8 se približuje, zato nam Microsoftov marketinški oddelek počasi dozira informacije o novem operacijskem sistemu. Sedaj so postale znane podrobnosti o nadgradnji na Windows 8, ki bo pravno oziroma licenčno mogoča z Windows XP in novejših, tehnično pa le z Windows 7. Podatkov o datumu izida pa še vedno ni.

Nadgradnja z Windows 7 na Windows 8 je tehnično mogoča brez težav, tako da uporabnikom ostanejo vsi nameščeni programi, sistemske nastavitve in dokumenti. Spomnimo, da bo Windows 8 na voljo v štirih verzijah: navadna, Pro, Enterprise za podjetja in RT za platformo ARM. Nadgradnja na navadno bo mogoča z Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium, medtem ko bo Windows 8 Pro moč povezniti na katerokoli...

136 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev

Windows 8 prihaja v štirih inačicah

The Windows Blog - Vrabci na vejah že čivkajo, da bo Windows 8 prvi Microsoftov operacijski sistem, ki bo tekel tudi na platformi ARM. Čeprav bo WOA (Windows on ARM) precej različen od klasičnih PC-jevskih verzij, saj na njem sploh ne bo mogoče poganjati aplikacij x86/x64 niti jih emulirati, seveda sodi v družino Windows 8. Uradno se bo imenovala Windows RT, imela pa bo še integriran Word, Excel, PowerPoint in OneTime, a bo brez Media Playerja. To bo ena izmed inačic prihajajočega operacijskega sistema, na voljo pa bodo še tri druge, je danes razkril Microsoft.

Z imeni bo nekoliko zmede, saj bo Windows 8 uradno ime novega operacijskega sistema in hkrati tudi ime ene izmed edicij (situacija spominja na irski problem, kjer je Irska uradno ime...

139 komentarjev

Microsoft za Windows 8 Server razvil nov datotečni sistem: ReFS

APIji za dostop do datotečnega sistema bodo ostali kompatibilni

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Na uradnem Windows 8 blogu so pri Microsoftu razkrili, da bo strežniška različica Windows 8 vključevala nov datotečni sistem z imenom ReFS (Resilient FileSystem).

ReFS je opazna nadgradnja zdaj že nekoliko osivelega NTFS-a, ki se z novostmi precej spogleduje z Solarisovim ZFSom. Glavne novosti so striktno preverjanje konsistence zapisanih datotek in metapodatkov, shranjevanje vseh metapodatkov v B+ drevesa ter zapisovanje vsega po metodi Copy-on-Write.

Copy-on-Write zapisovanje poskrbi, da so vse spremembe metapodatkov vedno zapisane na novo mesto, poleg zapisovanja pa se jasno uporablja tudi dnevnik. Tako se za razliko od NTFS-a podatki nikoli ne spremenijo na istem mestu in se lahko v primeru težav pri zapisu spremembe brez težav razveljavijo. Pri...

44 komentarjev

CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8

ZDNet - Na sejmu CES, ki se je iztekel včeraj, je Microsoft sodeloval zadnjič. Povrhu pa so se še odločili, da ne bodo govorili veliko o prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8, saj niso vse svoje prisotnosti omejiti le nanj. Kljub temu smo uradno ali neuradno izvedeli mnogo o prihajajočem sistemu in napovedanem datumu izida.

Ballmer v svojem nagovoru Windows 8 praktično ni omenjal, a na stojnici je bilo mogoče videti Windows 8 build 8175, kar mnogi sestavljavci računalnikov in pisci programske opreme smatrajo kot predbeta verzijo. Prava beta je sicer napovedana za februar. Kot je sedaj že znano, bo Windows 8 tekel tudi na arhitekturi ARM. Največ ugibanj in špekulacij se tiče prav te verzije. Tako še vedno ni znano, ali bo...

97 komentarjev

ARM dobil 64 bitov

Ars Technica - V četrtek je ARM na novinarski konferenci v kalifornijski Santa Clari predstavil tehnične podrobnosti nove generacije arhitekture ARMv8, ki končno prinaša podporo za 64-bitno izvrševanje ukazov. Prvi procesorji z ARMv8 bodo na voljo prihodnje leto, prvi prototipi sistemov, ki jih bodo uporabljali, pa leta 2014.

ARM je najbolj priljubljena med RISC-arhitekturami (medtem ko je x86, ki jo imamo v osebnih računalnikih, CISC), ki jo v veliki meri uporabljamo, kadar sta ključni nizka cena in nizka poraba energije. Zato ni presenetljivo, da je velika večina procesorjev v pametnih telefonih, predvajalnikih glasbe, tabličnih računalnikih in vrsti drugih naprav prav arhitekture ARM. Vsi ti procesorji so 32-bitni (v resnici imajo že 40-bitno virtualno naslavljanje za...

51 komentarjev

Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

PC Pro - Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako...

121 komentarjev

Spremembe v uporabniškem vmesniku Windows 8

ComputerWorld - Microsoft je nekoliko odškrnil okno v videz novega operacijskega sistema Windows 8. Pokazali so, kakšne spremembe se obetajo v uporabniškem vmesniku programa za upravljanje z datotekami. Ta bo odslej uporabniku prijaznejši pri operacijah premikanja datotek in po videzu podoben novim verzijam Officea.

Končno bo namreč Microsoft prenovil pojavna okna ob kopiranju ali premikanju datotek, ki so v ustroju podobna že od pamtiveka. Vse operacije kopiranja in premikanja bodo združene v enem oknu, kjer bo tudi graf, na katerem bodo podatki o hitrost, prestavljenih megabajtih ipd. To bo kakovostnejši podatek od trenutne ocene časa do konca operacije, ki ob spremembah aktivnosti rad skače (recimo...

171 komentarjev

Microsoft zavrnil Intelove navedbe o Windows 8 ARM

ComputerWorld - Microsoft se je odzval na Intelove besede o prihajajočem Windows 8 ARM, ki da ne bo podpiral nobenih aplikacij za x86 ali x64, kar je po Intelovi interpretaciji izpadlo kot velika slabost. Intelova vodja oddelka za programsko opremo Renée James je poleg tega še povedala, da bo klasični Windows 8 (torej za x86) podpiral tudi "način Windows 7", kjer bo mogoče poganjati vse stare aplikacije. Medtem naj bi Microsoft za ARM pripravil štiri verzije Windows 8 za štiri SoC-sisteme, ki med seboj ne bodo združljivi. Microsoft je ta navedbe označil kot "netočne" in "zavajajoče".

Demanti je pravzaprav zelo skop. Iz Redmonda so poslali le uradno izjavo, da "so bile Intelove izjave o Microsoftovih načrtih za naslednjo verzijo Windows na včerajšnjem...

6 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev

AMD ne razmišlja o ARM

TG Daily - Pred kratkim so se na spletu razvila ugibanja, da naj bi AMD razmišljal o pridobitvi licence za procesorje ARM, ki bi jih nato uporabil za pogon mobilnih naprav. John Taylor iz AMD-ja pojasnjuje, da ne razmišljajo o ARM, saj je po njihovem mnenju za mobilni svet APU v naboru x86 tisto pravo.

Pravi, da ARM nima nobene opazne prednosti pred x86, še posebej ko ga primerjamo z APU-ji. Ti namreč na netbookih omogočajo enodnevno avtonomijo baterije, hkrati pa nudijo večjo računsko moč od katerekoli druge procesne enote. Hkrati podpira vrsto operacijskih sistemov, kar je dodatni razlog, da se bo x86 najverjetneje obdržal kot vodilna arhitektura. Lažje je namreč znižati porabo procesorjev x86 kakor povečati zmogljivost ARM-jev, je uradno stališče podjetja.

Globalfoundries, ki je nastal z ločitvijo livarskega dela podjetja iz nekdanjega...

3 komentarji

Intel: pametni telefoni z našimi čipi na Windows 8

Paul Otellini

vir: PC Pro
PC Pro - Intelov izvršni direktor Paul Otellini je po objavi odličnih poslovnih rezultatov spregovoril o načrtih za prihodnost in napovedal, da bodo na prihajajočih pametnih telefonih z Intelovimi čipi Microsoftovemu nasprotovanju navzlic namestili Windows 8. Microsoftov Steven Sinofsky je na CES-u pretekli teden povedal, da je pametnim telefonom namenjen izključno Windows Phone, medtem ko bo Windows 8 namenjen tabličnim računalnikom in večjim napravam.

Toda Intela to ne gane. Kot je dejal Otellini, po poenotenju operacijskih sistemov Windows (tu misli na najavo, da bo Windows tekel na ARM) imajo prvikrat priložnost dobiti od začetka spisan operacijski sistem za tablične računalnike, česar sedaj...

23 komentarjev

Windows prihaja na ARM

vir: engadget
engadget - Že nekaj dni pred CES-om se je špekuliralo, da naj bi Microsoft prav na tem velikem sejmu najavil različico svojega namiznega operacijskega sistema Windows, ki bo delovala na arhitekturi ARM. To sicer že podpira linija Windows CE, namenjena vgrajenim napravam, na njej pa je bila zgrajena še serija operacijskih sistemov za mobilne telefone, Windows Mobile in trenutno aktualen Windows Phone 7.

Namizna različica s podporo arhitekturi ARM naj bi prišla z naslednjo izdajo, najpogosteje označeno kot Windows 8, a ne bo nujno izšla skupaj z različico za arhitekturo x86 oz. x64. Poleg same arhitekture procesorjev ARM naj bi Windows že s tovarniško namestitvijo popolnoma podpiral SoC-je nVidie, Texas Instruments in Qualcomma,...

34 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Windows 8 že globoko v razvoju

Ars Technica - Medtem ko se je razvoj novega Microsoftovega operacijskega sistema pravkar zaključil, je razvoj njegovih naslednikov že pošteno v teku, piše ArsTechnica. Proizvajalci in uporabniki so končno posvojili 64-bitno realnost, zato lahko Microsoft že razmišlja stopničko dlje. Windows 8 naj bi tako izšli tudi v 128-bitnem okusu, za kar sodelujejo z Intelom, IBM-om, AMD-jem in HP-jem. To je v svojem profilu zapisal tudi Robert Morgan, član divizije za raziskave in razvoj pri Microsoftu, a so medtem njegove strani že izginile s spleta. Spletna stran Windows 8 News si je priborila intervju z Morganom, do danes pa lahko bralci zastavijo svoja vprašanja. Seveda ni nujno, da bo Windows 8 dejansko izšel tudi v 128-bitni različici, je pa vse skupaj dokaz, da se premikamo v to...

135 komentarjev