»

Nove podrobnosti o Project Ara

Slo-Tech - Ob prodaji Motorole so pri Googlu obdržali ne le patente, temveč tudi t.i. ATAP, Motorolino skupino, ki je bila odgovorna za povsem nov in napredne koncepte, kot je Project Ara oz. modularen mobilni telefon. Z njim pri Googlu upajo, da bodo zmanjšali recikliranje mobilnih telefonov, saj bi namesto celega aparata lahko zamenjali le en sklop za zmogljivejšega. Obenem bi si uporabniki z izborom komponent zmogljivost prilagodili lastnim željam, vse skupaj pa bi podprli z nizko ceno, že od 50 dolarjev za najcenejšo kombinacijo.

Ekipa je pripravila svež videoposnetek, v katerem vidimo nekaj novih podrobnosti v povezavi s projektom. Vidimo npr., kako bo izvedeno zaklepanje modulov na ogrodje. Vemo, da bo to izvedeno z magneti, a nismo vedeli, da bodo ti v primeru ogrodja elektromagnetne narave (v modulih bodo jasno permamentni magneti). To pomeni, da modula praktično ne bo mogoče odstraniti, ko bo naprava delovala oz. dokler ta ne bo dovolila odstranjevanja. V videu je mogoče opaziti...

43 komentarjev

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Distančnika

Unique Hardware - Proizvajalci distančnikov so zadnje čase napravili kar velik korak naprej, saj so navdušenci končno lahko nehali rezati baker in kuriti procesorje, ker je doma narejeni distančnik za nekaj milimetrov preprečeval stik z jedrom procesorja in končno začeli kupovati industrijske rešitve, ki so učinkovite, lepe in uporabnika zlepa ne pustijo na cedilu. Zadnje čase smo na internetu videli kar nekaj testov teh tako koristnih pripomočkov. Videli smo lahko anodirane, bakrene, pozlačene, aluminijaste in celo posrebrene primerke (manjkajo nam samo še platinasti ;)). Vsi ti opravljajo isto nalogo, ločijo pa se le po...

4 komentarji

Test PC150 RAM modulov

Hexus - RAM je RAM, pravijo nekateri, vendar se s tako trditvijo precej motijo, saj niso vsi RAM-i enaki, pa tudi tisti, ki imajo enake specifikacije, le proizvajalca drugega, se lahko razlikujejo po hitrostih. To dokazuje Hexusov test PC150 RAM modulov štirih proizvajalcev (PQI, Cruical, Kingmax in SynMax (VCM)). Čeprav je trenutno na pohodu DDR SDRAM, pa bo PC150 SDRAM še vedno zanimiv za navijalce stare šole, ki bi iz svojih procesorjev na starih "SDRAM ploščah" radi iztisnili čimveč. PQI RAM-ov v Sloveniji gotovo ne boste dobili, SynMaxovih tudi ne, za Kingmaxa se boste morali potruditi, Cruical pa je itak samo veja korporacije Micron.

Kot nas je prijazno opozoril BigHugo, se PQI RAM v Sloveniji prodaja! Prodaja ga podjetje Pchand. Navali narode .
by Pretorijanec

5 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Rami iz Leadteka

Tweakpc.de - Infineon, Samsung, Micron in Kingston dobivajo novo konkurenco. Leadtek naj bi začel z izdelavo PC150 SDRAM in tudi DDR-RAM modulov, ki jih bo uporabljal tudi na svojih grafičnih karticah. Leadtek pravi, da je to zanje velik korak naprej, saj so bili doslej odvisni od drugih proizvajalcev modulov. Poslej pa bodo lahko vgrajevali na grafične kartice svoje module, ki bodo zmožni delovati pri višjih frekvencah. Tako naj bi dosegli neko prednost pred ostalo konkurenco. Si predstavljate grafične, pri katerih bi ram deloval na kakih 50 MHz več kot pri ostalih?

0 komentarjev

Prvi CAS2 DDR moduli

Jaz - Corsair, znani proizvajalec izjemno kvalitetnih RAM modulov, je najavil izid prvih CAS2 DDR DIMM modulov na svetu. Gre za popolnoma pretestirane 128MB in 256MB module, ki bodo zadovoljevali najzahtevnejše uporabnike (in overclockerje, seveda ). 128MB moduli so že na voljo, 256MB pa bodo v roku nekaj tednov! Več lahko preberete tukaj. Thnx, Klemen!

1 komentar

DDR ali ne?

FullOn3D - Za zdaj ne. Vsaj pri Pentiumih 3 ne. Zakaj, porečete? FullOn3D je naredil primerjalni test dveh DDR osnovnih plošč: Shuttle 32 DDR/SDR ter Gigabyte 6RX. Zakaj da se ne splača še vgradnja DDRja? Saj nič ne rečem, tehnologija je zelo impresivna, ter bo zares zacvetela potem. Še posebej, če se bodo uresničile Micronove grožnje, da bo izenačil cene 133 ter 266 MHz RAM modulov. To bi dobesedno šokiralo računalniški trg. Če vas zanima test teh osnovnih plošč, si ga le oglejte. Obetata zagotovo veliko.

0 komentarjev