»

Edge prehitel Safari, Chrome ostaja na vrhu, Firefox izgublja

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge je uspel doseči 10-odstotni tržni delež, s čimer je prehitel Safari in postal drugi najpopularnejši brskalnik. Še vedno je premočno prvi Chrome s 66-odstotnim tržnim deležem, medtem ko je četrti z rahlim upadom tržnega deleža Firefox, ki ga najdemo na slabih osmih odstotkih računalnikov. Edgeu pomaga zlasti izid Windows 11, saj njegov tržni delež zlagoma raste vse odtlej. Edge je med četverico najmlajši, saj se je rodil leta 2015, ko je Microsoft ugotovil, da bi Internet Explorer vendarle kazalo nadomestiti s čim modernejšim.

A prve verzije Edgea niso uspele prepričati uporabnikov, zato je Microsoft tri leta pozneje Edge spisal na novo. Namesto lastnega pogona sedaj uporablja Chromium, torej v svoji srži enak kakor Chrome. Še vedno pa Edge ostaja omejen na osebne računalnike, medtem ko ima konkurenca tudi svoje uporabnike na mobilnih napravah. Tam ima Chrome 63-odstotni tržni delež, Safari pa 25-odstotnega. Na tretjem mestu je, presenetljivo, Samsung...

34 komentarjev

Edge prehitel Firefox

Slo-Tech - Microsoftovemu novemu brskalniku Edge, ki je več kot dostojna zamenjava za Internet Explorer, je uspel veliki met. Po podatkih NetMarketShare je po tržnem deležu prehitel Firefox in se zavihtel na drugo mesto. Prvo mesto še vedno trdno drži Chrome, ki ima skoraj 70-odstotni tržni delež. Daleč niže najdemo Edge, ki ima 7,6 odstotka, a je pričakovati nadaljnjo rast, saj ima njegov predhodnik Internet Explorer še vedno dobrih pet odstotkov uporabnikov. Firefox ima 7,2 odstotka. Na petem mestu je Applov Safari s slabimi štiri odstotki.

Razlikam med Firefoxom in Edgeom je sicer majhna, a trend je jasen. Firefox že osem let vztrajno izgublja tržni delež, ki mu ga neusmiljeno odžira Chrome. Edge sicer ne izkazuje kakšnega posebnega pospeška, a ne izgublja in zlagoma pridobiva desetinke. V resnici je torej Firefox izgubil predvsem proti Chromu, medtem ko sta Edge in Safari ostala tam, kjer sta bila. Se pa Microsoft s tem ne bo sprijaznil in intenzivno razvija nove funkcionalnosti za Edge,...

68 komentarjev

Firefox praznuje 15 let

Slo-Tech - Pred petnajstimi leti je bila spletna krajina bistveno drugačna, skorajda enoumna. Žezlo je v rokah trdno držal Microsoft, katerega Internet Explorer so uporabljali praktično vsi. Njegov tržni delež je presegal 90 odstotkov, konkurenca je bila anemična, Netscapov Navigator je bil na smrt bolan. V teh razmerah je Mozilla prepoznala potrebo po alternativi, ki se je korakoma rojevala od leta 2002. Sprva pod imenom Phoenix in kasneje Firebird se je preimenovala v Firefox in leta 9. novembra 2004 je izšel Firefox 1.0. Izid je pospremil celostranski oglas v The New York Timesu, za katero so denar zbrali zasebni donatorji.

Firefox je bil nepričakovan uspeh, ki je hitro začel dobivati podpornike. Leta 2009 je obvladoval že tretjino trga, potem pa je njegov delež zaradi Googla spet začel padati. Danes je Chrome sicer bolj razširjen, a Firefox je poskrbel, da monopola na področju brskalnikov ni. Čeprav se zdi njegov uspeh samoumeven, je bil v resnici veliko presenečenje. Firefoxa ni...

39 komentarjev

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer

Slo-Tech - Tako po izteku leta se spodobi pogledati, koliko odstotkov tržnega deleža so pridobili ali izgubili najpopularnejši operacijski sistemi in brskalniki. V prvi kategoriji že dlje časa vodi Microsoft in gre le za vprašanje hitrosti odmiranja starih verzij, pri brskalnikih pa je zgodba zelo zanimiva, saj je spet v vodstvu prav Microsoft.

V zadnjem letu je delež Windows ostal praktično nespremenjen, in sicer je z 91,6 odstotka padel na 90,7 odstotka. Nekoliko je pridobil Mac OS X, ki je dosegel 7,5 odstotka (na začetku 7,1 odstotka), medtem ko Linux vegetira okrog pol drugega odstotka. Procentualno mu je sicer uspela osupljiva 40-odstotna rast, a je še vedno pri skromnem 1,7 odstotku.

Razrez po verzijah je zanimivejši. Julija se je začela resnejša migracija z Windows XP, ki je leto začel pri 39 odstotkih in končal 10...

148 komentarjev

Chrome prehitel Firefox po popularnosti

Slo-Tech -

Po poročanju StatCounter.com je Chrome z minulim mesecem prvič prehitel Firefox po popularnosti (deležu uporabnikov) in s tem postal drugi najbolj priljubljen spletni brskalnik, globalno gledano. Zdaj je njegov delež 25,7% v primerjavi s 25,2% od Firefoxa in 40,6% od vodilnega Internet Explorerja.

Sodeč po grafu je Chrome večino uporabnikov dobil na rovaš IE in le manjši delež od Mozille. To potrjujejo tudi drugi viri, npr. Wikipedijine lastne statistike, ki prav tako kažejo konvergiranje deležev FF in IE ter manjšanje IE-jevega deleža.

Zanimivo je, da v Firefox še vedno vodi v ZDA (20.9% proti 17.3%) in večini Evrope (glej tabelo). V Sloveniji drži tako rekoč polovični delež, za kar se gre zahvaliti (zlasti?) požrtvovalni ekipi prevajalcev in promotorjev.

...

57 komentarjev

Microsoftova stran oceni varnost brskalnikov: prvi IE, drugi Chrome

The Windows Blog - Microsoft je danes postavil spletno stran Your Browser Matters, na kateri uporabnikom izpiše oceno varnosti njihovega brskalnika. Trenutno so podprti le Internet Explorer, Firefox in Chrome, od katerih dobi najvišjo oceno prav IE, kar bo zagotovo sprožilo žolčne debate o verodostojnosti strani. Pri Microsoftu so si za ta namen določili metodologijo, po kateri dobijo brskalniki od nič do štiri točke, in jo javno objavili.

Najvišjo oceno prejme Internet Explorer 9, kateremu metodologija dodeli vse štiri točke. Na drugem mestu je Internet Explorer 8, ki prejme tri točke, sledijo pa Chrome z dvema točkama in pol,...

63 komentarjev

Internet Explorer 9 najučinkoviteje blokira škodljive strani

Ars Technica - NSS Labs je izvedel test (celotno poročilo) odpornosti brskalnikov proti zlobnim stranem, v katerem so merili, v kolikšni meri so moderni internetni brskalniki blokirali strani, ki so poizkušale evropske uporabnike interneta ukaniti v namestitev zle programske opreme (in ne strani, ki izkoriščajo luknje v brskalnikih). Po podatkih EU je bila lani kar tretjina vseh evropskih uporabnikov interneta vsaj enkrat žrtev tovrstnih prevar, čeprav so imeli nameščene protivirusne programe. Rezultati so pokazali, da sta se daleč najbolje odrezala Internet Explorer 9 in Internet Explorer 8, medtem ko konkurenca caplja zadaj.

Primerjali so IE9, IE8, Firefox 4, Safari 5, Chrome 10 in Opero 11. Podatke so zbrali 19 dni, ko so vsakih šest ur poizkusili obiskati znane škodljive spletne strani -...

22 komentarjev

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

CNet - Pregled statistike uporabe brskalnikov v zadnjem mesecu (in tudi dlje nazaj) kaže, da Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, medtem ko je Googlov Chrome na dobri poti navzgor. Nedavno izdan Internet Explorer 9 je sicer dosegel že 2,41-odstotni tržni delež, kar je dober rezultat za poldrugi mesec obstoja. Hkrati je že prehitel norveškega konkurenta Opero, ki še vedno žalostno životari pri dveh odstotkih.

Skupni delež vseh verzij Internet Explorerja pa je upadel na 55,1 odstotka, kar je najnižji odstotek v moderni zgodovini (to je po propadu Netscapa). Sledi mu Firefox, ki je izgubil odstotek in padel na 21,6 odstotka. Chrome je pridobil že 11,9-odstotni tržni delež (pretekli mesec tri desetinke odstotne točke plusa),...

36 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Slo-Tech - Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki...

113 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Januar najuspešnejši za Chrome

ComputerWorld - Še en mesec je naokoli in spet si lahko pogledamo statistiko uporabe internetnih brskalnikov. Zmagovalec prejšnjega meseca je gotovo Googlov Chrome, ki se je uspel prebiti na tretje mesto. S 5,2-odstotnim tržnim deležem (0,6 odstotne točke več kot decembra) je že decembra prehitel Safari in ga potisnil na četrto mesto. Internet Explorer je izgubil pol odstotne točke in pristal pri 62,2 odstotka, kar pomeni da je modri e v lanskem letu kumulativno izgubil 10 odstotkov. Znižal se je tudi tržni delež Firefoxa, in sicer za 0,2 odstotne točke na 24,4 odstotka.

Poglejmo še podrobnejše rezultate po verzijah. Osovraženi Internet Explorer 6 je izgubil skoraj odstotek in domuje le še na 20,1 odstotka računalnikov. Podoben minus je zabeležil tudi IE7, ki ima 14,6-odstotni delež, medtem ko je IE8 pridobil poldrugo odstotno točk in dosega...

31 komentarjev

IE izgublja, Chrome pridobiva

Slo-Tech - Podjetje Net Applications, ki marljivo meri tržne deleže različnih brskalnikov, je v svojih podatkih za julij objavilo, da se je delež Internet Explorerja vnovič zmanjšal, največji dobitek pa je zabeležil Googlov Chrome. Rezultati sicer niso neposredno primerljivi s starimi, saj so se odločili za uvedbo nove metodologije. Doslej so namreč objavljali samo surove številke, odslej pa bodo te fineje obdelali. Kot pravijo, so bile države, kot je denimo Kitajska, v prejšnjih poročil podcenjene, saj količina podatkov iz teh držav ni ustrezala dejanskemu številu različnih uporabnikov interneta, medtem ko je bil denimo vpliv ZDA prevelik. Z novimi ponderji nameravajo te nedoslednosti odpraviti.

Da bi bili podatki za ta mesec vendarle uporabni, so nove uteži retroaktivno uporabili tudi za prejšnjega, tako da nek standard vendarle imamo. Na prvem mestu je še vedno Internet Explorer, ki ima 67,7-odstotni tržni delež, sledijo mu Firefox z 22,5 odstotki, Safari s 4,1 in Chrome z 2,6 odstotka.

36 komentarjev