»

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Intel - Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje...

17 komentarjev

AMD zaradi nizke prodaje zmanjšuje proizvodnjo

AMD - Zaradi gospodarske krize prodaja računalnikov še vedno počasi upada, kar povzroča velike težave zlasti AMD-ju. Podjetje ima v primerjavi z največjim konkurentom Intelom že tako ali tako nizek tržni delež, ki se letos še krči. Prvikrat po dolgih letih je njihov delež padel pod 17 odstotkov, če štejemo vse mogoče oblike procesorjev skupaj. Dodatno težavo za AMD pa predstavlja varčevanje kupcev, saj pri nižjem povpraševanju pomanjkanje najprej občuti AMD in šele nato Intel. AMD je namreč v precej nezavidljivem položaju; na trgu namiznih računalnikov in strežnikov jih prehiteva Intel, medtem se jim k tablicam in pametnih telefonom sploh ni uspelo preriniti, tam pa zdaj dominira ARM.

Prodaja...

109 komentarjev

AMD napovedal odpuščanje

AMD - AMD je včeraj napovedal, da bodo do konca leta in v prihodnjem letu izvedli prestrukturiranje podjetja, v sklopu katerega bodo odpuščali, prekinjali pogodbe in združevali oddelke ter tako "povečali produktivnost, skrajšali čas med pripravo prototipa izdelka in končno prodajo ter se bolj prilagoditi trendom, ki bodo najverjetneje gonilo rasti".

Skupno bodo odpustili 1400 zaposlenih, kar je približno 13 odstotkov vseh zaposlenih v AMD-ju po svetu. S tem bodo v zadnjem letošnjem četrtletju privarčevali le 10 milijonov dolarjev, saj bodo dodatni stroški zaradi prestrukturiranja znašali 100 milijonov dolarjev, celotni stroški poslovanja pa se bodo potemtakem povzpeli 610 milijonov dolarjev....

32 komentarjev

AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

The Wall Street Journal - AMD je objavil poslovne rezultate pravkar izteklega se četrtletja, v katerem se je njihov dobiček podvojil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dobiček znašal 510 milijonov dolarjev, kar je za 98 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so se povečali za poltretji odstotek na 1,61 milijarde dolarjev.

Toda razlogov za slavje ni, saj je levji delež dobička AMD pričaral s prevrednotenjem investicije v Globalfoundries, ki jo po novem cenijo 492 milijonov dolarjev dražje. Dobiček iz poslovanja je v resnici v primerjavi z lanskim prvim kvartalom upadel za 70 odstotkov na 54 milijonov dolarjev, a še vedno bolje od nizkih pričakovanj analitikov. AMD-jev konkurent Intel je...

38 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Applov dobiček rekorden

vir: Apple
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki se je končalo 25. decembra 2010. V treh mesecih pred tem datumom so zabeležili prihodke v višini 26,7 milijarde dolarjev, kar je za 70 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Dobiček se je s 3,4 milijarde dolarjev povzpel na rekordnih šest milijard dolarjev, kar je Applov rekord. Bruto marža je znašala 38,5 odstotka, prodaja na trgih izven ZDA pa bila zaslužna za 62 odstotkov prihodkov.

V tem obdobju je Apple prodal 4,13 milijona računalnikov Mac, kar je za četrtino več kot leto poprej, in 16,24 milijona iPhonov, kar je za 86 odstotkov več. Tabličnih računalnikov iPad so prodali 7,33 milijona. V sedanjem četrtletju...

206 komentarjev

Adobe rekordno

Delničarji so manj zadovoljni, saj je delnica letos izgubila petino vrednosti

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Adobe je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali rekordno. Prihodke so v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali ta tretjino in z vrednostjo 1008 milijonov dolarjev prvikrat presegli milijardo. V celotnem letu so zbrali 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 29 odstotkov več kot leta 2009.

Dobiček je letos v zadnjem kvartalu znašal 269 milijonov dolarjev, medtem ko so lani pridelali v tem času 32 milijonov dolarjev izgube. Celoletni dobiček je dosegel 774 milijonov dolarjev, kar je točno 100 odstotkov več kot lani.

Izvršni direktor Shantanu Narayen dober rezultat pripisuje rasti povpraševanja po izjemno širokem naboru Adobovih izdelkov, ki je eden najširših v IT-svetu.

1 komentar

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev