»

Huawei bo uporabljal TomTomove zemljevide

Slo-Tech - Huawei nadaljuje postavljanje alternativnega ekosistema in iskanje ponudnikov storitev za svoje telefone, ki bodo neodvisni od Googla. Zaradi prepovedi, ki jo imajo ameriška podjetja za sodelovanje s Huaweijem, Kitajci iščejo druge partnerje. Zemljevide bo odslej namesto Googla (Google Maps) ponujalo nizozemsko podjetje TomTom. Dogovor v resnici ni svež, a sta ga podjetji javnosti razkrili šele sedaj.

TomTom se je včasih ukvarjal z več področjih, od lani pa so osredotočeni na zemljevide in aplikacije za navigacijo (telematiko so prodali Bridgestonu). TomTomov tiskovni predstavnik Remco Meerstra je potrdil, da je dogovor sklenjen, in sicer že nekaj časa. Ni pa želel razkriti drugih podrobnosti. Ne vemo, kdaj lahko pričakujemo prve telefone s TomTomovi zemljevidi in kaj vse bodo nudili. Vemo pa, da zagotovo zemljevide, podatke o prometu ter navigacijo.

Pred časom so se pojavljale informacije, da bo Huawei izdelal lastno aplikacijo oziroma cel ekosistem za zemljevide in navigacijo....

46 komentarjev

TomTom z uporabniškimi podatki nehote pomagal policiji postavljati radarje

Ars Technica - Prodor pametnih telefonov je resno načel dobičke podjetij, ki izdelujejo specializirane naprave za navigacijo. Uporabniki lahko isto funkcionalnost dobijo z nakupom ustrezne aplikacije, zato vedno redkeje posegajo po samostojnih enotah. Da bi izdelovalci teh naprav pomagali svojim proračunom, prodajajo podatke o gibanju uporabnikov teh naprav državam.

Pri tem se je TomTom nehote znašel v nezavidljivem položaju, čeprav so vse izvedli po pravilih. Uporabniki jasno odkljukajo, ali želijo sodelovati v tem programu ali ne, TomTom pa nato podatke anonimizira in posreduje državam, s katerimi imajo pogodbo. Tako zberejo iz naslova prodaje podatkov kar 36 odstotkov vseh prihodkov. Države si te podatke želijo, ker dobijo z njimi dober pregled...

29 komentarjev

TomTom izdal navigacijsko aplikacijo za iPhone

Slashdot - Nizozemski proizvajalec navigacije, ki je pred časom zaslovel s tožbo zoper Microsoft - končala se je, kakopak, s poravnavo - je izdal težko pričakovano aplikacijo, ki na iPhone 3G in 3GS (podpora za starejše modele in iPod Touch je obljubljena kmalu) pripelje GPS-navigacijo. Sicer ima iPhone že vgrajen Google Maps, a temu do resnega navigacijskega pripomočka manjka kar dosti, saj nima glasovne navigacije, avtomatskega preračuna nove poti ipd.

Tu je svojo nišo izrabil tudi TomTom. Cenovna politika je zanimiva: na Otoku stane 60 funtov, pri nas 80 evrov, v ZDA pa 100 dolarjev - na voljo pa so tudi cenejše verzije z bolj okleščenimi zemljevidi. Napravo so si na Recombu.com že ogledali in bili z njo zadovoljni, moti jih le kar zasoljena...

7 komentarjev

Linux obšel Microsoftov patent za FAT

Ars Technica - Microsoftu je bil leta 2006 dokončno priznan patent za datotečni sistem FAT, na podlagi katerega lahko Microsoft od proizvajalcev vseh naprav, ki uporabljajo ta datotečni sistem, zahteva plačilo licenčin. To je bila kar precejšnja težava za Linux, ki ima sicer dovolj svojih (boljših) datotečnih sistemov, a FAT-a zaradi brezplačnosti sistema, ki je v diametralnem nasprotju z licenčninami, niso mogli implementirati. Do zdaj.

Novi popravek Linuxovega jedra, ki je bil objavljen prejšnji teden, naj bi omogočil uporabo FAT-a brez potrebe po plačevanju pristojbin. Prvi odmevnejši primer se je zgodil letos pozimi, ko je Microsoft tožil TomTom, ker naj bi njegovi na Linuxu osnovani izdelki med drugim kršili dva s FAT-om povezana patenta. Microsoft je sicer namignil, da domačih uporabnikov Linuxa ne bo tožil zaradi uporabe FAT-a, situacija pri komercialnih uporabnikih pa je zagonetnejša. Linux je namreč nameščen na celem kupu prenosnih in embedded naprav, ki morajo biti sposobne brati tudi...

215 komentarjev

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Tom zopet goljufa

več strani - Saj poznate simpatično stran Van's Hardware, ki nas vedno znova razveseljuje z zanimivimi članki. Velika "faca" in gonilna sila strani je tudi Van Smith, ki je prej pisal za Tom's Hardware. Izgleda, da se s Tomom ni najbolje razumel, zato je šel na svoje. Tom se je nepričakovano maščeval in namesto Vanovega imena, ki se je podpisal pod svoje članke, ko je pisal še za Tom's Hardware, je napisal kar svojega. Sicer ne vem, če je to storil pri vseh Vanovih člankih, vendar pa je pri tem članku definitivno prišlo do spremembe. Primerjajte to in to stran. Javnost se je sicer ogorčeno odzvala, Guru3D pa je celo napovedal, da ne bo več objavljal Tomovih novic in da bo popolnoma prekinil stike z njim. Več o vsem tem si lahko preberete na Van's Hardware in Guru3D.

1 komentar