»

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

The New York Times - Kitajski hekerji v vladni službi ne napadajo le ameriških vojaških sistemov, strateško pomembnih obratov in multinacionalk, temveč tudi časnike. V zadnjem času sta bila prizadeta The New York Times in The Washington Street Journal, v preteklih letih pa tudi številni drugi.

Kot ugotavlja The New York Times, so kitajski hekerji v zadnjih štirih mesecih intenzivno napadali njihove sisteme. Napadi so se začeli 25. oktobra, ko so pisali o sumljivem bogastvu novega kitajskega premierja Vena Džjabaoja in njegovih sorodnikov, ki obsega več milijard dolarjev. Analiza napadov je pokazala, da so uporabljali metode, ki so bile že v preteklosti podpis kitajskih vladnih hekerjev. Napadi naj bi izvirali z iste univerze, kjer so se...

9 komentarjev

Wikileaksov žvižgač Rudolf Elmer dokončno izpuščen iz pripora

vir: BBC
Reuters - Kot poročata Wikileaks in Reuters, so danes nekdanjega švicarskega bankirja in Wikileaks žvižgača Rudolfa Elmerja po 6 mesecih dokončno izpustili iz pripora, brez vložitve obtožnice.

Elmer je nekdanji zaposleni v investicijski banki Julius Bär Gruppe iz Züricha, za katero je vodil podružnico na Kajmanskih otokih. Leta 2004 ga je banka odpustila, po njihovih besedah zaradi "nesprejemljivega vedenja, ki je bilo posledica razočaranja nad počasi napredujočo kariero". Elmer naj bi pred odhodom nabral občutljive o strankah in z njimi neuspešno izsiljeval svojega delodajalca, nato pa imigriral na Madagaskar. Januarja letos se je vrnil v Evropo in najprej v Londonu Julianu Assangu izročil dva CD-ja s podatki uspešnih poslovnežih, politikih,...

20 komentarjev

Aplikacije za brezplačen dostop do plačljivih dnevnikov

The Register - Nadaljevanje spodnjega razmišljanja o omejitvah dostopa do znanstvenih člankov so dnevniki, ki prav tako v zadnjem času v vedno večji meri vzpostavljajo plačljivi spletni dostop. Pravice do tega jim ne gre oporekati, saj so tiskane izdaje že od nekdaj plačljive, le internet nas je razvadil, da jih brezplačno pričakujemo tudi tod. A ljudje iščejo obvoze vsepovsod.

Najbolj znana ameriška časnika, ki imata vsebine za plačljivim zidom, sta The New York Times in The Wall Street Journal. Prvi je namenoma vzpostavil zelo luknjičasto zaščito, saj so želeli obdržati vidnost svojih člankov in primat med bralci. Vsi bralci imajo 20 člankov mesečno brezplačno, poleg tega pa so brezplačni tudi članki, če nanje pridemo prek povezane na socialnih omrežjih ali prvih pet Googlovih rezultatov na dan. Ni težko...

24 komentarjev

Wikileaks saga: kateri podatki s Facebooka so na voljo policiji

Assange v nedavnem intervjuju* označil Facebook za 'najbolj strašljiv vohunski stroj od vseh'. Slika je parodija na titulo Time Magazine's 'Person of the Year', ki jo je lani prejel Mark Zuckerberg.

vir: Slashdot
Slashdot -

Wikileaks je nedavno preko twitterja objavil Facebookov priročnik za pravosodne organe (pdf, 180kb), ki našteva podatke, ki jih policija in drugi pravosodni organi lahko dobijo o uporabniku popularnega socialnega omrežja.

In ti so:

  • User ID (številčni) in/ali kratko ime
  • e-poštni naslov
  • datum in čas...

83 komentarjev

The Wall Street Journal zagnal konkurenco Wikileaksu

Guardian - Ugledni časnik The Wall Street Journal je včeraj predstavil svojo konkurenco Wikileaksu, ki se imenuje SafeHouse. Gre za stran, kamor lahko žvižgači pošljejo vse dokumente ne glede na format (slike, fotografije, besedilo, videoposnetki, zvočni posnetki ...), ki pričajo o nezakonitem ravnanju v politiki ali gospodarstvu. Pri tem imajo možnost, da posredujejo svoje kontaktne podatke ali pa ostanejo anonimni.

Podrobno branje pogojev uporabe pa razkrije, da popolne anonimnosti očitno le ne morejo zagotoviti. V njih namreč piše, da si časnik pridržuje pravico posredovati podatke o žvižgaču organom pregona brez predhodnega obvestila, če bodo to terjali zakoni ali odredbe pravosodnih organov....

22 komentarjev

IBM podkupoval korejske in kitajske uradnike

Sedež IBM Korea.

The Wall Street Journal - Ameriški SEC (Securities and Exchange Commission, Agencija za trg vrednostnih papirjev) je obtožil IBM podkupovanja korejskih in kitajskih uradnikov z namenom pridobiti ali obdržati posle v državah. IBM se je s SEC-om poravnal. Plačali bodo 10 milijonov dolarjev globe zaradi kršitev Foreign Corrupt Practice Acta, a niso priznali ne zanikali napačnega ravnanja.

Med leti 1998 in 2003 so južnokorejskim...

13 komentarjev

Dve tretjini ameriških uporabnikov interneta kupuje vsebine prek spleta

Ars Technica - Pew Research Center je izvedel zanimivo raziskavo, v kateri so ugotavljali, koliko uporabnikov interneta je prek interneta že kupilo kakšno vsebino. Povprašali so tisoč ljudi v ZDA in dognali, da jih tri četrtine uporablja medmrežje. Pri raziskavi so se omejili na nakupe vsebine prek spleta, torej glasbe, filmov, videoposnetkov, e-knjig, programske opreme in podobnega - torej izdelkov, ki jih snamemo prek interneta in ne prejmemo fizično. Ugotovili so, da je 65 odstotkov uporabnikov interneta že kupovalo vsebino prek interneta.

Najbolj so prek spleta kupovali digitalno glasbo ali programsko opremo, saj je takih kar tretjina. Dobra petina jih je kupila aplikacije za mobilne telefone ali tablične...

6 komentarjev

WikiLeaks bo dobil konkurenco

Daniel Domscheit-Berg, ko je še delal za WikiLeaks

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Skupina nekdanjih sodelavcev WikiLeaksa je napovedala, da bodo še letos zagnali konkurenčno platformo, kjer bodo prav tako objavljeni tajni podatki, ki so pricurljali v javnost. Daniel Domscheit-Berg, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik WikiLeaks, je za Die Tageszeitung povedal, da njihove strani ne smemo jemati kot konkurenco, marveč kot drugačen pristop. Ne strinjajo se namreč z usmerjenostjo WikiLeaksa, ki pretežno objavlja ameriške dokumente, medtem ko druge zapostavlja, in kjer je beseda Juliana Assangea absolutni prav.

Domscheit-Berg ima kar nekaj pikrih povedati zoper Assangea, ki je sicer znan po avtokratskem vodenju organizacije. Tako je aktivistom pri WikiLeaksu jasno dejal: "Jaz sem srce in duša te organizacije, njen ustanovitelj, filozof, prvi programer, organizator, sponzor in...

35 komentarjev

Ameriška vlada blokirala bančni račun Wikileaks

Eden izmed redkih obrazov za Wikileaks, Julian Assange

Guardian - Stran Wikileaks, kjer lahko žvižgači objavljajo tajne dokumente in je v zadnjem času zaradi afganistanskih dosjejev požela veliko publicitete, tarna, da jim je ameriška vlada onemogočila dostop do donacij, s katerimi financirajo svoje delovanje. Stran ima odprt račun pri posredniku Moneybookers in ta je blokiral njihov račun. Ko so zaprosili za utemeljitev, so jim povedali, da so to storili na podlagi zahteve ameriške vlade (Moneybookers je britansko podjetje z dubajskim lastništvom!), ki jih je uvrstila na seznam vrednih opazovanja (watchlist).

Moneybookers naj bi račun zaprl že 13. avgusta, kar je le nekaj dni po objavi afganistanskih dosjejev, ki so Pentagon hudo razburili. Vlada je potem zahtevala umik dokumentov o civilnih žrtvah v vojni v...

37 komentarjev

Zahodna podjetja Iranu prodala nadzorno tehnologijo

Washington Times - Kot poročata Washington Times in The Wall Street Journal, je skupno podjetje Nokie in Siemensa, Nokia Siemens Networks (NSN), iranskemu državnemu podjetju Irantelecom prodalo sistem za nadzor elektronskih komunikacij.

Uradno seveda z namenom boja proti kriminalu, v podjetju pa tudi poudarjajo, da so spoštovali tudi izvozne omejitve ZDA in EU. A kot je v pogovoru za Washington Times povedala Lily Mazaheri, iranska odvetnica, ki brani številne iranske disidente, so v začetku leta aretirali enega izmed njenih klientov in sicer zaradi pogovorov, ki jih je imel z njo preko sistema za neposredno sporočanje (ang. instant messaging). Klientu so ob zaslišanju pokazali izpiske internetnega pogovora ter ga poslali v zapor.

Iran tako postaja eno izmed testnih področij za preizkušanje tehnologije deep packet inspection.

Predstavnik NSN Ben Roome pa je kljub temu izjavil, da "verjamemo, da povezanost, ki jo omogočamo, družbam prinaša pomembne prednosti, predvsem z odprto izmenjavo informacij...

30 komentarjev